Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A magas osztalékbevételek biztosítják a Corvinus színvonalas működését

2024-04-26 16:05:00

Április 25-én, ugyanazon napon tartotta meg éves közgyűlését a Mol és a Richter. Mindkét társaság döntött a 2023-as üzleti év utáni osztalék fizetéséről. Ennek eredményeként a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a vállalatok osztalékfizetéséből magas, de a tavalyi évitől némileg elmaradó bevételhez jut.
Budapesti Corvinus Egyetem

A 2023-as üzleti év után is magas, habár az elmúlt évinél kisebb kb. 28-29 milliárd forint osztalékbevételhez jut a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a résztulajdonában lévő gazdasági társaságoktól. Ez a bevétel tovább erősíti az Egyetem fenntartásának és fejlesztésének pénzügyi alapjait.  
 
Április 25-én tartotta meg éves közgyűlését a MOL, amelynek döntése szerint 2024-ben összesen csaknem 198 milliárd forint osztalékot kapnak a részvényesek a 2023-as üzleti év után. Ez részvényenként mintegy 250 forintnak felel meg, így az Alapítvány várhatóan mintegy 20 milliárd forint osztalékbevételhez jut.  

 A Richter Gedeon Nyrt éves közgyűlésén a 2023-es üzleti évre vonatkozóan összesen 78,8 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését hagyta jóvá. Ez részvényenként 423 forintnak felel meg. Az Alapítvány így várhatóan közel 8 milliárd forint osztalékbevételben részesül a Richter részvények után.  
   
Az Alapítvány bevételei tartósan biztosítják a Budapesti Corvinus Egyetem magas színvonalú működéséhez szükséges feltételeket, a hosszútávú fejlesztések fedezetét, illetve az esetlegesen kevésbé sikeres évekre szükséges tartalékokat is.   
   
Az Egyetem jelenleg 2030-ig tartó finanszírozási tervvel rendelkezik, ezen belül ebben az évben kezdődik egy újabb hároméves fejlesztési időszak. 

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 10-10%-os MOL és Richter részvénycsomaggal rendelkezik, amelyek a 2019-ben kerültek a vagyonkezelő alapítvány kezelésébe, majd tulajdonába. Az Alapítvány jelenleg döntően a részvények utáni osztalékból biztosítja a Corvinus Egyetem működését, állami (közfeladatellátási) finanszírozásban nem részesül. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.26. - 15:29:40