Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Egyetemi Könyvtár

Bezár

Szuperkereső? Mi ez?
A Szuperkereső (korábbi nevén EDS - EBSCO Discovery Service) egy átfogó keresőmotor, mely egy felületen teszi kereshetővé a könyvtáron keresztül hozzáférhető tudományos adatbázisokat, e-folyóiratokat és a könyvtári katalógust. A Google Scholarhoz hasonlóan, válogatott tudományos forrásokban is keres.

Miért érdemes használni a Szuperkeresőt?
Egyetlen kereséssel képet kaphatsz a könyvtáron keresztül elérhető szakirodalomról. Kérdésedre több tudományterület szerinti találatot kapsz. Közvetlenül hozzáférhetsz a teljes szöveggel elérhető cikkekhez, PhD disszertációkhoz, oktatói publikációkhoz. Megtudhatod a könyvek könyvtáron belüli helyét is.

Tipp: Ne felejtsd, a források többsége angol nyelvű, így keress bennük!
A találati lista bal oldalán lévő lehetőségekkel finomíthatod a keresést, választhatsz nyelvet, vagy forrást (pl. BCE katalógus), dokumentumtípust (cikk, könyv, stb.).

Miben keres a Szuperkereső?
A Szuperkereső majdnem minden könyvtári forrásban keres: a könyvtár katalógusában, az EBSCO adatbázisokban, a JSTOR-ban, a repozitóriumokban (PhD disszertációk, Corvinus Kutatások). A Szuperkereső segítségével a katalógusban csak könyveket találhatunk, nyomtatott folyóiratokat, feldolgozott cikkeket és könyvrészleteket nem.
Tipp: A baloldali szűkítési lehetőségek között találod a „tartalom (találatok) forrásait”. Kiválaszthatod azt az adatbázist, amiben keresni akarsz.

Vannak olyan előfizetett adatbázisok is, amikben a Szuperkereső jelenleg nem keres.
Tipp: A kutatási témádnak megfelelő adatbázis kiválasztásában segít az adatbázisok tematikus bontása.

A Szuperkereső találatai közül mindent elérek online, teljes szöveggel?
Elektronikusan és teljes szöveggel éred el a cikkek többségét, a repozitóriumok dolgozatait, tanulmányait, de könyveket, néhány e-könyv kivételével, csak nyomtatottakat találsz. Ezek helyét, kölcsönözhetőségét mutatja meg a Szuperkereső.

Tipp: A keresésnél bejelölheted, hogy csak a teljes szövegű találatokra vagy kíváncsi.

Elég, ha csak a Szuperkeresőt használom?
A Szuperkeresővel a források többségében egyszerűen, egy közös felületen, kulcsszóval kereshetsz. Ha gyakorlott felhasználó vagy, érdemes kiválasztanod a neked tetsző, témádhoz tartozó adatbázist. Az egyes adatbázisok eltérő, egyedi keresési lehetőségeit kihasználva a találatok is pontosabbak, a témádban relevánsabbak lesznek.
Tipp: Tematikus kereséskor használd a katalógus és az adatbázisok tárgyszórendszerét (thesaurus, subject terms)!

Bezár
Nincs esemény ehhez a dátumhoz
Vágólapra másolva
X