November - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

 

Köszöntjük a
Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet honlapján!

Látogassa meg Facebook oldalunkat, és az Intézet hivatalos Blogját is!

George Friedman a Geo Intézet vendég professzora az őszi félévben

 

A 2018-2019-es tanév őszi félévében George Friedman vendégprofesszorként vesz részt a GEO Intézet munkájában. A világhírű professzor a Theoretical Foundations of Geopolitics című doktori kurzust tartja a Geopolitika alprogram részeként, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a geopolitika alapjaival és az előrejelzések, elemzések készítésének módszertanával. A félév folyamán vendégprofesszorunk a tágabb egyetemi közönség számára is tartani fog egy előadást. Az Intézet GeoLectures sorozatában várhatóan novemberben kerül sor a geopolitikával és Magyarországgal foglalkozó előadására. Az eseményre minden egyetemi polgárt várunk.

George Friedman magyar származású, Egyesült Államokban élő és alkotó geopolitikai gondolkodó, elemző szakember. Számos szakmai kötet szerzője, a Stratfor geopolitikai thinktank és a Geopolitical Futures elemző cég alapítója. Híres, jövőt előrevetítő könyvei, a Következő évszázad, a Következő évtized és a Gyulladáspontok magyar nyelven is megjelentek a közelmúltban a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiadásában. A szakember a Corvinus Institute of Advanced Studies keretében tartózkodik az egyetemünkön.

06/11 2018

George Friedman lesz a Geolectures november 26-ai előadója

Kedves Érdeklődők!

A GeoLectures sorozat következő alkalmának előadója George Friedman, nemzetközileg elismert geopolitikai gondolkodó lesz, aki az őszi félévben Intézetünk vendégprofesszora is egyben.

Az angol nyelvű előadás időpontja: november 26., hétfő, 15:30-17:00.
Helyszíne: BCE "C" épület, V-VI. előadó.

A rendezvény ingyenes és regisztrációhoz kötött! Kérjük, részvételi szándékát előzetesen az alábbi képre kattintva, vagy ezen a linken keresztül tegye meg. (A regisztráció lehetőségét az előadás napjáig, a szabad férőhelyek függvényében biztosítjuk.)

 

06/11 2018

VIII. Magyar (Jubileumi) Jövőkutatási Konferencia

Kedves Érdeklődők!

2018. november 14-15-én kerül megrendezésre az MTA VIII. Magyar (Jubileumi) Jövőkutatási Konferenciája, amely az 50 éves magyar jövőkutatást is ünnepli. az eseményen számos jövőkutatási témában lesznek szekciók. A rendezvényt a World Futures Studies Federation és a BCE GEO Intézet támogatja.

Az esemény helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóháza, Nagy előadóterem (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.)

A teljes programot az alábbi képre kattintva lehet elérni.

 

 

30/10 2018

A GeoLectures sorozat következő előadója Eric Overland, a World Futures Studies Federation elnöke

19/10 2018

Virág Barnabás, MNB ügyvezető igazgató lesz a Geolectures előadója November 30-án

VÁLTOZÁS!

AZ ELŐADÁS IDŐPONTJA NOVEMBER 30-ÁRA MÓDOSULT!

 

 

10/10 2018

Országos Urbanisztikai Konferencia - Ouk'18 konferencia a MUT szervezésében

Hogyan legyen okos a szakember az okosvilágban?

Október 16-án rendezi a Magyar Urbanisztikai Társaság hagyományosan legnagyobb éves rendezvényét, az Országos Urbanisztikai Konferenciát, amelyen azt járják körül, milyen kihívások érik az urbanisztikát a digitális korszakban, az okoseszközök jelenléte és alkalmazása hogyan alakítja át a várostervezést és -menedzselést.

Az első 20 diák ingyenesen regisztrálhat, vannak még üres helyek!

Helyszín: Benczúr Palota, Benczúr utca 27., Budapest 1068

Részletek: http://mut.hu/

10/10 2018

Kerekes Sándor professzor 70 éves

2018. szeptember 21-én köszöntöttük Kerekes Sándor professzort, intézetünk újdonsült professor emeritusát 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepi vacsorával egybekötött tudományos minikonferenciára a Budapesti Corvinus Egyetem új, 2018-ban kialakított Faculty Clubjában került sor. Az eseményt Lánczi András, egyetemünk rektora nyitotta meg, az előadásokat pedig olyan jeles személyiségek tartották mint Csáki Csaba (BCE), Gál Zoltán (Kaposvári Egyetem), Marjainé Szerényi Zsuzsanna (Geointézet), Repa Imre (Kaposvári Egyetem), Szlávik János (Eszterházy Károly Egyetem), Vida Gábor (ELTE), Zilahy Gyula (BME), s a professzor „keze alól” kikerült doktoranduszok nevében Luda Szilvia és Rossen Tkachenko mondott köszöntőt. Ezúton is sok boldogságot kívánunk Kerekes Sándor professzornak!

24/09 2018

PAIGEO Geopolitikai könyvbemutató szeptember 26-án

Szilágyi István: A geopolitika elmélete

Könyvbemutató

2018. szeptember 26., szerda 17:00

Helyszín: Bölcs Vár (1014 Bp., Úri utca 21.)

Jelentkezés: info@pallasathenekiado.hu

12/09 2018

Pénzügyi és versenyképességi nemzetközi nyáriegyetem a GEO Intézet részvételével

2018. július 14-27. között második alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Bank által gesztorált MNB Summer School of Economics, melynek megvalósításában idén az Egyetem MNB Tanszéke mellett a GEO Intézet is szakmai és szervező partnerként vett részt. Intézetünkből Csizmadia Norbert, Salamin Géza, Széchy Anna és Tózsa István vettek részt az oktatásban versenyképességi és geopolitikai témakörökben. A Nyáriegyetem két fő témája a közép-európai versenyképesség és a pénzügyi digitalizáció volt. A program résztvevői kilenc országból (USA, Kína, Oroszország, Olaszország, Georgia, Fülöp-szigetek, Guatemala, Afganisztán, Magyarország) érkeztek, akik egyetemi hallgatók vagy már diplomával rendelkező banki, felügyeleti, illetve jegybanki dolgozók voltak. A tanórák során a hallgatók egyrészről hagyományos előadásokat hallgathattak pénzügyi digitalizáció és versenyképesség témákban, valamint csoportos munka keretében esettanulmányokat dolgoztak fel, illetve feladatokat oldottak meg, a második hét végén egy jegybanki szimulációs játékot is játszottak. A szakmai előadásokat az MNB tagintézményeinél (MNB Készpénz Logisztika, BÉT) és az MKB Fintechlab-nál tett látogatások színesítették. A program részét képezték olyan kulturális programok, amelyek eredményeként az ideérkező külföldi hallgatók bepillantást kaphattak az ezeréves magyar kultúrába és történelembe.

09/09 2018

Megjelent a BM ÖKI és Intézetünk közreműködésével készült kutatási jelentés

Ahogy arról Facebook oldalunkon is beszámoltunk, megjelent Dr. Kocsis B. János, Intézetünk oktatójának kutatás vezetésével, a BM ÖKI keretében Csanádi Gábor elnökletével, az elmúlt két évben készült munka eredményeit összefoglaló jelentés az inkluzív önkormányzati működés, a lakosság bevonásának mechanizmusai tárgyában – illetve a települési sikeresség összetevőiről, a helyi társadalmakról, nemzetközi és magyar szakirodalmi feldolgozásokkal. Az anyag letölthető a linkről.

Az anyag az alábbi képre kattintva letölthető.

29/08 2018

Városkommunikációs Mesterkurzus a MUTK szervezésében

Kedves Hallgatók!

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont 2018 őszén városkommunikációs mesterkurzust (VKM) szervez Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII. kerület) központjára vonatkozóan. A mesterkurzus témája a városrész szívének számító Kossuth tér és az Üllői út csatlakozó, Thököly út és Szarvas csárda közötti szakasza. A VKM-en különböző tudományágakat képviselő hallgatók vesznek részt, akik a kéthetes kurzus végére integrált – azaz városfejlesztési, beruházási és marketingkommunikációs teendőket egyaránt tartalmazó – tanulmánytervet készítenek.

A mesterkurzust várhatóan 2018. szeptember 24. és október 01. között tartják.

Helyszín: MUTK székház, 1094 Budapest, Liliom utca 48.

A hallgatók jelentkezési határideje: 2018. szeptember 14., péntek 14:00

További részletek az alábbi képre kattintva érhetők el.

20/07 2018

PÓTFELVÉTELI a regionális és környezeti gazdaságtan szakra MNB ösztöndíjjal

A Budapesti Corvinus Egyetem felvételt hirdet az ország legnépszerűbb regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakára, levelező formában.

Felvételi várható időpontja: 2018. augusztus 21.

MNB ösztöndíj esetén a költségtérítés teljes összege kifizetésre kerül.

Szakképzettség: okleveles közgazdász, regionális és környezeti gazdaságtan szakon.

A 2018/19-es tanév első (őszi) félév órarendjének előzetes verziója ide kattintva elérhető.

01/08 2018

MUT Diplomadíj Pályázat 2018

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Magyar Urbanisztikai Társaság 2018. évi Diplomadíj pályázatát. A pályázatot urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók szakdolgozatainak és diplomaterveinek díjazására írják ki minden évben, az alábbi témakörökben:

 • területi- és struktúratervezés,
 • településtervezés és városépítés,
 • szabadtértervezés,
 • tájépítészet,
 • városfejlesztés és városkutatás,
 • településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok,
 • városkommunikáció és városmarketing.

"A Diplomadíj a MUT évtizedes múltra visszatekintő díja, mellyel szeretné a fiatal pályakezdők szakmába illeszkedését megkönnyíteni. A Diplomadíj átadása a tavalyi évtől kezdődően egy szakmai konferencia keretében kerül átadásra ahol a díjazottaknak lehetőségük nyílik pályaműveik bemutatására."

A pályázaton a 2017/18-as tanév őszi és tavaszi félévében megvédett munkákkal lehet indulni. Beadási határidő: 2018. november 20., 14:00 óra.

További információk: www.mut.hu

08/07 2018

Minikonferencia nemzetközileg elismert szakemberekkel

Az EU Kohéziós Politika jövője - fejlesztéspolitikai és vidékfejlesztési kilátásaink 2020 után

2018 május 22.

„Kohéziós Politika jövője” c. minikonferencia 2018. május 22-én került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetemen, a BCE GEO Intézet GeoLectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra került.

Az részt vevő előadók és vitapartnerek a téma elismert, nagy tapasztalatú szakértői és véleményformálói Brüsszeltől Budapestig. A konferencia moderátora Péti Márton volt, a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak magyarországi főtervezője, Intézetünk igazgatója.

Az előadók és vitapartnerek előadásai és szakmai anyagai elérhetők letölthető formában az alábbi oldalon:

http://www.uni-corvinus.hu/CohesionPolicy

 

22/06 2018

Hallgatóink sikeresen szerepeltek az Európai Tervezési Nagydíj rendezvényén Párizsban

Madarász Melinda regionális és környezeti gazdaságtan szakos hallgatónk beszámolója

Pécsi Boglárka, Vara Bálint és jómagam, Madarász Melinda részt vettünk az ECTP (European Council of Spatial Planners) idei Young Planners Workshop-ján, mely az „Airports, Cities and Urban Development” témával, vagyis a repterek és metropoliszok kapcsolatával foglalkozott. Csapatunk ezen belül a „Smart mobility” területen dolgozott, tanulmányunk címe a következő:

From zero to hero: Re-thinking the current situation and how smart ways of public transportation from the metropolitan area to the BUD airport can be improved

Munkánk során a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér (BUD) közlekedési elérhetőségének jelenlegi helyzetét és jövőbeli fejlesztési lehetőségeit mutattuk be. Ehhez elkészítettünk egy kérdőívet az utazóközönséggel, valamint két interjút is: Vitézy Dáviddal, valamint a BKK-val.

A folyamat alatt részt vettünk két video híváson (először az abstract, majd egy vázlatos prezentáció bemutatása), végén pedig egy nemzetközi konferenciára került sor Párizsban, a Charles de Gaulle reptér melletti Maison de l’Environnement épületben, május 18-án. Itt egy 10-15 perces prezentáció keretében mutattuk be előadásunkat, több európai csapat mellett. A végén egy rövidebb értékelésre, beszélgetésre is sor került. Az elkészült tanulmányokat a szervezet e-book formájában fogja megjelentetni, az előző évek szokásához hűen.

 

A csapat konzulense Dr. Salamin Géza mesteroktató volt.

A csapat: Pécsi Boglárka, Vara Bálint, Madarász Melinda (balról jobbra)

A csapat Ignatio Peman-nal (ECTP elnök)és Salamin Gézával (ECTP magyar tagja)

05/06 2018

9. Urban Space and Social Life konferencia

Kedves Érdeklődők!

Intézetünk társszervezésében, június 7-10 között kerül megrendezésre a 9. Urban Space and Social Life konferencia. Témája a fejlődés és az örökség viszonya, azaz, hogy az új fejlesztések az urbánus és rurális terekben és azok között hogyan befolyásolják a kulturális örökség védelmét. Olyan recens kérdések is előkerülnek, mint a dzsentrifikáció, migráció, Brexit, Visegrádi országok stb.

Időpont: 2018. június 7-10 (csütörtök-szombat)

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

További részletek erre a linkre kattintva érhetők el.

31/05 2018

A fenntartható fejlődés statisztikája workshop

Kedves Érdeklődők,

Az Európai Fenntarthatósági Hét alkalmából a Geo Intézet és a Központi Statisztikai Hivatal közös műhelymegbeszélést szervez a fenntarthatóság statisztikájáról. A rendezvényen: 

 • betekintést nyerhetünk a fenntartható fejlődés világszinten elfogadott céljairól és ezek közötti összefüggésekről;
 • megismerhetjük a fenntartható fejlődés indikátorait, az indikátorkészletek egymáshoz való viszonyát;
 • átfogó ismereteket kaphatunk a fenntartható fejlődés aktuális helyzetéről globális és hazai vonatkozásban;
 • és végül, de nem utolsósorban bemutatjuk, hogy a KSH milyen szolgáltatásokkal támogatja a kutatások lefolytatását.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a letölthető lap kitöltésével és a szilvia.graczka(kukac)ksh(pont)hu címre történő visszaküldésével lehet 2018. június 4-ig.

19/02 2018

Közelgő eseményeink

 

A Kohéziós Politika Jövője Minikonferencia

BCE, 2018. május 22. 16:00

Mennyi pénz juthat Magyarországra az uniós költségvetésből 2021 után? Milyen feltételek mellett és milyen tervek és fejlesztési irányok mentén lehet vajon ezeket az összegeket felhasználni?

A „Kohéziós Politika jövője” c. minikonferencia kerül megrendezésre 2018. május 22-én 16:00-kor a Budapesti Corvinus Egyetem CVII. előadójában, a BCE GEO Intézet Geolectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra kerül.

Legyenek szívesek a részvételi szándékukat előzetesen jelezzék ezen az e-mail címen május 17-ig: geo.intezet(kukac)uni-corvinus(pont)hu (a részvétel ingyenes).

Az előadók és a vitapartnerek a téma elismert, nagy tapasztalatú szakértői és véleményformálói Brüsszeltől Budapestig (az előadók köre még bővülhet a rendezvényig).

Az Európai Bizottságtól:
Balogh Zoltán (fejlesztéspolitikai szakértő, DG EMPLOYMENT)

Civil érdekképviseletektől:
Bodor Ádám (igazgató, EuroVelo, Brüsszel)
Sipos Katalin (igazgató, WWF Magyarország)

Tanácsadók:
Balás Gábor (fejlesztéspolitikai szakértő, ügyvezető, HÉTFA),
Finta István (vidékfejlesztési szakértő, MTA)
Salamin Géza (területfejlesztési szakértő, MNB, BCE)
Szabó Mátyás (vidékfejlesztési szakértő, főosztályvezető, FM, BCE),

Moderál:
Péti Márton (a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak magyarországi főtervezője)

További, esetlegesen frissülő információk az eseményről: http://www.uni-corvinus.hu/Geo_Intezet

 

 

SPACES CROSSING BORDERS
THE FIRST CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN PLANNING CONFERENCE

2018 május 23-24., Budapest

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézete (GEO Intézet), a területi dimenziójú tervezés nemzeti szakmai szervezeteit tömörítő European Council of Spatal Planners (ECTP) szervezettel, illetve a Magyar Urbanisztikai Társasággal (MUT) együttműködésben nemzetközi konferenciát szervez „SPACES CROSSING BORDERS 2018. The First Central and Eastern European Planning Conference” címmel. A rendezvény 2018. május 23-24-én, Budapesten kerül megrendezésre. A konferencia nyelve angol. A konferencián plenáris ülések mellett terepi szekciót is szervezünk Törökbálintra.

A előadók között számos nemzetközileg elismert szakember szerepel:
Andreas Faludi • Joris Scheers • Kai Böhme • Jacek Zaucha • Salamin Géza • Márton Péti • Maros Finka • Anouk H.H. Bollen-Vandenboorn • Csizmadia Norbert • Eduardo Medeiros • Ocskay Gyula  • Tomasz Komornicki • etc.

Támogatóinknak köszönhetően a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük az érdeklődőket, hogy legkésőbb Május 16-ig regisztráljanak az esemény honlapján.

A további információkkal kapcsolatban ajánljuk figyelmükbe a Konferencia honlapjátA konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, ehhez kérjük, kattintsanak ide, vagy látogassák meg a az Intézet angol nyelvű honlapjának "SCB CONFERENCE" menüpontját.

A képre kattintva elérhető a konferencia honlapja.

Bármilyen kérdés esetén bátran keressenek minket: geo.intezet(kukac)uni-corvinus(pont)hu.

07/05 2018

Hallgatóink sikerei a 2018. évi TDK-n

Ezúton is gratulálunk a Földrajz, geopolitika, regionális és fenntartható fejlődés szekció 2018. május 2-án lezajlott szóbeli fordulóján részt vett hallgatóknak, kiemelten az OTDK-ra tovább jutottaknak!
Minden indulónak köszönjük a színvonalas előadásokat és az érdekes kutatásokat!

A 2018. évi Tudományos Diákköri Konferencián helyezést ért el, mellyel a szekciózsűri javasolja a dolgozatot az OTDK-n való részvételre:

 

 • Varga Virág: Az okos közösséggé válás elméleti és gyakorlati kérdései Paks példáján – I. helyezés
 • Kajos Barnabás: Ügykövetésen alapuló lakossági bejelentések és ügyintézés okos megoldásainak adaptációs lehetőségei – II. helyezés
 • Dzunic Anna: The War on Drugs and the Merida Initiative – II. helyezés
 • Csia Márton – Ghira Zsófia Anna – Mozga Gábor: A közfoglalkoztatási programok, mint a hátrányos helyzetű falvak fejlődési tényezői – III. helyezés

A 2018. évi Tudományos Diákköri Konferencia szóbeli fordulóján részt vett:

 

 • Varga Virág : A kreativitás szerepe a városfejlődésében
 • Pásztor Gergely Balázs – Viczián Judit: A Normafa rekreációs értékének meghatározása egyéni utazási költség módszerrel
 • Nagy Szabolcs: Partnerség vizsgálata Székesfehérvár gazdaságfejlesztési gyakorlatában
 • Béres Bence: A Brexit és a nemzetközi migráció kapcsolatának geopolitikai dimenziói

18/04 2018

John Morelli professzor GeoLectures előadása

Kedves Érdeklődők!

Szeretettel meghívunk mindenkit az április 19-én megrendezésre kerülő GeoLectures előadásra, melynek vendége John Morelli professzor, a Rochester Institute of Technology (USA) oktatója. Az előadás és panelbeszélgetés témája a környezetgazdálkodás.

Program:

 • 13:40-15:00 - Környezetgazdálkodás I. (előadás)
 • 15:15-16:30 - Környezetgazdálkodás II. (előadás)
 • 16:45-17:45 - Panelbeszélgetés (John Morelli valamint Kerekes Sándor, Zsóka Ágnes (BCE), Zilahy Gyula (BME))

A részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges.

12/04 2018

Heineken hallgatói ötletpályázat CO2 kibocsátás csökkentésére

Kedves Hallgatók!

A HEINEKEN Hungáriával indított hallgatói innovációs versenyére olyan egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, akik szeretnék elősegíteni a HEINEKEN Hungária CO2 kibocsátásának csökkentését. A résztvevő hallgatók 4 fős csapatokban dolgoznak ki pályamunkákat a vállalat működésének bármely területére.

A nevezési határidő április 15. és májusban hirdetik ki a nyerteseket (további határidők a honlapon elérhető versenyszabályzatban). Díjazás: amsterdami utat, fesztiválbelépőket és gyakornoki pozíciót ajánl fel az első három helyezett csapatnak a HEINEKEN Hungária. Emellett a verseny különleges aspektusa, hogy a nyertes projekteket a cég megvalósítja!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/heinekenhungaria/videos/1134358240038542/

Versenykiírás: http://www.heinekenhungaria.hu/fenntarthato-fejlodes/dropthec

01/04 2018

Campus Mundi Rövid Tanulmányút - beszámoló

Gossler Judit munkatársunk szakmai beszámolója

A Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően lehetőségem nyílt, hogy 2018. március 19. és 22. között részt vegyek a freibergi egyetem (Technische Universität Bergakademie Freiberg) nemzetközi tavaszi egyetemén. A szakmai program témája az európai energiaátmenet (Energiewende) és klímapolitika volt (European Energy System Transformation and Climate Policy  – Heterogeneous Perspectives Ranging from Global via  European to Local), mely téma környezetgazdász doktorandusz hallgatóként közel állt hozzám.

A programot három részre tagolhatjuk, az első napon került sor a doktorandusz hallgatók poszterprezentációra, mely a következőképpen zajlott: minden posztert minden hallgató előadott 15 percben, három fős csoportokra osztva, egymást meghallgatva, kérdezgetve, ötleteket adva.

A konferencia többi napján már csak nemzetközi szinten is elismert szakértők tarthattak nagyelőadásokat aktuális kutatási témájukról. Külön kiemelném Prof. Dr. Anil Markandya előadását a BC3 Bilbao és University of Bathról, hálás vagyok, hogy ilyen jelentős életpályával rendelkező kutató előadását hallhattam. A doktori témámat sokban lendítette előre, hogy a legaktuálisabb kutatási témákról, kvalitatív és kvantitatív módszertanokról hallhattunk beszámolókat.

A harmadik részben a konferencia vége felé workshopra került sor, ahol doktoranduszok és oktatók dolgozhattak ki cselekvési terveket aktuális nemzetközi kérdésekben. Ez kimondottan jót tett a szakmai alapon történő ismerkedésnek a doktoranduszok és oktatók között. Ezen kívül néhány szakpolitikai kérdésben érdekes interkulturális különbözőségeket fedezhettünk fel (pl. a dekarbonizáció jelenti-e egyben az atomenergia kivezetését is vagy nem).

A szervezés igen magas színvonalon valósult meg, személy szerint azt hittem, hogy ez már a sokadik ilyen rendezvénye a fogadó intézménynek. Csak akkor lett világos számomra, hogy ez nem így van, amikor a program vége felé házigazdáink aggódó tekintettel kérdezgettek minket, hogy mi a véleményünk az elmúlt hétről. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, ahogy egy bányamérnöki tradíciókkal rendelkező, nagy múltú intézmény becsatornázza az energia- és klímapolitikát portfóliójába. 

A konferencia összességében sikeresnek mondható, a szervezők Corvinusról szerzett benyomása igen pozitív, és Prof Dirk Rübbelkével már tárgyalásokat is folytatunk arról, hogy jövőre egy esetlegesen ismét megrendezésre kerülő konferencián corvinusos előadók is meghívást kaphassanak nagyelőadás tartására.

Az intenzív szakmai programok mellett sajnos nem sok szabadidőnk maradt, azonban a festői Freiberg történelmi utcáin barangolva igyekeztem annyi szász életérzést magamba szívni, amennyit csak tudtam. Vendéglátóinknak is sikerült lenyűgöznie a világ egyik legjelentősebb ásványkincs-gyűjteményének bemutatásával. Végül szeretném megemlíteni, hogy ugyan okozott némi fennakadást a március második felében lezúduló nagy mennyiségű hó, mégis életem egyik legszebb útjában gyönyörködhettem Freiberg és Dresda között a hófödte fenyvesek alatt kanyargó vonaton.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Tempus Közalapítvány készséges munkatársainak a részvétel lehetővé tételéért! 

 

26/03 2018

Hajrában a "Minority Safepack" Európai Polgári Kezdeményezés

Kedves Érdeklődők!

2018 április 4-ig lehet aláírni a „Minority Safepack” Európai Polgári Kezdeményezést. Egymillió aláírás esetén elindul egy eljárás, ami közös uniós üggyé avathatja az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét. Elképzelhető, hogy e téma akár a Kohéziós Politika támogatási területei között is megjelenhet. Mindebben a magyarországi nemzeti kisebbségek és a külhoni magyarság is érdekelt. A biztos támogatáshoz még hiányoznak aláírások. Aki egyetért és van lehetősége, annak érdemes időben aláírni, elektronikusan is lehetségeshttp://www.minority-safepack.eu/

23/03 2018

Megjelent a Kovász új száma!

Kedves Érdeklődők!

Az interneten is megjelent a GEO Intézetben otthonra lelt Kovász című tudományos folyóirat legújabb (2017/1-4) száma. Az új cikkek (és az összes régebbi is) szabadon letölthető az internetről.

Honlap: kovasz.uni-corvinus.hu

 

16/03 2018

GeoDebates - A 4. ipari forradalom hatásai

MEGHÍVÓ

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány tisztelettel meghívja Önt
GeoDebates vitasorozat

soron következő rendezvényére:

„Áthidalható-e a globális fejlettségi szakadék a 4. ipari forradalom technológiai vívmányai révén?”

Az ipari forradalom napjainkban tartó – negyedik – szakasza számos lehetőséget hordoz magában, az élet különböző szférái mentén. De vajon ezekkel a lehetőségekkel az eltérő fejlettségű térségek egyaránt képesek élni? Behozható-e még a gazdasági, társadalmi lemaradás a negyedik ipari forradalom technológiai vívmányai révén? A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány által megrendezett következő GeoDebates alkalmával ezeket a kérdéseket fogják megvitatni meghívott vitapartnereink.

A rendezvény időpontja:
2018. március 21., szerda 10:30-12:00.
A rendezvény helyszíne:
PAIGEO Oktatási Központ – 1013 Budapest, Döbrentei u. 2

Vitapartnerek:
Alföldi György (építész, várostervező, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes Urbanisztika Tanszék BME)
Szalavetz Andrea (MTA KRTK tudományos főmunkatárs , MTA doktora)
Belényesi Pál (egyetemi oktató, az Európai Parlament tudományos tanácsadója, Brüsszel)
Haller Tamás (tanácsadó, IBM Global Technology Services)

A beszélgetés moderátora:
Bendarzsevszkij Anton (PAIGEO, igazgató)

A vitához kiinduló anyagként bemutatjuk a negyedik ipari forradalom fejlődő országokra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányunkat, amely itt olvasható.
A vita magyar nyelven zajlik majd. A rendezvény nyitott, de regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon az eseményre legkésőbb március 19. hétfő, 12:00-ig.

 

14/03 2018

dr. Nagy Benedek , a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) tanszékvezetőjének előadása

Kedves Érdeklődők!

Új trendek a turizmusban címmel tart előadást a GEO Intézetben dr. Nagy Benedek Csíkszeredából, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Üzleti Tudományok Tanszékének tanszékvezetője. Időpont: 2018. március 22. 11.40 - 13.10, Sóház I-es előadó.

"A turizmus modernizációjának és a modernizáció utáni (posztmodern) vonásainak összegző előadása, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a turizmusban mi következhet a modernizáció után és mindennek milyen következményei lesznek környezeti és társadalmi szempontból. Néhány adattal - elsősorban a romániai turizmust vizsgálva - szemlélteti, hogy érvényesül-e a klasszikus értelemben vett erőforrásoktól való meghatározottság. A romániai adatok alapján összefüggéseket keres a turizmusban használatos természeti és kulturális/antropogén erőforrások és a turisztikai kereslet és kínálat lokalizációja között, korrelációs és regressziós módszerekkel. Vajon ott van csak turizmus, ahol erőforrások is vannak?"

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
GEO Intézet

14/03 2018

Újra meghirdették a Budapest Ösztöndíj Programot

Budapest Ösztöndíj Program 2018

2018-ban is meghirdetésre kerül a Budapest Ösztöndíj Program, melynek célja, hogy az ösztöndíjat elnyerők betekintést nyerjenek a Fővárosi Önkormányzat tevékenységébe, megismerjék a helyi közigazgatás rendszerét, annak gyakorlati folyamatait, s ezáltal hozzájáruljon a közigazgatáson belüli hatékony és célirányos utánpótlás kineveléséhez is.

A nyertes pályázók a diploma megszerzése előtt 10 hónapon keresztül szakmai anyagok, kutatási és konzultációs lehetőségek biztosítása által segítséget kapnak szakdolgozatuk, diplomamunkájuk elkészítéséhez. Részükre bruttó havi 50.000,-Ft/fő ösztöndíj kerül kifizetésre.

A programban osztatlan, alap- vagy mesterképzésben résztvevő nappali tagozatos hallgatók vehetnek részt. További információk, a jelentkezés feltételei és a kitöltendő adatlapok a Fővárosi Önkormányzat honlapján, ide kattintva elérhetők.

 

12/03 2018

Szakszemináriumi verseny szóbeli forduló

Kedves Érdeklődők!

Örömmel adunk hírt róla, hogy az idén is megrendezésre kerülő szakszemináriumi verseny szóbeli fordulóját március 28-án (szerda) 14.30-as kezdettel rendezzük meg. A helyszín a C 109-es terem lesz. 

Mindenki nagy szeretettel várunk:
GEO Intézet

 

 

05/03 2018

Mesterséges természetesség – A környezet károsítása és védelme Ázsiában konferencia

Kedves Érdeklődők!

A Geointézet Fenntartható Fejlődés Központja három előadással is részt vesz a PPKE Kínai Tanszéke által szervezett konferencián, melynek címe Mesterséges természetesség – A környezet károsítása és védelme Ázsiában. Az előadásokra 2018. március 10-én, szombaton délelőtt kerül sor a PPKE BTK Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) 203-as termében. (A Kálvin tértől 5 perc séta.) A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges. A részletes program ide kattintva érhető el.

Az előadások, amelyekben érintettek vagyunk:
9:55-10:20 Szigeti Cecília – Harangozó Gábor – Tóth Gergely – Kocsis Tamás (Geo Intézet): A kínai ökológiai lábnyom mutató regionális különbségei
11:00-11:25 Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna (Geo Intézet): A kínai közlekedés externális hatásainak közgazdasági értékelése az új Selyemút tükrében
11:25-11:50 Graczka Sylvia (PhD-hallgató, Geo Intézet): Újrafeldolgozó gazdaság Kínában: válságban a modell?

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/201762900369757/

01/03 2018

Társadalmi egyeztetés Budapest Klímastratégiájáról

Holnap, 2018. március 2-án zárul a budapesti Klímastratégia tervezetének társadalmi egyeztetése.

Intézetünkből Péti Márton, Gossler Judit és Dékány Anett a Budapesti Klímaplatform tagjaként BCE képviseltében nyomon követte és támogatta a tervezést. Mindenkit arra bíztatunk, hogy tekintse meg és észrevételezze ezt az érdekes anyagot.

További információ: http://budapest.hu/Lapok/2018/tarsadalmi-egyeztetes-budapest-klimastrategiajarol.aspx

Az észrevételeket a klimaplatform@budapest.hu címre várják.

21/02 2018

PAIGEO Gyakornoki felhívás

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatóintézete felvételt hirdet gyakornoki kutatói pozíciókra az alábbi régiók/országok vonatkozásában, három hónap időtartalomra:

 • Dél-Korea
 • Japán
 • India
 • Kína
 • Kelet-Ázsia

Főbb feladatok: elemzések, kutatások, publikációk készítése; régióval kapcsolatos hírek, események nyomon követése; szakmai kapcsolatépítés; a Kutatóintézet honlapjának kezelése; egyéb döntéselőkészítő és -támogató feladatok elvégzése. A munkavégzés helye Budapest.

A legaktívabb hallgatóknak tudnak főállású kutatói pozíciót ajánlani a PAIGEO-ban.

Jelentkezni a gyakornok@paigeobudapest.hu címen fényképes szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel, a betölteni kívánt munkakör pontos megjelölésével lehet.

További információk ezen a linken érhetők el.

"Minden magyar városban fog lakni?" - Interjú Kocsis János Balázzsal a Haszon magazinban

Kedves Érdeklődők!

A Haszon magazin februári számában kérdezték Kocsis János Balázs egyetemi docenst, Intézetünk oktatóját a népességmozgás trendjeiről és okairól. „Az ország lakossága csökken, Budapest és vonzáskörzete viszont stabilan 2,5 milliós. Újra erősödik a gyermekes családok kiköltözése az agglomerációba. A belvárost pedig új, fiatal lakók lepik el, és megjelentek az ultragazdagok. Hová költöznek a magas státuszúak? Mi a megoldás a pesti bulinegyedben? Mely vidéki városoknak megy jól? Hogyan lehetne megmenteni a falvakat?” Ilyen kérdésekről olvashatnak az interjúban, amelynek részletét olvashatják alább.

 

(forrás: Haszon magazin, Facebook)

"Milyen trend jellegű mozgásokat lát Budapesten és környékén?

KJB: Régi megfigyelés, hogy gazdasági visszaesés idején többen költöznek vissza az agglomerációból, míg konjunkturális időszakban a kiköltözés erősödik. 2005–’15 között a belső kerületek népessége nőtt. Erős kereslet jelent meg olyan új ingatlanberuházásoknál, mint a XI. kerületi Prielle Kornélia utca környéke, Ferencváros középső része vagy a XIII. kerület, de ez megfigyelhető a Nagykörút környékének egyéb területein is. Főként közepesen tehetősebb családok jöttek ide, akik drágállták az agglomerációs élet árát: a több autót, a hosszas utazást, az indulási idő rugalmatlanságát és a szolgáltatások gyakran nehéz elérhetőségét. 
Az utóbbi két évben az ingatlanárak robbanásával és a gazdaság erősödésével fordult a trend. A népesség növekedése megállt a belső kerületekben, a 30–40 év körüli kisgyermekesek újra kezdenek kiköltözni.

Hol találnak ők új otthonra?

KJB: Az északnyugati övezetbe – mint például Törökbálint, Érd északi része, Telki, Budakeszi, Nagy­kovácsi, Üröm, Pilisborosjenő – jellemzően a magas társadalmi státuszúak költöznek, illetve laknak. A Duna másik oldalára, az M4-esig bezárólag nagyrészt a középosztály költözik ki – ilyen Dunakeszi, Veresegyház, Gödöllő és környéke. Érdtől délre Monorig pedig alacsonyabb státuszúak. Ám minden településen található olyan falu- vagy városrész, ami alaposan ellentmond ennek a felosztásnak. Ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol sokkal homogénebbek a városnegyedek, a külvárosok. Budapest esetén jellemző, hogy elsősorban a magas státuszúak különülnek el, míg az alacsony státuszúak sokkal inkább szétszórtan helyezkednek el. Tipikus még az is, hogy a családok korábbi budapesti lakhelyükhöz közeli agglomerációs települést választanak.

Kik váltanak a főváros belsőbb kerületeibe?

KJB: Főleg a fiatalok. Az utóbbi húsz évben tömegessé vált a felsőoktatás, a hallgatók fele pedig Budapesten tanul. A főváros egyre inkább magához szívja ezt a réteget vidékről. A magas albérletárak miatt a szülők és a külföldi hallgatók inkább vásárolnak, ami nagy keresletet jelent a központtól nem távoli, egyetemekhez közeli kis lakások iránt. 
Ráadásul a korábbi évtizedekkel ellentétben a jól kereső, friss diplomás fiatalok sem alapítanak családot 5–10 évig. Ők is a városmagban akarnak élni, ahol minden szolgáltatás – például boltok, szórakozóhely, kávézó, fitneszterem – karnyújtásnyira található. 
Jellemző még a családjukkal az agglomerációban felnőtt fiatalok visszaköltözése a városmagba, valamint a válás utáni visszatérés is. 
Új trendnek számít a gazdagok beköltözése a pesti belvárosba: ők megengedhetik maguknak, hogy egyszerre élvezzék a nagy lakás és a belváros előnyeit. Például több, egymás mellett levő lakást vásárolnak, és saját igényeik szerint átalakítják, egybenyitják. Így könnyen lesz 200 négyzetméteres otthonuk.

Budapest belvárosa turisztikai központ lett, ami nem kevés feszültséget kelt az ott lakók és a vendéglátósok között.

KJB: Európa legtöbb nagyvárosa is ezzel a jelenséggel küzd. Budapest pedig izgalmas, olcsó és laza hely. A turisták egyre nagyobb része fiatal, és az eredetiséget keresi. Nem az egyenhotelt, hanem például a gangos bérházat, ahol a helyiek élnek. A nyugatiak egy része a szocialista feelingre is kíváncsi. Kijevbe vagy Minszkbe már fél elmenni, de a pesti belvárostól pár metrómegállóra már láthat hasonlót. A keleti turisták pedig a nyugatot keresik, és abból is kapnak valamit."

 

19/02 2018

Megjelent munkatársunk cikke a European Planning Studiesban

Kedves Érdeklődők!

Ajánljuk az érdeklődők szíves figyelmébe Varga Ágnes, intézetünk tanársegédjének közreműködésével a European Planning Studiesban megjelent tanulmányt, amely egyfajta módszertan kidolgozását célozta meg az Európai Uniós fejlesztési támogatások hatásainak vizsgálatához.

A angol nyelvű cikk erre a linkre kattintva érhető el.

(forrás: http://www.tandfonline.com)

13/02 2018

"Pénzügyek felsőfokon - Légy kreatív" - Megjelent a BCE és az MNB közös ötletpályázata!

Kedves Hallgatók!

 

Új ötletpályázat jelent meg az Egyetem és a Nemzeti Bank együttműködésével.

Indulj a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös ötletpályázatán, segítsd a pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság fejlesztését! Dolgozz ki egy jó ötletet a megadott témák valamelyikében, amelynek megvalósításával széles körben és költséghatékonyan lehet elérni a fogyasztókat!

A pályázatokat 2018 március 29-ig várják! Az első három helyezett pénzjutalomban részesül. További részleteket, gyakori kérdéseket és a pályázás menetével kapcsolatos információkat ezen a linken találtok, valamint az alábbi képre kattintva.

 

13/02 2018

Pénzáldozat vagy időáldozat? Oktatóink új cikke elérhető online

Kedves Érdeklődők!

Megjelent Kocsis Tamás és Marjainé Szerényi Zsuzsanna cikke a Magyar Tudomány 2018/2 számában. Vajon a pénzünket vagy inkább az időnket áldozzuk egy-egy környezeti érték megőrzése érdekében? És ha a kérdést megfordítjuk, azaz ha a saját költségeink másokra terheléséről van szó, akkor ezt mikor tesszük meg könnyebben: ha az átterhelt költséget pénzben vagy ha inkább időben (többletmunkában) fejezzük ki? Az utóbbi kérdésre a választ a Budapesti Corvinus Egyetem alapszakos hallgatóinak a válaszai alapján keresték a szerzők.

09/02 2018

Képek az Új Selyemút konferenciáról

Kedves Érdeklődők!

Az alábbi képre kattintva megtekinthetik az "Újra fókuszban az Óvilág! - Az Új Selyemút kínai kezdeményezés kutatása a Budapesti Corvinus Egyetemen!" című műhelykonferencián készült képeket. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a január 19-én tartott rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott le, és ezen az eseményen mutatkozott be az Intézet két új tanulmánykötete, Az Új Selyemút Gazdasági Övezet geostratégiai és földrajzi dimenziói, valamint Politikai rendszerek Dél- és Kelet-Ázsiában címmel.

02/02 2018

Tózsa István tanár úr és hallgatói a Hungarikumok című tárgy keretében kaptak elismerést

Kedves Érdeklődők!

A Földművelésügyi Minisztériumban 2018. január 26-án húsz, a Corvinus Egyetemre járó, alapszakos hallgatónak a Z generáció számára készített mobilapplikációs kreatív üzleti ötletét részesítették elismerésben. Tózsa István tanár úr „Hungarikumok és örökségtervezés” című tantárgya egyrészt a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez elengedhetetlen marketing aspektusokra és a települési tőkevonzásra koncentrál, másrészt a magyarsággal kapcsolatos természeti, gazdasági és kulturális, tradicionális értékek rendszerezésével a hazaszeretetre nevelés feladatát tölti be a felsőoktatásban eddig egyedüli módon.

2017/18. tanév 1. félévétől a tárgy hallgatói egyénileg, vagy csoportmunkában új gyakorlat-teremtő célzattal lehetőséget kaptak arra, hogy olyan mobil-applikációs üzleti-terv vázlatokat készítsenek, amelyek tartalmuknál és játékos funkciójuknál fogva alkalmasak arra, hogy a fiatal generáció figyelmét felhívják a magyar nemzeti értékek jelentőségére. Az eseményről szóló teljes hírt ide kattintva érhetik el.

Az első három helyezett győztes pályamunkái:
I. helyezett: Somogyi Fanni
II. helyezett: Balázs Luca - Németh Anna
III. helyezett: Burka Bettina Lilla - Magyar Dóra Anna - Szarka Lilla Annamária

További helyezettek: Tóth Viktória, Szűcs Milán, Hegyi Hanna-Babos Botond.

Gratulálunk az elismeréshez!

02/02 2018

Korompai tanár úr opponált Faragó László nagydoktori védésén

 

Kedves Érdeklődők!

Korompai Attila tanár úr ezen a héten opponensként vett részt Faragó László regionális tudományok területén munkálkodó kutató formabontó, térelméleti témájú és tértudományi paradigmaalkotó nagydoktori értekezésének védésén.

Az esemény leírása ezen a linken érhető el. Faragó László nagydoktori értekezése pedig itt érhető el: Faragó, László (2017) Téri lét. Társadalomtér-elméleti alapvetések, Akadémiai nagydoktori thesis, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja.

  

 

01/02 2018

Rádióinterjú Intézetünk munkatársaival az Új Selyemút kutatásról

Kedves Érdeklődők!

Intézetünk munkatársai, Péti Márton és Csizmadia Norbert, valamint vendégoktatónk és partnerintézetünk kutatója, Eszterhai Viktor (PAGEO Kutatóintézet) a múlt héten Halász Zsuzsa "Időt kérek" c. műsorának vendégei voltak a Kossuthban Rádióban. A műsorban az Új Selyemútról és annak Egyetemünkön az MNB támogatásával megvalósult kutatásáról beszélgettek. Az interjú online meghallgatható az alábbi képre kattintva.

Tájékoztatás // Privacy Statement and Cookies

Ez az aloldal sütiket tartalmaz. // Our website uses Facebook cookies.

További információ: // For more information click here:

https://www.facebook.com/policies/cookies/

http://www.aboutads.info/choices

Utolsó frissítés: 2018.11.06.