Ugrás a fő tartalomra
MUC_logo_feher_HU

CORVINUS

GELLÉRT CAMPUS

Elkezdődött az oktatás!​

A Gellért Campuson lesz órád és nem tudod, mit jelentenek a termek elnevezései? Szeretnéd tudni a nyitvatartást, ismerni a házirendet? Összeszedtünk neked minden hasznos gyakorlati információt.

A projekt számokban

0
kollégiumi férőhely
0
fő számára olvasóterem
0
fős adattér
0
m2 park
0
m2 oktatási tér
0
m2 közösségi tér
0
m2 sportolásra
0
m2 kutatás, fejlesztés terei

Elkészült a jövő Campusa!

2024 februárjában nyitott meg az ország legfenntarthatóbb épülete, a Corvinus Gellért Campus. A fejlesztés célja, hogy az Egyetem számára létrejöjjön egy hazánkban kiemelkedő, innovatív, inspiráló terekből álló, jövőorientált új Campus. Fontos új funkciói a csendes elmélyülésre lehetőséget adó olvasótér és az adattér, amely az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók és oktatók adatvizualizációs kreatív tere.
A Campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint az egyetem életében eddig hiánynak számító sportolási lehetőségeket is biztosít. A négyszintes kollégiumban 180 hallgató lakhat panormámás szobákban.

Az épület az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdona. A lehetőségeket tehát az Alapítvány biztosítja, a fejlesztés tartalmának vízióját pedig az Egyetemmel közösen alakították ki.

Tudj meg mindent!

Ilyen volt–ilyen lesz

A csúszka jobbra-balra mozgatásával látható a kezdeti és a jövőbeli megjelenés.

New Project - 2023-04-11T143411.332New Project - 2023-04-11T143439.012
New Project - 2023-04-11T143805.90203

Az épület

Budapesti Corvinus Egyetem

Egyedi koncepció

Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem

Galéria

így készült a Gellért Campus

Kérdések és válaszok

Oktatás

A Campus oktatási termeit hibrid kollaboratív térnek hívjuk. Kialakításuk célja az volt, hogy a terem minél inkább alkalmas legyen a csoportos munkára, bármikor könnyen átrendezhető legyen. 

Az új Campuson hagyományos könyvtár nem, de a csendes elmélyülésre lehetőséget adó olvasótermek, valamint egyéni és csoportos tanulási terek is elérhetőek lesznek. Mindemellett, a Campus fontos új funkciója lesz az “Adattér”, amely az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók és oktató-kutatók számára készülő adatelemzési és adatvizualizációs kreatív hub lesz. 

A Campuson a tanulási terek átrendezhetőek, rugalmasak, átláthatóak – minden az szolgálja, hogy együtt lehessen alkotni. A terek többségében olyan minőségű az oktatástechnológia, hogy az, ha valaki online kapcsolódik be az órákba, semmi fennakadást nem fog okozni. Elérhető lesz majd egy Makerspace, ahol közösen lehet majd fizikailag is tárgyakat létrehozni, valamint az Adattér, ahol világszínvonalú munkakörnyezetben lehet majd dolgozni mindenen, ami adat. 

A Filozófia, politika, gazdaság (PPE) és az Üzleti adattudomány (Data Science in Business) alapszakok, és egyes mesterszakok hallgatói fognak majd mindennap a Campuson tanulni, valamint a posztgraduális képzések egy részét is itt tartjuk majd. Mindemellett, az Egyetem most fejlesztés alatt álló tehetséggondozó programjának kurzusai is jelentős részben a Campuson lesznek. A szakok kiválasztásánál a meghatározó szempont az volt, hogy az oktatási program mennyire tudja kihasználni az infrastruktúrát. 

Tervezés, építkezés

Igen, többfélét is! Izgalmas az újrahasznosított anyagból készült akusztikus falburkolat, amely a tanulási terekbe kerül majd, és az egyedülálló magyar innováció eredményeképp létrejött Litracon üvegbeton pult a bejárati csarnokban. 

A Campus LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épül és fog működni, ami egyedülálló a magyar felsőoktatásban. Ezen túl az épület AA+ energiahatékonysági bizonyítvánnyal fog rendelkezni. Ez a gyakorlatban legfontosabbként azt jelenti, hogy az épület energiarendszere napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épül, kiemelten jó a szigetelése, de például olyanokra is figyelemmel van, minthogy a fényszennyezés ne legyen a szükségesnél nagyobb. 

A fejlesztés két részből áll: A tartalmi tervezés az Egyetem Ménesi Campusfejlesztés Belső Világ Projektjének feladata volt. A Projekt tagjait az Elnöki Testület jelölte ki. A munkában azok vettek részt, akik birtokba veszik a Campust: hallgatók, oktatók-kutatók és az Egyetem egyes stratégiai és üzemeltetési feladataiért felelős kollégák. A Projekt munkáját külső szakértői csapat is segítette. Az építészeti fejlesztés során pedig a gyakorlatban is megvalósul, amit a Belső Világ Projekt megálmodott. Ennek teljes jogú tagjai között szerepelnek hallgatók is, így a tervezés során az ő véleményük is beépül a szempontok közé. 

Az épület a Ménesi út 5. szám alatt található. A felújítás 2024 tavaszi félévében készül el. Az új Campus számos új funkciót is jelent egyben. A közösségi terek és a kollégiumi szolgáltatások bővülése mellett lehetőség nyílik a vállalti kapcsolatok erősítésére, nemzetközi kutatásokban való részvételre, valamint több kiscsoportos projektmunkára alkalmas térrel is rendelkezik az épület. A kooperatív oktatási terekben mintegy 680 hallgató tud majd egyszerre dolgozni, emellett egy majdnem 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll majd. Az új Campus az egyetem összes hallgatója számára nyitott lesz. 

A közösségi tervezésben azok vettek részt, akik későbbiekben birtokba veszik a Campust: hallgatók, oktatók-kutatók és az Egyetem egyes stratégiai és üzemeltetési feladataiért felelős kollégák. A külső szakértők által támogatott, fél évet felölelő, intenzív workshop sorozat eredménye egy átfogó campus-vízió és egy szakmai program volt, ami alapját adta az építészeti fejlesztésnek. 

 

Kollégium

A kollégiumban 2, illetve 3 ágyas szobák érhetők el. 

A Budapesti Corvinus Egyetem stratégiájával összhangban az elsődleges cél a minél nemzetközibb és diverzifikáltabb lakóközösség kialakítása az új Campuson is. Ennek érdekében a lakók számos képzési programból jelentkezhetnek. A kollégium működtetésében is vezetünk be új szolgáltatási elemeket, továbbá közösség-építő programokat szervezünk. A pilot-időszakban tapasztaltak alapján tervezzük kialakítani a jövőbeni működést.

Lehet két- illetve háromágyas szobába is jelentkezni, a kétágyas szoba ára 60 100 Ft/fő/hó, a háromágyasé 53 100 Ft/fő/hó. A két kiemelt szak, melyeknek képzési helye a Gellért Campus (PPE-Filozófia, politika, gazdaság és Üzleti adattudomány-Data Science in Business) hallgatói további kedvezményt kapnak a díjból. Ezek az árak nem vonatkoznak a Study Abroad és az Erasmus-programban résztvevőkre.

Mert az ő óráik a Gellért Campuson lesznek, így nekik elsődleges szempont, hogy abban az épületben kapjanak elhelyezést. 

A két kiemelt szakról igen (PPE-Filozófia, politika, gazdaság és Üzleti adattudomány-Data Science in Business). Akik nem ezekre a szakokra járnak, a tavaszi félévben a Földes Ferenc-, Kinizsi- és a Tarkaréti Kollégium szabad férőhelyeire tudnak pályázni.

Terveink szerint a standard kollégiumi szolgáltatások teljeskörűen elérhetőek lesznek. A standard szolgáltatásokon túl felár ellenében prémium szolgáltatás csomag is igényelhető. A kényelmes, újonnan berendezett szobák klimatizáltak, minden szobához önálló vizesblokk tartozik. A szinteken teljesen felszerelt közös használatú étkező, konyha, mosókonyha szárítógéppel, közösségi tér, kollaborációs tér, kerékpártároló várja a lakókat. A jövőben a Campus területén működni fog sportközpont, mozgásstúdió, étkező, kávézó, sportpálya.

A pilotidőszakban során tapasztaltak alapján vizsgáljuk felül, hogy milyen szolgáltatások elemeket vezetünk be. Lesznek továbbá mindenki számára elérhető értékmegőrző trezorok.

Alap csomag:

Beköltözéskor ágynemű-garnitúra és -huzat, a szinteken lévő konyhák alapfelszereltek. Mosási és szárítási lehetőség a szinti mosókonyhákban.

 

Prémium csomag:

Ára: 10 ezer Ft/fő/hó Csak szobánként kérhető a szolgáltatás.

Két hetente szoba- és vizesblokk-takarítás, ágynemű csere.

Igen, igény esetén szobánként lehet kérni a plusz szolgáltatás csomagot.

A 2024. szeptember 1-től érvényes árakat -a tényleges üzemeltetési költségek figyelembevételével – 2024 nyarán hirdetjük meg.

Külföldi és magyar hallgatókat, akik a keresztféléves kollégiumi felvételi eljárásban jelentkeznek. Továbbá lesznek kollégiumi működést segítő támogató hallgatók, koordinátorok.

Igen, pályázat benyújtására van lehetőségük a budapestieknek is, értelemszerűen a felvételi rendszer előnyben részesíti a vidéki hallgatókat a távolsági pontok figyelembevételével.

Stipendium Hungaricum (kizárólag PPE – Filozófia, politika, gazdaság és Data science in Business – Üzleti adattudomány szakokról), Study Abroad, erasmusos, illetve egyéb nemzetközi programos hallgatók is elhelyezést kaphatnak a Gellért Campus kollégiumában. 

A szinteken lévő konyhák alapfelszereltek (pohár, bögre, evőeszköz, étkészlet és egyéb főzéshez szükséges eszközök), valamint teljes műszaki felszereltséggel rendelkeznek (beépített főzőlap, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, vízforraló).

Minden szobához tartozik egy vizesblokk.  Továbbá az oktatási területeken, illetve a kávézó részen közösségi mosdókat is lehet használni.

A kollégiumi pályázatot 2023 decemberében hirdettük meg és 2024. január elején fog indulnt, beköltözni a tavaszi félév megkezdése előtti napokban lehet.

Szabadidő, közösségi élet

Persze, a Campus épülete minden egyetemi polgár számára nyitott! 

A Campuson számos közösségi tér lesz, amit a hallgatók birtokba vehetnek: például a lounge és a kert pihenésre és lazításra, a projekt terek csoport munkák elkészítésére, vagy az olvasó terem elmélyült tanulás céljából mind a hallgatók rendelkezésére állnak majd.   

Igen, a Campus kialakításánál a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont volt, ezért az épületet körülvevő park szerepe nagyon fontos volt a tervezés során. 

Az Egyetem célja az volt, hogy minél több embernek változatosabb sportolási lehetőséget tudjon nyújtani.  

Igen. Előreláthatólag tavaszra tud megvalósulni.

Kardio- és erőnléti gépek egyaránt lesznek.

A sportközpont sportpályája focira, kosárlabdára, röplabdára és teniszre van kialakítva.

A sportpálya teniszre is alkalmas lesz.

2841 m2 a teljes terület

Az Egyetem hallgatói és dolgozói, valamint külső felhasználók is.

Igen, lesz egy kültéri focipálya, illetve a parkban is lehet szabadon sportolni.

A Campusról

Az épületegyüttes a Gellérthegy oldalában, a Ménesi út, a Kelenhegyi köz és a Mányoki út által határolt telken fekszik. A felújítás 2024 tavaszi félévében készül el. 

A Campuson multifunkciós, együttműködésre ösztönző tanulási terek, projekt- és inkubációs terek, az Adattér elnevezésű adattudományi kreatív tér, egy Makerspace, négy emeletnyi közösségorientált kollégium, valamint sportközpont és park várja majd az egyetemi polgárokat. 

A teljes Campus területe (az azt körülvevő park nélkül) a Fővám téri E épület nagyjából felét teszi ki. A kooperatív oktatási terekben mintegy 680 hallgató tud majd egyszerre dolgozni, emellett egy majdnem 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll majd. A csendes elmélyülést támogató olvasó térben egyszerre 50, az Adattérben 40 hallgató tud majd tartózkodni. A kollégium 2 és 3 ágyas szobáiban 180 hallgató tud majd beköltözni. 

A Campus az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdona, az Alapítvány irányította az Egyetem céljára készülő campusfejlesztést. A fejlesztés alapjául szolgáló koncepciót közösségi tervezéssel alkotta meg az Egyetem. 

A Campus 5 perc sétára található Gárdonyi tértől és 7 perc sétára a Móricz Zsigmond körtértől, ahonnan számos tömegközlekedési eszköz elérhető (Fővám tér irányából a 47/49-es villamos, 4-es metró).  

A Campuson minimális számú parkolóhely lesz, az autóval érkezők a környező utcákban, vagy egy, a campustól 5 perc sétára található parkolóházban tudnak megállni. 

A hagyományos, tantermi keretek között zajló oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási terekkel is rendelkezni fog az épület, valamint dedikált helye lesz a kutatásoknak, vállalati partnerekkel közös innovatív projektek megvalósításának. A Campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint sportolási lehetőségek is nyílnak majd. 

A pesti épületektől hozzávetőleg 15-20 perc alatt érhető el tömegközlekedéssel az épület, 25 perc alatt gyalog és 10 perc alatt kerékpárral. Az órarendek tervezésénél figyelembe vesszük a két épület közötti közlekedéshez szükséges időt, sőt az a törekvés, hogy a Campus “egynapos” jellegű legyen. 

Az épületben egy levest, szendvicseket, salátákat kínáló kantin és ételmelegítési lehetőség kap helyet. Emellett több kávépont is rendelkezésre áll majd. 

A magasabbik, K torony felső szintjét meghatározó „korona”, a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált lámpainstalláció, az Adattérbe kerülő, hetvenes évekbeli hálózatirányító tábla és a bejárat előtti lépcsőnél Csörgő Attila szobrászművész „Tökéletlen kockák” című szoborinstallációja. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.15. - 11:22:59