Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Úton a felsővezetői lét felé – hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

2024-04-18 16:20:00

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive Master of Business Administration programjára és Péter mindvégig mentorként segítette tanulmányait. Mikor érdemes EMBA-képzést javasolni egy mentorált kollégának, milyen szempontokat jó mérlegelni a piacon elérhető képzések közötti választásnál, és hogyan támogathatja egy mentor a mentoráltját a felsővezetői lét felé vezető program elvégzésében? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk kettejükkel.
Budapesti Corvinus Egyetem

Bartha Edit key account menedzserként, Verebélyi Péter pedig üzletágvezetőként dolgozik, illetve dolgozott a közelmúltig a Johnson&Johnson orvostechnikai eszközöket gyártó cégénél. Amikor anno Péter csatlakozott a céghez, első vezetői feladata volt, hogy összerántson egy szétesőfélben lévő csapatot, új embereket toborozzon, illetve motiválja és növekedési pályára állítsa a csapatát. 

„Ez szinte lehetetlen küldetés lett volna a Master of Business Administration programok elvégzése nélkül” – mondja Péter, aki a Corvinus Egyetem több vezetői programját is elvégezte.  

Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA programjára, és kollégája a jelentkezéstől kezdve a lassan végéhez közeledő kétéves képzés alatt végig egyfajta mentora, támasza volt: ,,Romániában végeztem az egyetemet, és a szakomon kevés közgazdasági alapot kaptam. Amikor megláttam az EMBA-képzés felvételi tárgyait az első reakcióm az volt, hogy én ezt nem fogom tudni megugrani. Péter viszont azt mondta, hogy igenis meg tudom csinálni és nem adhatom fel ilyen könnyen. Ő segített felkészülni a felvételi vizsgára is.” – teszi hozzá Edit. 

Editnél több ok is közrejátszott abban, hogy új szakmai impulzusokra volt szüksége, amit Péter észre is vett rajta: „amikor megismertem Editet, rögtön láttam, hogy egy nagyszerű szakember, de egy kicsit elakadt abban, amit csinál, illetve a kiégés jelei is kezdtek látszani rajta. Meséltem neki, hogy én is hasonló cipőben jártam, amikor anno beiratkoztam a Corvinus EMBA-képzésére és hogy ez végül életem egyik legjobb döntésének bizonyult, annyi plusz energiát, erőt és szakmai kitekintést adott” – magyarázza Péter, aki kimondottan a Corvinus EMBA képzését javasolta Editnek a hazai piacon elérhető több MBA képzés közül.  

„Én magamtól a könnyebb ellenállás felé mentem volna – teszi hozzá mosolyogva Edit – de Péter nem hagyta. Azt mondta, hogy ha már csinálom, akkor érdemes beletennem az energiát és egy komolyabb, nemzetközi diplomát adó, angol nyelvű üzleti képzést választanom.” 

Mivel az Executive MBA-programok már gyakorlott vezetőknek szólnak, ezért Péter szerint kiemelten fontos a képzés kicsoportos, workshop jellege és az egyéni mentorálások. A hazai piacon elérhető, gyakran 100-150 fős képzésekkel futó és alapvetően elméleti jellegű EMBA-képzések helyett a Corvinus programja évente maximum 40 fő körüli létszámmal indul. A képzésre felvett hallgatók megkapják a szükséges elméleti hátteret is, azonban a kontaktórákon a konkrét esettanulmányok megoldására, a személyes mentorálásra és a csoportos projektfeladatok kidolgozására helyezik a hangsúlyt az oktatók. A félév végi érdemjegyeket is részben a csoportosan megoldott feladatokra, részben pedig az egyéni beadandókra kapják a képzés résztvevői. A program fontos része még a Maastrichti Egyetemen töltött intenzív nyári két hét, amely során a hallgatók egészen mély betekintést kapnak az üzleti élet egy választott szegmensébe.  

Tavaly nyáron például Edit a vállalkozásfejlesztés specializáción vett részt a képzés Hollandiában tartott részén: „azon túl, hogy Maastricht egy nagyszerű közösségi élmény is volt, két hét alatt az ötlettől a cég felfuttatásáig végig vezettek minket a vállalkozástervezés minden fontos lépésén. Két hónap múlva fogok végezni a Corvinus képzésén, most a szakdolgozatomat is egy vállalkozás üzleti tervéből írom”.  

A Corvinus EMBA-programjának egyik nagy előnye, hogy az üzleti életben másnaptól alkalmazható gyakorlati tudást ad. Edit és Péter is kiemelte a képzésen elsajátított helikopterszemléletet, azaz, hogy a HR-ügyektől kezdve a pénzügyeken át a jogi kérdésekig a céges működés minden lényeges szegmensébe betekintést kaptak, amitől aztán komplexebben kezdték el látni saját munkahelyük működését is. Mindketten hangsúlyozták annak előnyét is, hogy az üzleti élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek a jelentkezők, tehát szakmailag általában nagyon színes társaság jön össze: „egészen más perspektívából kezd neki egy probléma megoldásának például egy HR-es, mint egy üzletági vagy pénzügyi vezető. Emiatt a csoportos feladatokban teljesen új szempontokat és gondolkodásmódot tudunk mutatni egymásnak” – magyarázza a sokszínű szakmai háttér előnyeit Péter.  

Edit pedig azt is hozzáteszi, hogy számára a program egy nagyon erős személyiségfejlesztést is adott: „A Personal Leadership Development Journey keretében végig személyre szóló mentorálást kapunk. A két év alatt nekem két mentorom is volt, mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek, mert finoman, de nagyon jól rátapintottak a fejlesztendő területeimre. Olyan önfejlesztési technikákat tanítottak, amiknek nem csak az üzletben, hanem a magánéletben is nagy hasznát veszem.” 

A Corvinus Executive MBA képzését néhány éve elvégzett Péter és a Corvinus-MSM-Seed EMBA programon egy-két hónapon belül diplomázó Edit is jó szívvel ajánlanák ezt a képzést minden szakmai továbblépésre, vezetői személyiségfejlesztésre és új szakmai inspirációkra vágyó vezetőnek. Péter azt is hozzáteszi, hogy a Corvinus EMBA-képzésén megismert szaktársaival azóta is nagyon szoros a kapcsolata: „számomra ez a társaság egy mai napig aktív networköt is jelent, akikhez bármilyen szakmai kihívással bátran fordulhatok tanácsért.” 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.01. - 14:35:57