Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

"OPERÁCIÓKUTATÁS" SOROZAT

A sorozat fő célja az, hogy az operációkutatás egy-egy részterületéről az olvasót kellő alapossággal, összefoglaló jelleggel, időnként kutatói részletességgel tájékoztassa. Az eddig közzétett tanulmányokat szerzőik egyetemi jegyzetként már kipróbálták az oktatásban, így remélhető, hogy a köteteket a szóbanforgó területen nem különösebben járatos érdeklődők is haszonnal forgathatják.

Az első kötet (Nagy Tamás-Klafszky Emil: Sztochasztikus jelenségek, 73 oldal) opciós kereskedési stratégiákat illetve opció árazási modelleket mutat be. A második kötet (Komáromi Éva: Lineáris programozás, 65 oldal) a lineáris programozási feladatot és megoldását tárgyalja és ismertet LP feladatra visszavezethető sztochasztikus, többcélú illetve törtprogramozási feladatokat. A harmadik kötet (Deák István: Bevezetés a sztochasztikus programozásba, 118 oldal) bemutatja a sztochasztikus programozás alapvető modelljeit: a valószinűséggel korlátozott és a kétlépcsős modelleket, ezek különféle változatait, és megoldásukra módszereket ajánl. A negyedik kötet (Hujter Mihály: Perfekt gráfok és alkalmazásaik, 68 oldal) a perfekt gráfokról szól a szerzőtől megszokott szórakoztató stílusban, sok illusztrációval és érdekes új alkalmazások bemutatásával. Az ötödik kötet (Etienne de Klerk-Cornelius Roos-Terlaky Tamás: Nemlineáris optimalizálás, 202 oldal) szerzői a Waterloo-i Egyetem, a Delfti Műszaki Egyetem (Hollandia) és a McMaster University (Kanada) professzorai, a kötet nemlineáris optimalizálási kurzusaik törzsanyagát tartalmazza. A hatodik kötet (Szántai Tamás): PERT alkalmazások, 101 oldal) a hálózati optimalizálás gyakorlati alkalmazások szempontjából egyik legfontosabb problémájával, az időtervezési feladattal foglalkozik és ismerteti a sztochasztikus időtervezési feladat néhány legújabb elemzési módszerét. A hetedik kötet (Komáromi Éva: Kockázat, díj, tartalék: matematikai módszerek a vagyonbiztosításban, 240 oldal) a biztosítási állomány káralakulásának az elemzésében, a díj, a tartalék megállapításában, a biztonság és szolvencia fenntartásában, az eszközök és kötelezettségek összehangolásában alkalmazható matematikai módszereket mutat be. A nyolcadik kötet (Rapcsák Tamás: Nemlineáris optimalizálás, 112 oldal) a gyakorlati alkalmazások lehetőségét szem előtt tartva a modellezésre helyezi a fő hangsúlyt, többek között a mechanikai erőegyensúly, portfólió kiválasztás, entrópia optimalizálás kérdéskörével is foglalkozik. A kilencedik kötet (Szűcs Gábor: Diszkrét szimuláció matematikai alapjai) a Budapesti Corvinus Egyetemen szimulációs módszerekről nemrég indult kurzus jegyzeteként jelenik meg.  A tizedik kötet (Fiala Tibor: Kombinatorikus optimalizálás, 161 oldal) gráfelméleti optimumfeladatokkal foglalkozik sok szemléltető ábrával és élvezetes stílusban, ezenkívül bevezetést ad a matroid-elméletbe és a teljesen unimoduláris mátrixok elméletébe.

A sorozat koncepciójának megfelelően mód van arra, hogy a szerzők javítsák, esetleg bővítsék köteteiket. Az olvasó itt az első két kötet, a hetedik és a nyolcadik kötet bővített, javított kiadását találhatja.   

Az "Operációkutatás" sorozat a Budapesti Corvinus Egyetem Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék gondozásában készül, az FKFP 0231 program támogatásával indult. A sorozat szerkesztője: Komáromi Éva  

A sorozat kötetei megtalálhatók a www.uni-corvinus.hu/index.php?id=21710 honlapon. Megrendelhetők az AULA könyvesboltjában, amelynek  címe: 1093 Budapest, Fővám tér 13-15, telefonszáma: (36) 1-482-8771. Budapest, 2011. január. 

Operációkutatás No.1.

Nagy Tamás - Klafszky Emil: Sztochasztikus jelenségek, Budapest, 2002. 
 

Operációkutatás No.2.

Komáromi Éva: Lineáris programozás, Budapest, 2002. 
  

Operációkutatás No.3.

Deák István: Bevezetés a sztochasztikus programozásba, Budapest, 2003. 
  

Operációkutatás No.4.

Hujter Mihály: Perfekt gráfok és alkalmazásaik, Budapest, 2003. 
 

Operációkutatás No.5.

Etienne de Klerk, Cornelius Roos, Terlaky Tamás: Nemlineáris optimalizálás, Budapest, 2004. 
 

Operációkutatás No.6.

Szántai Tamás: PERT alkalmazások, Budapest, 2005. 
 

Operációkutatás No.7.

Komáromi Éva: Kockázat, díj tartalék, Budapest, 2009. 
 

Operációkutatás No.8.

Rapcsák Tamás: Nemlineáris optimalizálás, Budapest, 2006.
 

Operációkutatás No.9.

Szűcs Gábor: Diszkrét szimuláció matematikai alapjai, Budapest, 2007.

Operációkutatás No. 10.

Fiala Tibor: Kombinatorikus optimalizálás, Budapest, 2010.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.