Ugrás a fő tartalomra

Nemzetközi lehetőségek

Milyen alapvető lehetőségeid vannak egy külföldi félév során?

Könnyen lehet, hogy egyetem után rögtön külföldön szeretnéd kipróbálni a képességeidet, vagy az, hogy karriered során alkalmad lesz határainkon túl dolgozni.

Egy külföldi egyetemen, nemzetközi környezetben eltöltött félév, de akár csak pár hónap is kiválóan felkészít ezekre a lehetőségekre. Tökéletesítheted idegennyelv-tudásod, szembesülhetsz bizonyos kulturális vagy kommunikációs különbségekkel, ezek pedig nemcsak világlátásod bővítik, hanem segítenek a legkülönfélébb szituációk felismerésében és kezelésében. Kipróbálhatod, milyen a megszokottól eltérő körülmények között elvégezni a feladataidat, és azt is, milyen közösen dolgozni más kultúrából érkezőkkel. Barátokat, ismerősöket szerezhetsz a világ minden tájáról, és nemzetközileg (el)ismert szaktekintélyektől is tanulhatsz. Az új környezetben, új kihívásokkal szembesülve pedig saját magadat is sokkal jobban megismerheted, ami a szakmai és személyes fejlődésedben is nagyon sokat számíthat.

Az első lépések

Annak érdekében, hogy a legtöbbet tudd kihozni a külföldi kalandból, első lépésként azt kell kitalálnod, milyen céllal utaznál külföldre, és milyen szempontok mentén választanád ki a célállomást.
Adunk néhány tippet ezek átgondolásához:

  • Ország/régió kiválasztása: Szerepel a bakancslistádon, hogy egy adott országban eltölts néhány hónapot? Vagy pont egy olyan kultúrát szeretnél megismerni, amiről nagyon keveset tudsz? Valamelyik nyelv megismerése/tökéletesítése motivál? Jó lenne közel lenni Magyarországhoz, és néha hazalátogatni, vagy kipróbálnád, milyen néhány hónapig távol lenni az otthonodtól? Bármelyik szempont is legyen a domináns, számtalan lehetőség közül választhatsz. Azt azonban ne felejtsd el, hogy megélhetési és utazási költségek szempontjából nagy különbségek lehetnek az egyes célországok között.
  • Fókusz: Ha átgondoltad, hogy melyik ország vagy régió vonz leginkább, azt is fogalmazd meg, mi az utazásod fő motivációja és célja. Ha elsősorban szeretnél elmélyülni egy szakterületen, akkor érdemes a kurzuskínálat alapján szűrni a lehetőségeket. Ha inkább egy közösségi és kulturális kalandra vágysz, vagy például megismernéd egy másik ország oktatási rendszerét, akkor azt érdemes feltérképezni, milyen programokon tudnál részt venni a választott helyen. Egy külföldön eltöltött időszakból szerencsére sok különböző módon lehet profitálni, ezért a legjobb döntés érdekében fontos tudatosan gondolkodni arról, számodra mik a legfőbb szempontok.
  • Intézményválasztás: Részképzés esetén nagyon fontos, hogy olyan külföldi egyetemet válassz, ahol van az itthoni képzésednek megfelelő szak, és az ott elvégzett tárgyakat be tudod számítani az itthoni képzésedbe. (Lehetőséged van olyan egyetemet is választani, amely nem szerepel a partnerek listájában. Ez esetben freemover hallgatóként tudsz a külföldi képzésekre, részképzésre jelentkezni, és valószínűleg kicsit több ügyintézéssel jár, ha el szeretnéd fogadtatni a külföldön teljesített tárgyaidat.) A rengeteg partnerintézmény miatt gyakran még mindezeket figyelembe véve sem könnyű meghozni a végső döntést arról, hova is menjünk. Nyugodtan vedd föl a kapcsolatot olyan hallgatókkal, akik jártak már valamelyik külföldi egyetemen, és faggasd ki őket saját tapasztalataikról. A partneregyetemek listáját itt tudod áttekinteni, de részletesebb információkat a kari munkatársaktól vagy a Nemzetközi Igazgatóságtól is tudsz kérni. Ha pedig nem csak részképzésben szeretnél külföldön tanulni, akkor további programok állnak rendelkezésre, mint például a kettős diplomát adó CEMS. 
shutterstock_688627174.jpg

Ha Európában maradnál  

Ha külföldi részképzésről van szó, a legtöbb corvinusos hallgató európai célállomást választ, ezek esetében nem kell például vízumszerzéssel vagy más hasonló adminisztratív eljárással foglalkozni a kiutazás előtt. Az európai felsőoktatási rendszerek összehangoltsága miatt pedig a külföldön teljesített tárgyak itthoni elfogadtatása sem okozhat problémát.

Az egyik legnépszerűbb program az Erasmus+, valamint a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséért felelős Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíja is jó választás. Ráadásul ezt sikeres Erasmus+ pályázatod kiegészítéseként is igényelheted, amivel még könnyebben veheted az akadályokat.  

Ezeken kívül, a CEEPUS mobilitási program célja, kifejezetten erősítse a közép- és kelet-európai felsőoktatási cserekapcsolatok erősítését. Ha valamelyik szomszédos országot, vagy a térség valamelyik országát választanád, akkor a CEEPUS által biztosított ösztöndíjakról se feledkezz meg!

Az elmúlt években az alábbi európai országok voltak a legnépszerűbbek a corvinusos hallgatók körében:

  • Egyesült Királyság: Patinás egyetemek, vadregényes tájak, igazán nemzetközi és multikulturális pezsgés. Ha fontosabb számodra a makulátlan angol kiejtés, mint a D-vitamin, akkor ez a te választásod!
  • Franciaország: Németország mellett a legtöbb corvinusos itt fordult meg az elmúlt években – és ez nem véletlen. Franciaországban kitűnő egyetemek, csodás látnivalók és utánozhatatlan gasztronómiai kalandok várnak!
  • Hollandia:  Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Groningen, Leyden vagy éppen Maastricht. Hollandia kis ország, de igazi felsőoktatási nagyhatalom, remek üzleti, közgazdasági és társadalomtudományi kínálattal.
  • Németország:  Berlin? München? Köln vagy a festői Konstanz? A számtalan partnerintézménynek hála Németországban a nagyvárosi pezsgés kedvelői és a csendesebb kisvárosi hangulat szerelmesei is jól érezhetik magukat.
  • Olaszország:  Olaszország nemcsak fantasztikus tájai, történelmi emlékei és konyhája miatt lehet vonzó célpont, hanem az olyan remek egyetemei miatt is, mint Európa egyik legjobb üzleti iskolája, a milánói Bocconi, vagy a világ legrégibb egyeteme, az 1088-ban(!) alapított Bolognai Egyetem.
  • Portugália: Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb célponttá vált. Portugáliában kellemes idő, rengeteg program és felfedezési lehetőség vár, és nemcsak az emberek, de az árak is elég barátságosak.

Ha kicsit messzebb mennél

A Corvinus nemzetközi kapcsolatai azok számára is kiváló lehetőségeket kínálnak, akik átlépnék Európa határait. Az egyetem hallgatói évről-évre egyre nagyobb számban próbálják ki képességeiket a világ legtávolabbi pontjain, Szingapúrtól az Egyesült Államokig, Chilétől Ausztráliáig. Ha tényleg szeretnél kilépni a komfortzónádból, és megismerkedni egy, a mienktől jelentősen különböző országgal és kultúrával, érdemes e lehetőségek közül választanod.

Persze jó észben tartani, hogy a nagyobb távolság gyakran kicsit több szervezéssel és anyagi teherrel jár együtt. Több célországba szükséges vízumot igényelni, és a biztosításra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni annál, mint amikor az Európai Unión belül utazunk. Megijedni azonban semmiképp sem kell: a Nemzetközi Igazgatóság munkatársai és a partneregyetemeken dolgozó kollégák mindenben segítenek, hogy utazásod és a kinntartózkodásod is gördülékenyen alakuljon.

A nem EU-s országokba való kiutazás első lépése egy neked szimpatikus intézmény kiválasztása. Dönthetsz olyan egyetem mellett, amellyel a Corvinusnak van kétoldalú részképzési megállapodása. Ez esetben jelentősen egyszerűbb a külföldön teljesített tanulmányok egyeztetése és a kreditek itthoni elfogadtatása, de leteheted a voksodat olyan intézmény mellett is, amellyel nincs ilyen megállapodása az egyetemnek. Ebben az esetben vendéghallgatóként (ún. „freemoverként”) tudsz kiutazni, és a te feladatod az egyeztetés a tanulmányok és az elvégzett tárgyak beszámításáról a Corvinus és a kiválasztott intézmény között.

Bármelyik opciót is választod, a legnagyobb támogatást a Tempus Közalapítvány által gondozott Campus Mundi ösztöndíj jelentheti.  Az ösztöndíj elbírálását a közalapítvány koordinálja, de természetesen a Nemzetközi Igazgatóság munkatársai is igyekeznek segíteni a felmerülő kérdésekben.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.13. - 06:53:55