Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Széleskörű tudásalapot kapok ahhoz, hogy tovább fejlesszem a szakértelmem a biztosítási területen”

2024-04-26 11:50:00

Buris Erik aktuáriusként életbiztosítási területen dolgozik az Alfa Biztosítónál. A Corvinus Egyetem Aktuárius szakértő/szakközgazdász szakirányú továbbképzése átfogó tudást és kibővült eszköztárat biztosít számára.
Budapesti Corvinus Egyetem

Miért kezdte el a képzést? 

Nemcsak azért, hogy legyen egy papírom, hanem hogy még több tudással rendelkezzem. Ez a képzés biztonságérzetet ad nekem, hiszen megalapozza a szakmai tudásomat. Pénzügy-számvitel szakon végeztem az egyetemen Speciális Pénzügyi-Matematikai (SPM) kiegészítő képzéssel együtt, és úgy döntöttem, hogy a szakirányú végzettséget is megszerzem. Azt érzem, hogy magabiztosabbá tesz a munkahelyemen, hogy van egy olyan átfogó szakmai tudásom, ami nem csak vállalatspecifikus. Két éve kezdtem a képzést, és azóta jobban átlátom a különböző módszerek hátterét, matematikai jelentőségét. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy a munkahelyem támogat a képzés elvégzésében, ami ugyancsak motivál. 

Mennyire készít fel a képzés egy vezetői pozícióra ezen a területen? 

Elsősorban szakmai ismereteket ad a képzés, azonban a negyedik félévben Vállalatvezetési ismeretek tantárgy keretein belül foglalkoztunk menedzsmenttel is. A csoporttársaim között vannak olyanok, akik már rendelkeznek vezetői tapasztalattal. Az ő hozzászólásaik sokat növelték az órák értékét, hiszen rámutattak a tankönyvtől eltérő gyakorlatokra. Az oktatók között több gyakorló aktuárius van, például más biztosító szakemberei, illetve munkatársaim is tanítottak minket. Specifikus szakmai témák kapcsán vendégelőadók tartottak előadást. Az oktatásnak abszolút van gyakorlati haszna vonulata. 

Feltűnt, hogy a tantárgyak között társadalomtudományok, például szociológia és kommunikáció is szerepelnek. Mennyire találta ezeket hasznosnak? 

Nemzetközi szinten elvárás, hogy ezek is részét képezzék egy egyetemi aktuárius képzésnek. Én inkább reál beállítottságú, a számokhoz ragaszkodó embernek tartom magam, ezért először kicsit megijedtem ezektől a tárgyaktól. Aztán kellemes meglepetés ért, amikor más megközelítésből foglalkoztunk a szakmai témákkal, illetve olyan sokoldalú tudást sajátítottam el, amivel például színesebben tudom megírni a szakdolgozatot. A kommunikációs tréning során előadástechnikát gyakoroltunk, számomra az is hasznosnak bizonyult. 

Visszatérve a szakmai tárgyakra: mennyire életbiztosítás fókuszú a képzés? 

A képzés az élet, nem-élet aktuáriusi tevékenységeket is érinti. Tehát ad egy olyan betekintést mindkét területbe, ami lehetőséget biztosít arra, ha később szeretnénk továbbfejleszteni magunkat, vissza tudunk nyúlni a képzésen elsajátított tudásanyaghoz. Például társadalombiztosítás órán, amikor a nyugdíjrendszerekről beszélgettünk, és elkezdtem több szakmai irodalmat olvasni a témáról, egy új világ nyílt ki előttem. Nyilván a karriertervezésnél is jól jön, hogy nemcsak életbiztosítás fókuszú a képzés. 

Eszébe jut egy olyan eszköz, amit a képzésen tanult, és utána a munkájában is tudta alkalmazni? 

Nálunk megvannak a modellek, amikkel például egy árazást elvégzünk, de folyamatosan kell azokat módosítani, vagy új részmodulokat fejleszteni. Viszont így, hogy látom a tankönyvi vagy a szakirodalmi megközelítést is, van lehetőségem összemérni a módszereinket az elmélettel. A gyakorlatban lehet, hogy végzünk egyszerűsítéseket – az elmélet ezekhez ellenőrzési pontokat nyújt. További előnyt jelent, hogy már nemcsak a vállalatspecifikus módszertanokat ismerem, hanem azt az eszköztárat is átlátom, amiből más biztosítók meríthetnek. Széleskörű tudásalapot kapok ahhoz, hogy tovább fejlesszem a szakértelmem a biztosítási területen. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.06. - 18:48:43