Ugrás a fő tartalomra

Hello Budapest

Gasztronómiai élmények

Éhesen nem lehet gondolkodni, és két szeminárium között főzni sem olyan egyszerű. Budapesten szerencsére rengeteg lehetőség van akár egy gyors ebédre, akár igazi gasztronómiai kalandozásokra. Az egyetemhez közel is találhatunk kiváló ár-érték arányú, diákkedvezményeket is biztosító menzákat és ebédmenüket. Különböző izgalmas street foodokat is kipróbálhatunk, de megismerhetjük számos nemzet konyháját is. Választhatunk kockás terítős vendéglőt vagy épp Michelin-csillagos éttermet, esetleg újhullámos cukrászdát. Akinek pedig kifejezetten szempont az egészség- és környezettudatosság, több vegetáriánus és vegán, vagy speciális diétákra szabott ételkínálatot felsorakoztató éttermet is találhatunk a belvárosban.

A főzés szerelmesei pedig a piacokon – a Corvinus főépülete mellett található Nagyvásárcsarnok Európa egyik leghíresebb ilyen épülete – minden recepthez megtalálja a jó minőségű hozzávalókat. Ha pedig a vizsgaidőszakban semmi időnk nincs kimozdulni, a legkülönfélébb éttermekből tudunk házhoz rendelni.

Budapesti Corvinus Egyetem

Kultúra és szórakozás

Egyetemistaként Budapesten unatkozni szinte lehetetlen, inkább annak eldöntése okoz kihívást, hogy a sok program közül mit válasszunk. Ha megnéznénk egy színházi előadást, a Nemzeti Színház mellett több más kőszínház és alternatív társulat vár titeket. A komolyzene rajongói a Müpa, az Operaház vagy a Zeneakadémia programjai közül választhatnak. Akik pedig kiállításokkal csillapítanák kultúra iránti éhségüket, a Magyar Nemzeti Múzeumon vagy a Szépművészeti Múzeumon kívül további kiállítótermekben, galériákban, múzeumokban tehetik ezt meg. Jó hír az egyetemistáknak, hogy több nagy intézmény kedvezményes jegyet is kínál a hallgatóknak.

Természetesen akkor sem kell sokat gondolkodnunk, ha szeretnénk kiereszteni a gőzt a barátainkkal egy nehéz hét után. Ma már szinte minden sarkon találni egy jó romkocsmát, sörözőt vagy pubot, ahol meg lehet tervezni a következő lépést, például egy jó koncertet. A budapesti könnyűzenei kínálat is minden igényt kielégít, számtalan népszerű koncerthelyszín, egyre jelentősebb elektronikus vagy akár alternatív zenei felhozatallal várja a bulizni vágyókat, de ha a jazz tölt fel, vagy az egzotikusabb ritmusok indítják be a bugit a lábadban, akkor sem maradsz hoppon. Nyáron a szabadtéri buliké a főszerep, például a Budapest Parkban vagy a Kobuciban, de ha ennél is többre vágysz, akkor várnak a fesztiválok, a Szigettől az olyan különlegességekig, mint a Zenélő Budapest és a Belvárosi Fesztivál rendezvénysorozat.

Budapesti Corvinus Egyetem

Sport és pihenés

A sok tanulás és buli mellett a regenerálódásról sem érdemes megfeledkeznünk – és Budapesten nehéz is lenne. A világ kevés nagyvárosának központjából érhetőek el egy buszra fölszállva olyan kirándulóhelyek, mint a Normafa, a Hármashatárhegy vagy a Budai-hegység más túraútvonalai. Persze még ennyit sem kell feltétlenül utaznunk, ha a Margitszigetet vagy a megújuló Városligetet választjuk. Az edzőtermek és uszodák közül is sok várja kedvezményekkel az egyetemistákat, de több street workout kondipark és szabadtéri jóga is van a városban. Ha pedig télen is megmozgatnánk a testünket, mehetünk korizni a Városligeti Műjégpályára, vagy a Jégteraszra, de rögtön a Corvinus mellett, a Bálna teraszán is lehet egy jót csúszkálni. Az is kiváló helyen van, aki nemcsak űzni, de nézni is szereti a sportokat: minden népszerű csapatsportnak vannak első osztályú női és férfi képviselői a fővárosban, az elmúlt időszakban több nagy világversenynek is otthont adott a város.

Budapesti Corvinus Egyetem

Közlekedés

A világ sok nagyvárosával ellentétben Budapesten az sem okoz gondot, hogy eljussunk az egyik nagyszerű programtól a másikig. A város belső kerületei gyalog is könnyen bejárhatók, biciklivel vagy rollerral pedig 15 perc alatt tényleg mindenhová el lehet jutni. Tömegközlekedéssel a külsőbb kerületek is kényelmesen megközelíthetők – az éjszakai járatoknak köszönhetően akár hajnali 3-kor is. A városon belüli közlekedés mellett az sem utolsó szempont, hogy Európa szinte összes nagyvárosába elrepülhetünk Budapestről – és ha elég szemfülesek vagyunk, ehhez a pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlni.

Budapesti Corvinus Egyetem

Közép-Európa gazdasági és tudományos központja

A tanulás és kikapcsolódás mellett érdemes időben elkezdenünk tudatosan megalapozni és építeni karrierünket, ugyanis a tapasztalatszerzést nem lehet elég korán elkezdeni. Szerencsére Budapest erre is számtalan lehetőséget kínál. Ma már nem kell külföldre költözni, ha nemzetközi környezetben szeretnénk kipróbálni magunkat egy multicégnél, egy globálisan ismert startupnál, egy tudományos kutatóműhelyben vagy a civil szférában.

A legnagyobb magyar vállalatok központja mellett a globális pénzügyi és tanácsadó cégek budapesti irodái várják a jól képzett elemzőket és közgazdászokat, akár már az egyetemi évek alatt. A kiemelkedő gazdasági infrastruktúra miatt Budapest azok számára is kiváló terep, akik saját vállalkozás indításában gondolkodnak. A fővárosban működnek a legsikeresebb magyar startup-cégek hazai központjai, a folyamatosan fejlődő startup-ökoszisztéma miatt Budapestet Európa egyik leginkább ideális városának tartják a globális piacot megcélzó vállalkozók számára. Nem véletlen, hogy az amerikai Citylab szerint Budapest gazdasági szempontból a Bécs–Budapest megatérség részeként a világ 18., és Európa 3. legjelentősebb városövezetébe tartozik. Az Economist Intelligence Unit gazdasági, társadalmi, környezeti és pénzügyi szempontokat számba vevő elemzése szerint pedig Budapest a térség egyik legversenyképesebb városa, a listán megelőzi többek között Barcelonát, Milánót, Rómát és Isztambult is.

Budapesten akkor is biztosan megtaláljuk a számításainkat, ha nem az üzleti világban képzeljük el a jövőnket. Az államigazgatás számtalan intézménye várja a tehetséges fiatalokat, de a sokszínű civil szférában is mindenki megtalálhatja a kedvéhez és érdeklődéséhez illeszkedő szervezeteket. Az elemzői vagy tudományos pályát tervezők számára az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat kutatóközpontjai, think tankek és számtalan más kutató- és elemző cég nyújt kiváló perspektívát – nemcsak az egyetemi évekre.

Budapesti Corvinus Egyetem

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.20. - 08:37:34