Január - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Diákszervezetek bemutatkozása

AEGEE-Budapest

http://www.aegee-budapest.hu

Az AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe), vagyis az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete az egyik legnagyobb európai diákszervezet, 13 000 taggal több mint 200 egyetemi városban. Felépítése egyedi, mivel nincs nemzeti, csak helyi és európai szintje.

Az AEGEE céljai:

 • Egy előítéletektől mentes, egységes Európa létrehozása
 • Az emberi jogok és a demokrácia védelme
 • A határokon átívelő mobilitás növelése, európai kapcsolatok építése
 • Toleráns és az újdonságokra nyitott társadalom megteremtése

Ezen célok elérésére a szervezet nyári egyetemeket szervez, valamint az év többi részében csereprogramokat, tréningeket, konferenciákat biztosít, és ezek mellett munkacsoportokat működtet. A külföldi, nemzetközi rendezvények szervezői helyi egyetemisták, a részvevők pedig a legkülönfélébb nemzetiségű európai fiatalok.

Amellett, hogy az AEGEE-Budapest tagjai részt vehetnek ezeken a rendezvényeken, a szervezet helyi életébe is bekapcsolódhatnak. Heti rendszerességgel kerülnek megrendezésre munkacsoport gyűlések és közösségi programok. Félévente kerül sor bevonó tárborra és hétvégi tréningprogramra. Mindezek mellett a tagok feladatokat vállalhatnak nemzetközi rendezvények budapesti megszervezésében, nagyobb rendezvényekhez kapcsolódó projekt munkacsoportokban, és maguk is programok ötletgazdái lehetnek.

Amennyiben többet szeretnél megtudni az AEGEE-ről, látogasd meg honlapunkat, vagy keress fel minket az irodánkban (Közgáz Campus, E épület, fsz. 9.)!

AIESEC

126 országban/tartományban, több mint 60.000 taggal az AIESEC a világ legnagyobb fiatalok által vezetett szervezete. A szervezet platformot biztosít a vezetői fejlődésre: lehetőséget kínál egyetemisták számára, hogy nemzetközi szakmai gyakorlati és önkéntes programokban vehessenek részt, vezetői tapasztalatot szerezzenek, pozitív hatást gyakorolhassanak környezetükre és részei lehessenek egy globális közösségnek. 

Külföldi programokat szervezünk

Irodánk fő tevékenysége, hogy szakmai gyakorlati és önkéntes programokat szervezünk a Corvinus, ELTE, NKE és ÁVF diákjai számára külföldre (melyet a legtöbb szakon kötelező szakmai gyakorlatként is elfogadnak), illetve külföldi egyetemek diákjainak Magyarországon. Ha érdekelnek külföldi programjaink, itt bővebb tájékoztatást kaphatsz: https://aiesec.org/ illetve válogatott lehetőségről itt is olvashatsz: bit.ly/AIESEC_globalinternship

További lehetőségek

Félévente több inspiráló előadást/workshopot is szervezünk, melyek általában az egyetem diákjai számára is nyitottak. Célunk, hogy lehetőségeket mutassunk a fiatalok számára, inspiráljuk őket, hogy és a jövőjüket tudatosabban formálják.

Tagság

A Corvinus-on immár több mint 45 éve vagyunk jelen, így az egyik meghatározó hallgatói szervezeté tudtunk válni. Tagságunkhoz az őszi, illetve a tavaszi szemeszter elején van lehetőség csatlakozni. Ha neked is fontos a gyakorlati tapasztalat, vagy hogy fejlődj a Sales, Marketing, Rendezvényszervezés és a HR területeken miközben egy összetartó közösség tagja vagy, akkor tedd próbára az egyetemen megszerzett tudásod és csatlakozz tagságunkhoz. Később szerezz vezetői tapasztalatot és fejleszd menedzsment készségeid saját projekted irányítása közben. Bővebb tájékoztatást tagsági programunkról itt találhatsz: facebook.com/AIESECinHungary

Ha érdeklődsz a különböző lehetőségek iránt, keress minket az E épület 21-es irodájában, a facebook.com/AIESECinHungary oldalon vagy a (kukac)aiesec_bce Instagram oldalunkon.Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes egyidős a Közgázzal, és ahogy egyetemünk folyamatos megújuláson ment keresztül (nem csak nevét tekintve), úgy változott maga az együttes tagsága és vezetősége is. 2007-ben a VII. generáció kezdte meg működését új vezetőséggel, új próbateremmel és folyamatosan frissülő tánckarral.

Deffend Inci és Sánta Gergő vezetésével az együttes számára újra a szakmaiság került előtérbe. 2008-ban a mutatta be az új csapat első műsorát „Most kezdődik a tánc!” címmel, mellyel a 2008-as Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán (Minősítő) KIVÁLÓ minősítést szerzett.

2008. október 18-án
a Művészetek Palotája Fesztiválszínház termében az alapítás 60. évfordulóját ünneplő gálaműsor keretében a hét generációból közel 200 táncos lépett színpadra.

2009 októberében
a csapat részt vett Nagykállón a XXIV. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon, ahonnan együttesi nívódíjjal tért haza.

2010. április 25
-én tartotta meg első önálló műsorát a Hagyományok Házában a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes aktív tánckara, mely Nagyecsed falu magyar- és cigány, tánc- és szokáshagyományait mutatta be „Szállj le madár beszélgetni…” címmel. Szerencsére a történelem megismételte magát és 2010 novemberében másodszor is KIVÁLÓAN minősült az együttes és a műsor kivonatát bemutathatta 2011. február 26-án, az Antológián az Operett Színházban.

Természetesen a szakmai programok mellett a csapat részt vesz különféle fesztiválokon, egyetemi rendezvényeken, táborokban és a néptáncmozgalom eseményein.

2007 szeptembere óta a néptánc is választható testnevelési tárgy lett, keressétek a NEPTUN-on!

Bővebb információ: http://www.corvinusneptanc.hu

E-mail: kozgaztanc(kukac)gmail(pont)com

Magyar ENSZ Modell Diákegyesület

www.enszmodell.hu

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület 1997 áprilisában alakult meg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatóinak részvételével. Egyesületünk volt az első kezdeményezés az ENSZ modellezés meghonosítására, mely azóta is meghatározó az Egyesület működésében: 2009 óta a CEU diákjaival együttműködésben szervezzük az évente megrendezésre kerülő Budapest MUN-t. Egy nagyszabású szimulációs játék részesévé válnak a diákok: döntéshozó politikusok szerepébe képzelhetik magukat, tét nélkül kipróbálhatják, milyen érzés egy komoly tárgyaláson részt venni.

Az évek során modellező szimulációk keretein túllépve az egyesület céljának tekinti, hogy az ENSZ, annak szakosított szervei és a magyarországi ifjúság közti kapocs kiépülését segítse elő, és hogy fórumot teremtsen az ENSZ és más nemzetközi szervezetek megismerésére. Erre az Egyesület belső szakmai műhelyein kívül többek között különböző előadások, illetve UNESCO tematikájú, középiskolásoknak szervezett levelezős verseny lebonyolítása révén nyílik lehetőség. Egyesületünk a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat partnerszervezeteként rendszeresen delegál egyetemistákat különböző európai országok ifjúsági programjaira, cseréire.

ESN Corvinus

http://corvinus.esn.hu/

Az ESN Corvinus diákszervezet elődje, az Erasmus Working Group 2002-ben alakult az Aegee diákszervezeten belül. A folyamatosan növekvő külföldi diáklétszám miatt 2007-ben ESN Corvinus néven önállósult a szervezet és csatlakozott az ESN (Erasmus Student Network) 361 európai egyetemre kiterjedő hálózatához.

Szervezetünk non-profit alapon működik és felelős a Budapesti Corvinus Egyetemre érkező külföldi diákok programjainak szervezéséért, mindennapi életük és beilleszkedésük megkönnyítéséért. Mindezen feladatokat az egyetem Nemzetközi Irodájával szorosan együttműködve végzi.

A beérkező cserediákok száma évről évre tendenciózusan növekedést mutat, s mára már elérte a 300 főt is szemeszterenként. Ezzel Magyarországon a Corvinus Egyetem első helyre került a külföldi diákok számában.

A létszámnövekedéssel az ESN Corvinus is lépést tart, ezért az a döntés született 2009 júniusában a Nemzetközi Irodával egyetértésben, hogy jogi személyiséggé, egyesületté válik szervezetünk. Ez 2009. decemberre jogerősen meg is történt.

Az ESN Corvinusnak jelenleg ötven segítőkész egyetemista tagja van, akik szabadidejüket fordítják a cserediákok és az egész egyetem javára. A boardot az elnök vezeti a szervezet két alelnöke, titkára és gazdasági felelőse segítségével.

EVK Szakkollégium

Az EVK a megalakulásától kezdve a gyakorlatorientáltságra helyezte a hangsúlyt, aktuális tagjainak ötletei és munkája alakította a szervezet belső működési szabályait és tevékenységének irányait.

Csak a gyakorlat útján lehet olyan képességekre és tapasztalatokra szert tenni, ami révén több lehetsz egy átlagos egyetemistánál. És ehhez nyújt segítséget az EVK, többek között programok szervezésén, azokon való részvétel lehetőségének biztosításán és tisztségek vállalásán keresztül.

Az EVK a saját aktív tagjaira hagyatkozik, a vezetői nem külsős emberek, végzett egyetemisták, hanem jelenlegi tagok. Így sokkal rugalmasabban alakítja működését, teret engedve az egyéni kezdeményezéseknek. Tehát a szakkollégium lehetőséget biztosít, hogy már egyetemi éveid alatt kipróbálhasd magad vezetőként.

A sokszínűséget a különböző szakokról érkező tagok biztosítják, a különböző évfolyamok közötti folyamatosságot pedig a változatlan szemlélet jelenti, a tenni akarás kultúrája, angolul frappánsan „can-do attitude”.

Mi tehát az EVK?

TAPASZTALAT, ÉLMÉNY, SOKSZÍNŰSÉG

Tapasztalat
szerezhetsz a cégekkel való közös munka, országos verseny, továbbá egyéb programok szervezése és prezentációk tartása, vezetői tisztségek vállalása révén.

Sokszínűség
, ugyanis változatos események, tréningek, előadások, közösségi programok sora jellemezi életünket.

Élmény
, hisz kikapcsolódhatsz egy remek csapattal, a hajnalig tartó konyhai beszélgetésekkel, a spontán szobabulikkal és a fergeteges táborokkal, melyek során tartós barátokra tehetsz szert.

Ha az egyetemi oktatás mellett többre vágysz, akkor jó helyen jársz!

www.evk.hu

http://www.facebook.com/evkszakkollegium

FAKT - Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága

A Fiatal Autonóm Közgazdászok Társaságát (FAKT) 2008 februárjában alapította 10 lelkes corvinusos hallgató.
2011 júniusától már a Budapesti Corvinus Egyetem Pesti Campusának legfiatalabb szakkollégiumaként tevékenykedik. Szervezetünk célja, hogy az egyetemi oktatást kiegészítve olyan képzést nyújtsunk tagjainknak, amely segítségével nemzetközi szinten is versenyképes tudásra tehetnek szert miközben társadalmilag érzékeny vezetőkké, felelős értelmiségiekké válhatnak. A FAKT főként a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának erős módszertani alapokkal rendelkező hallgatóit tömöríti magába, ám ezzel együtt szervezetünk nyitott a Gazdálkodástudományi és Társadalomtudományi Karok érdeklődő hallgatói számára is.

A FAKT szakmai programját a képzési rendszer gerincét alkotó, 6-8 fős foglalkozásokból álló kurzusrendszerünk mellett nyílt és zártkörű előadásaink és képesség-fejlesztő tréningjeink alkotják. Szervezetünk továbbá vállalati projektjein keresztül lehetőséget biztosít tagjai számára, hogy utolsó egyetemi évük során valós stratégiai döntési helyzetben bizonyíthassanak valamely vállalati partnerünknél.
Szakkollégiumunk számára fontos, hogy tagjai a magas szintű szakmai képzettség mellett a magyar társadalom problémáira is érzékeny értelmiségivé váljanak. Felismerve a magyar társadalom rendkívül alacsony pénzügyi-gazdasági tudatosságát, a 2011/2012-es tanév második félévétől kezdve elindítottuk az Egyetemisták a pénzügyi kultúráért programot. Ennek keretében középiskolás fiatalok számára kidolgoztunk egy alapvető ismereteket tartalmazó kiadványt. A projekt első fázisában a FAKT fiatalok számára is könnyen érthető formában, egyetemista önkéntesek bevonása révén adja tovább a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó prezentációt ötszáz, pénzügyi képzésben egyébként nem részesülő középiskolás diáknak az ország különböző pontjain.

Természetesen a szakmai munka kiegészítéseként igen fontosnak tartjuk, hogy a mindenkori tagságából olyan összetartó, értelmiségi közösség jöjjön létre és szilárduljon meg, mely az egyetemi évek után is támaszul tud szolgálni, és továbbra is szoros baráti kört jelenthet számunkra. Közösségi programjaink közt minden félévben megtalálhatók a vitaestjeink, a filmklubjaink, a táboraink, illetve ezek mellett klubestek keretében kötetlen beszélgetésre invitáljuk a magyar közélet prominens szereplőit.

További információért látogasd meg honlapunkat: www.fakt.uni-corvinus.hu

FEK - Fiatalok az Élet Küszöbén

A Fiatalok az Élet Küszöbén Egyetemi Diákszervezet azt tekinti feladatának, hogy segítse az egyetemistákat és főiskolásokat életük sok olyan területén, melyeket a szakmai képzést előtérbe helyező felsőoktatás általában nem hangsúlyoz.

Szeretnénk segítséget nyújtani a diákoknak, hogy az egyetemi képzés évei után sikeresek lehessenek mind szakmájukban, mind magánéletükben az olyan területeken, mint pl. a jellem, kapcsolatok, vagy a csapatmunka. Mindezt keresztény értékrend mentén tesszük, de nem szükséges értékrendünket magáévá tenni valakinek ahhoz, hogy munkánkból profitálhasson. Előadásokat, konferenciákat, táborokat és más különböző programokat szervezünk az egyetemi képzés kiegészítésére és elősegítésére.

A Corvinus Egyetem Kinizsi utcai Kollégiumában szerdánkénti, mindenki számára nyitott heti alkalmunkon vendégelőadók tartanak előadásokat, és lehetőség van az elhangzottakra kis csoportokban reflektálni. Az alkalmakat élő zene, játékok és tombola teszi izgalmassá.

Aktuális programjaink a www.tulelocsomag.hu oldalon megtalálhatóak.

Gazdaságelemzők és Matematikusok

A Gazdaság-elemzők és matematikusok Diákszervezetének fő célja, hogy egy szervezetbe tömörítse a gazdaságmatematika, gazdaságelemzés, biztosítás matematika és a kvantitatív gazdaságelemzés iránt érdeklődőket. Ugyan, a diákszervezet nevében és tagságágában szorosan kötődik a gazdaságelemzés Bsc, gazdaság-matematikai elemző Msc szakhoz, és elődszakjaihoz, de programjainkon szívesen látunk bármilyen szakos érdeklődőket. Célunk a szakmai segítség, és magas színvonalú képzések nyújtása és karrier lehetőségek biztosítása. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi életre is, ezért próbálunk több közösségi, és informális programot szervezni a tagok részére.

http://bce-gem.hu

Gyakorlati Diplomácia Társasága

Kulcs a diplomácia világához

gydt.uni-corvinus.hu

A Gyakorlati Diplomácia Társasága programjai ott szerepelnek az egyetemek faliújságain, a kollégiumi levelezőlistákon és egyre több ember emeli fel a fejét, ha meghallja azt a kifejezést, hogy "GYéDéTé". Ha érdekel a diplomácia, a külpolitika, vagy az aktuális nemzetközi viszonyok, akkor a GYDT programjain ezekkel akár más szemszögből is megismerkedhetsz mint általában az egyetemi órákon.

A Társaság célja, hogy az előadásainkra látogatók és a tagjaink is betekintést nyerhessenek a nemzetközi kapcsolatok és a különböző szakdiplomáciai ágak kulisszatitkaiba. Az előadásainkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan előadókat hívjunk meg, akik élet- és szakmai tapasztalatukkal kivívták a szakma elismerését.
A szakmai programokon kívül is tartjuk egymással a kapcsolatot, mert úgy gondoljuk, a közös munkát mindenképp megkönnyíti, ha ismerjük egymást, és egy szabadabb, lazább, hétköznapi gondoktól mentes környezetben erősödik a csapatszellem.

Eddigi meghívottjaink között szerepeltek:

 • Erdős André, a Magyar Köztársaság volt ENSZ- és párizsi nagykövete
 • Simonyi András az amerikai rocknagykövet
 • Jeszenszky Géza és Kovács László volt külügyminiszterek
 • Protokoll szemináriumsorozatunk keretében Görög Ibolya, Kerekes Gábor és Molnár György
 • Jeffrey D. Levine amerikai első beosztott
 • Markos Kounalakis amerikai újságíró, lapigazgató


Egészség-gazdaságtani Diákkör

http://hecon.uni-corvinus.hu/

Az Egészség-gazdaságtani Diákkör (Health Economics Circle, HEC) a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Technológiaelemzési Kutatóközpontjának hallgatói társszervezeteként alakult 2009 őszén. Diákkörünk célja az egészségügyi közgazdaságtan iránt érdeklődő hallgatók összefogása és a kutatóközpont munkájába való integrálása, ezáltal lehetőséget adni számukra a szakmában való komolyabb elmélyülésre.

A gyakorlatban lehetőséget nyújtunk a különböző kutatásokba való bekapcsolódásra, közgazdasági elemzési munkákban való részvételre, szakmai konferenciák, előadások szervezésére, azokon való szereplésre. A kutatási területek széles körűek: betegségteher vizsgálatok, életminőség és költségek, költség-hatékonysági elemzések, modellezés, epidemiológia, szűrővizsgálatok, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, a gondozás megfelelősége, egészségügyi technológiaelemzés, preferenciavizsgálatok.

Az Egészség-gazdaságtani Diákkör azért alakult meg, hogy az egészségügyi közgazdaságtan iránt aktívan érdeklődő hallgatóknak lehetőséget adjon arra, hogy diplomájuk megszerzése után se szakadjanak ki a szakmai közegből, hanem aktív részesei maradjanak annak.

Diákkörünk nem állít felvételit a belépni szándékozók elé. Várunk minden olyan, szakmai tevékenységére igényes hallgatót, aki komolyan érdeklődik az egészség-gazdaságtan iránt, és elhivatottságot érez magában, hogy csatlakozzon hozzánk és részt vegyen kutatásainkban, programjainkon.

Heller Farkas Szakkollégium

http://heller.bke.hu/

Az 1996-ban alakult megközelítőleg 50 fős Heller Farkas Szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetem egyik sikeres és elismert diákszervezete. Több mint tíz éves története során neve országos szinten ismert lett a pénzügyi szféra szereplői között. Célja a tagnak felvett hallgatók gyakorlatias képzése az egyetemmel összhangban.

A Heller Farkas Szakkollégium olyan szellemi műhely, amely a felsőoktatási intézmény oktatási tevékenységén túlmenő szakmai képzést és önképzési lehetőséget biztosít tagjainak. A magas színvonal biztosítását szolgálja a részletesen szabályozott felvételi eljárás és a tagsággal szemben támasztott szigorú szakmai követelményrendszer.

Az alapítók elsődleges célja az Egyetemen folyó pénzügyi képzés kiegészítése, alátámasztása volt. A Heller Farkas Szakkollégium tevékenységének nagy része publikus minden érdeklődő számára: a széles körben meghirdetett vitaestek, műhelybeszélgetések, első éveseknek szóló kurzusok és a megrendezésre kerülő konferenciák. Minden év őszén szervezetünk megrendezi nagyszabású konferenciasorozatát, mely a Heller Farkas Szakmai Hét nevet viseli.

A Szakkollégium szakmai munkája melletti másik alappillére a baráti közösség, melyet tagjai alkotnak. Ennek fő motorja a számtalan program, kezdve az együttes borkóstolásoktól és színházlátogatásoktól a kirándulásokon keresztül a táborokig. Emellett a szervezet közösségi életének állandó helyszínt biztosít a közös ingatlan, melyben a tagság több mint fele él, egy kicsi, de erős és összetartó közösséget alkotva.

IAESTE

http://uni-corvinus.iaeste.hu/

Az IAESTE (The International Association for the Exchange of Student for Technical Experience), több mint 60 éve létező nemzetközi diákszervezet, melynek fő tevékenysége a Szakmai Gyakorlatcsere Program. E program keretében minden évben 100 műszaki és természettudományos felsőoktatásában tanuló magyar diák utazhat külföldre (85 ország), hogy értékes szakmai tapasztalatokat szerezzen. A Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete (MME) 1983 óta az IAESTE hivatalos magyarországi tagszerve, mely egy kiemelten közhasznú, politikamentes, non-profit hallgatói szervezet. A MME az ország több egyetemén és főiskoláján képviselteti magát. Egyetemünkön több mint tíz éve működik Helyi Bizottság, melynek eddigi munkája révén közel 90 diák kapott lehetőséget. Helyi Bizottságunk 1998-ban és 1999-ben Állásbörzét szervezett az egyetem hallgatóinak. Továbbá számos gyárlátogatást (Schöller, Stollwerck, Dreher, Unilever, Danone stb.) biztosítottunk a tanulóknak. Nagy eredményünknek tartjuk, hogy korábban teadélutánt szervezhettünk az élelmiszer gazdaságtani tanszékkel közösen melyen az élelmiszermérnök szakma jelenéről és jövőjéről is szó esett. Az élelmiszer tudományi karon szakválasztási fórumot is szerveztünk a hallgatók döntésének segítésére.

Állásvadász programunkkal folyamatosan segítjük a friss diplomás mérnököket a megfelelő állás megszerzésében.

Tevékenységeink:

 • Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program.
 • Belső Képzési Program
 • Állásvadász
 • Üzemlátogatások
 • Szakmai Képzési Program


Közszolgálati Diákszervezet (KDSZ)

A Közszolgálati Diákszervezetet 2010-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen hívtuk életre. Célunk, hogy a Közszolgálati Tanszékhez kötődő hallgatóknak a tanórákon kívül további lehetőségeket biztosítsunk szakmai tudásuk fejlesztésére, illetve egy olyan közösséget teremtsünk, ahol a téma iránt fogékony tanulók értékes baráti és szakmai kapcsolatokra tehetnek szert. A szervezet kiemelt figyelmet szentel a BA és MA képzésben résztvevő közszolgálati-, illetve a közgazdálkodás és közpolitika szakos egyetemistáknak, emellett pedig igyekszik megismertetni az egyetem polgárait a közszolgálati gondolkodás és szemléletmód sajátosságaival, értékeivel.

Fő tevékenységi körünkbe tartozik szakmai előadások, látogatások, valamint kerekasztal beszélgetések szervezése és lebonyolítása. További feladatunknak tartjuk, hogy a hallgatókat, tagjainkat folyamatosan tájékoztassuk az aktuális szakmai hírekről, információkról, folyamatokról, így naprakész tudásra tehetnek szert, valamint aktualizálhatják a korábban tanultakat. Munkánk során igyekszünk összekapcsolni a tanulókat az egyetemi oktatókkal, valamint a szakma elismert képviselőivel.

Elérhetőség:
mail.kdsz(kukac)gmail(pont)com

Közgáz Keresztény Diákkör (KKDK)

A Közgáz (hivatalosan: BCE G- T- és K-karok) 1989 óta működő diákszervezete vagyunk. Elsődleges célunk egy olyan fórum létrehozása, amely keresztények és nem keresztények illetve különböző helyekről érkezett keresztények párbeszédének a helyszíne. Nem doktrínákat és világnézeteket képviselünk, hanem a mindennapokban megélt kereszténységet tartjuk a leghitelesebb érvnek. Hiszünk abban, hogy nem vallási tanítások kötnek össze minket, hanem az, hogy kapcsolatunk lehet az élő Istennel.

Rendszeres összejöveteleinket minden héten kedd este 18.10-től tartjuk a Közgáz főépületében (ebben a félévben az E.338-as teremben), amelyeken igyekszünk a lehető legváltozatosabb módokon együtt lenni: kiscsoportos beszélgetés, előadás és beszélgetés, közös filmnézés, stb. Minden alkalmunk nyitott, és minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

Ha valamelyik részlet megtetszett, keressétek bátran a vitrinünket (E IV. előadónál) vagy a www.mekdsz.hu/kozgaz címen, esetleg a facebookon ide kattintva.

MKT Corvinus

http://www.mktcorvinus.hu
mkt(kukac)uni-corvinus(pont)hu


Az MKT Corvinus Magyarország legrégibb és máig legjelentősebb közgazdász szervezetének, a Magyar Közgazdasági Társaságnak a BCE-n működő diákszervezete. Célunk tagjaink ismereteinek bővítése, közgazdasági és egyéb érdekes, őket foglalkoztató témák megismertetése, előadások szervezése által. Emellett egy összetartó és vidám közösséget is adunk a hozzánk belépőknek, ahol sok barátra és közösségi élményre találhat mindenki. Évente szervezünk bevonókat, nyáron pedig egy hosszabb-rövidebb tábort.

Szervezetünk négy szekcióban működik, mindegyik élén egy-egy alelnökünk áll. A rendezvényszervezés, HR, kommunikáció és pénzügy szekció munkájába való bekapcsolódáson kívül Szakmai Műhelyünk is várja a jelentkezőket. Itt mindenki az őt érdeklő témákban kutathat, vehet részt programokon, eseményeken, illetve ezek szervezésében.

Egyik különlegessége az MKT Corvinusnak, hogy alapelvünk szerint nincsenek kötelező feladatok, elvárások. Minden tagunk annyi és olyan feladatot vállal, amennyit és amilyet szeretne. Ez az a szabadság, amely minden területen jellemzi az MKT Corvinust!

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, írj bátran e-levélcímünkre és hamarosan válaszolni fogunk neked!

Pillar Európa Klub

www.pillar.hu

www.pillar-europe.eu

A Pillar Európa Klub a felsőoktatásban résztvevő diákok és fiatal pályakezdők önszerveződő csoportja, amely a Pillar Alapítvány szervezeti keretén belül működő autonóm közösség. A Klub azonos érdeklődési körrel rendelkező, ambiciózus, tenni vágyó fiatalok közössége, akik amellett, hogy rendszeres programokon vesznek részt, lehetőséget kapnak arra, hogy saját ötleteiket megvalósítsák.

A Klub tagjai elkötelezettek az európai értékek - a demokrácia, a kulturális sokszínűség, az emberi jogok és a szolidaritás – megőrzése és közvetítése mellett, valamint érdeklődést mutatnak Európa társadalmainak közéleti és politikai kérdései iránt. A Klub tevékenysége az Európai Unió és nemzetközi kapcsolatok témái köré szerveződik, amelyben az önkéntességen alapuló szakmai és a közösségi programok mellett kiemelt szerepet kap a tagok saját kezdeményezéseinek felkarolása.

A Pillar Európa Klub állandó programjai közé előadássorozatok, vitaestek, szakmai tréningek, külföldi konferenciák és az unióval kapcsolatos elméleti tudást a gyakorlatba átültető tevékenységek tartoznak. Ezek egy félévente megjelöl téma mentén szerveződnek (pl.: nemzeti- és etnikai kisebbségek, az Európai Unió bővülése, az Európai Alkotmányos Szerződés, nyelvek Európája). Mindemellett a Klub teret nyújt a nem szakmai alapú, kulturális és szórakoztató programok - filmklubok, kirándulások és közös bulik megvalósításához.

Studium Generale

http://sg.e-businessportal.hu/

A Studium Generale (SG) egy 1970-ben született diákszervezet, mely 2005-től hivatalosan is a Budapesti Corvinus Egyetem ingyenes érettségi előkészítője. Szervezetünk 40 éves tapasztalata segít eligazodni az érettségi bonyolult rendszerében, külön odafigyelve a kétszintűség problémájára. Szervezetünk tagjai, mivel a Corvinus hallgatói közül kerülnek ki, közvetlen tapasztalattal rendelkeznek a kétszintű érettségiről, valamint az egyetemi életről is, így a lehető legpontosabb képet tudják nyújtani arról, mi is vár Rád. A felkészítés oldott, barátságos légkörben zajlik, a motivációt pedig a tavasszal és nyáron is megrendezendő, szintén ingyenes nagytáboraink nyújtják, melyek fantasztikus hangulatuk mellett plusz felkészülési lehetőséget nyújtanak az érettségire.

Három tantárgyat oktatunk: matematikát, történelmet, és közgazdaságtant szombati bejárós (az oktatás az egyetemi új épületében zajlik 40 fős szemináriumok keretében.) és levelezős formában 11-esek, 12-esek és újra érettségizni vágyók számára.

A tizenegyedikes diákok 3 órás tanításokon vehetnek részt, míg a tizenkettedikesekkel 4 órán át ismételjük át az érettségi anyagát, és sok gyakorlással elsajátíthatják a tananyagot.

A tantárgyankénti évi 8-10 levél rendszeres gyakorlást biztosít, és a hiányosságokkal is szembesülni lehet, hiszen kijavítva visszaküldjük őket. A levelek megtekinthetőek a honlapunkon (http://www.studiumgenerale.hu), valamint a hagyományos postai úton is hozzájuk lehet jutni.

Az év során több megmérettetéssel nézhetnek szembe a diákok, a követelményeknek megfelelő próbaérettségik reális képet adnak a tudásszintről, valamint rutint adnak, és segítik a vizsgadrukk leküzdését is.

SKM Diákegyesület

http://skmdiakegyesulet.blogspot.com/

Az SKM Diákegyesület (Speciális Közgazdasági-Matematikai Diákegyesület) az IMP-SKM programból (Intenzív Módszertani Programok – Speciális Közgazdasági-Matematikai Program) nőtte ki magát.

Az IMP-SKM programban való részvétel K-karos hallgatók számára nyújt lehetőséget a fontos módszertani és gazdasági tárgyak emelt szintű tanulására. Diákegyesületünk törzstagjai éppen ezért a programban részt vevő diákok, de természetesen minden érdeklődő egyetemi polgár előtt nyitva áll szervezetünk kapuja!

Diákegyesületünk célja kettős:

Elsősorban ennek a kiváló, tudásunkat elmélyítő programnak a működését és fenntartását igyekszünk elősegíteni, többek között a kari vezetéssel való folyamatos egyeztetéssel, új tagok toborzásával, konzultációk szervezésével. Másrészt fontos célunk önnön tudásunk fejlesztése kisebb létszámú szemináriumok tartásával, valamint esetenként nagyobb előadások megrendezésével. Így szeretnénk megszerezni és megadni a kellő tudást a közgazdász-szakma jövőbeli elitjének!

Ha úgy érzed, többet szeretnél az alapoknál, itt a helyed!
SPM (Speciális Pénzügyi Matematika)


Mi az az SPM?

Az SPM (Speciális Pénzügyi Matematika) egy olyan, az alapszakos órarendbe illeszthető kiegészítő kurzust jelent az Egyetemünkön, mellyel lehetőség nyílik arra, hogy a fontos tárgyakat külön, kisebb csoportban, emelt szinten tanulhassuk, elkülönülve az évfolyam többi részétől. Célja, hogy mélyebb és szerteágazóbb pénzügyi és matematikai tudással felvértezve könnyebben vegyük a későbbi akadályokat, legyen szó a Master felvételiről, vagy majd a munkahelyi elhelyezkedésről.


Miért jó? – Hallgatói szemmel

Egyetemkezdéskor a legnagyobb kihívást főleg a mértékek hatalmas változása jelentette, legyen szó a tananyagról, az évfolyam nagyságáról, vagy akár az épület méretéről. Ezek egyszerre bűvölhetnek el, de akár félelmet is kelthetnek, például amikor belépsz a többszáz fős előadóba és egy ismerős arcot sem találsz hirtelen, aki mellé leülhetnél.

Az SPM ennek a félelemnek a leküzdésében is nagyon sokat segített. Beilleszkedtünk egy kisebb közösségbe, ahol a tanárok és a diákok is közvetlenebb kapcsolatot alakítanak ki egymással.

Az SPM-es tárgyak (egy félévben 1-2 tárgyról van szó) magasabb követelményeket jelentenek, amelyekben viszont segítséget és előnyt jelent egy ilyen zártabb és szorosabb közösség. Nem beszélve arról az előnyről, hogy az SPM elvégzésevel (amelyért a diplománk mellé külön oklevelet is kapunk) mélyebb tudásunknak hála az évfolyam top diákjaivá válhatunk, ami nagy lehetőségeket nyit a jövőnkben.

A kurzus mellett az SPM-es hallgatók 2012-ben létrehozták az SPM Diákszervezetet is, ami méginkább a tagok összekovácsolására törekszik közösségi programok, táborok, tanulást segítő fórumok által, hogy a tanulás nehézségeit együtt, könnyebben és vidáman tudjuk teljesíteni.


További információkért látogass el honlapunkra: spm-bce.huSZISZ - Széchenyi István Szakkollégium

www.szisz.hu

A Széchenyi István Szakkollégium 1987-es alapítása óta egyszerre működik elsősorban társadalomtudományokkal, közgazdaságtannal foglalkozó termékeny szakmai műhelyként, és motivált, a világra nyitott emberek sokszínű, tevékeny közösségeként. A SZISZ különlegessége, hogy valamennyi budapesti egyetemről vár és vesz fel tehetséges érdeklődőket, így a többséget adó Corvinusosok mellett jogász, bölcsész, de akár BME-s tagjaink is vannak, ami nagy szakmai és emberi tapasztalatot ad minden tag számára.

A SZISZ szakmai rendszere egyedülálló felépítésű. A szakkollégisták bekerülésükkor egy úgynevezett sávot választanak, amely keretei között négy félév alatt egy szakterületen igazán elmélyült ismeretekre tehetnek szert. A választható sávok: Kormányzati gazdaságtan, Szociológia, Pénzügyi közgazdaságtan és Jog és közgazdaságtan. A sávok mellett természetesen a mindenkori tagság érdeklődésének megfelelő kurzusokat is nagy számban szervezünk, évről évre különféle témákban a vállalati esettanulmányoktól kezdve egészen a tudományfilozófiáig. Mind a sávos mind az ismeretbővítő, 4-8 fővel működő kurzusokat nagyra becsült, szakemberként, illetve a gyakorlatban is bizonyított oktatók tartanak.

A szakmaiság mellett szintén meghatározó pezsgő közösségi élet alapja kettős: egyrészt gazdag hagyományaink továbbélése, másrészt a mindenkori tagság új kezdeményezései. A kezdeti időktől megrendezett erdélyi kirándulás, a közös sport, a végzett bál, a téli és nyári tábor és őszi szakmai hétvége mellett működik színjátszó kör, az elsőseink számára rendezett összerázó kirándulás, spontán színház- és múzeumlátogatások.

Érdeklődők számára az egyetemen előadásokkal, szakmai programokkal jelenünk be, ill. az általunk tartott Elsős Kurzusokkal, az érdeklődők felé is nyitott Téli Táborral, ill. a csak nekik szervezett tavaszi Elsős Versennyel és Bevonó kirándulással, amelyek után már a két körös (írásbeli és szóbeli), első- és másodéveseknek nyitott felvételi következik tavasz végén. A legfontosabb információkat megtalálod ebben a kiadványunkban.

Ha érdeklődsz irántunk, keresd fel honlapunkat, blogunkat, Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, de várunk bármikor a Ráday koli 2. emeletén is!

Társadalomelméleti Kollégium

A Társadalomelméleti Kollégium a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legrégebben működő szakkollégiuma. Tagjai olyan fiatalok, akiket nem elégít ki az egyetemeken zajló szakmai és közösségi élet. A TEK többet és mást nyújt.

A kollégium szakmaiságának egyik fő célkitűzése a különböző társadalomtudományok (közgazdaságtan, filozófia, szociológia) kritikai nézőpontjainak megismerése, módszereinek vegyítése, illetve az elmélet és gyakorlat közötti szakadék áthidalása. Mindezt pedig a kollégium tagjai töltik meg tartalommal: a TEK szakmai életének gerincét adó kurzusok (körök) témái a Tekesek preferenciáinak megfelelően alakulnak, ahogy az előadások, konferenciák is önszerveződő módon jönnek létre.

A TEK azonban nem csak a szakmaiságról szól, hanem egy izgalmas, élő közösség is. A tagok többsége a Ráday kollégium ötödik emeletén lakik együtt; ez az a tér, ahol a Tekesek kielégíthetik szakmai és közösségi igényeiket, és kiteljesíthetik önmagukat. Ezt a sokszínű képet pedig közös értékeink foglalják keretbe: a hatalom különféle formáinak megkérdőjelezése, és a társadalmi érzékenység képezik a TEK alapját.

Ha szeretnél többet megtudni rólunk, a Facebook oldalunkon követheted az aktuális eseményeket, valamint belenézhetsz előadásainkba, konferenciáinkba is. Új tagjainkat évente vesszük fel (májusban bachelor és master képzésben tanuló, decemberben pedig master képzésben tanuló hallgatókat) - a felvételiről bővebben itt olvashatsz a honlapunkon.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.