Július - 2015
H K S C P S V
 
01
02 03 04 05
07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
szerda, 2015. július 01.
12:00 - VUA Summer School 2015
The International Summer School organized by the Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia in cooperation with Visegrad University Association member universities will be...
hétfõ, 2015. július 20.
12:00 - Meghívó Szabó Veronika nyilvános védésére
A Kertészettudományi Doktori Iskola meghívja Önt Szabó Veronika "Biostimulátorok hatása Prunus mahaleb L. hajtásdugványok gyökeresedésére" című PhD doktori értekezésének 2015. júli...

 AKTUÁLIS »

FAJTAKÍNÁLAT 2013 »



 Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk a 2014. január 1-jével létrehozott

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK)

egységeként működik tovább 

Elnevezése:

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Kecskeméti Kutató Állomás

Elérhetőségeink egyelőre változatlanok 


Köszöntjük a

KECSKEMÉTI KUTATÓ ÁLLOMÁS

honlapján 

 

 

Intézményünk a világon az elsők között alapított és ma is fennálló szőlészeti és borászati kutatóhely, az 1896-ban létrehozott Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet utódja. 2008-tól a Budapesti Corvinus Egyetem kutató-fejlesztő intézményeként, 2010-től az Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének részeként működik.


Célunk, hogy a szőlő-bor ágazat szereplői számára minden szakmai és tudományterületen hátteret biztosítsunk a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szaktanácsadás és az oktatás segítségével az alapozó kutatásoktól az innovációs lánc végéig, a piacig.

A hazai, nemzetközi és térségi egyedi és interdiszciplináris programok, valamint szolgáltatásaink révén számos területen működünk együtt a szőlészeti és borászati üzemekkel, az ágazati és ágazaton kívüli szervezetekkel, oktatási, kutatási intézményekkel és az ágazatirányítással.

 

KUTATÁS-FEJLESZTÉS ÉS INNOVÁCIÓ

Szőlészet: szőlőnemesítés, fajtafenntartás, termesztési értékkutatás, vírus- és agrobaktériumkutatás és -mentesítés, szőlőtermesztés technológiája

Borászat: bortechnológia, borkémia, bor-mikrobiológia

Ökonómia: eredetvédelem, ágazati szabályozás és nyilvántartások, makro- és mikroökonómia, piaci és stratégiai elemzések, bormarketing

 

OKTATÁS

Minden szakmai tudományterületen részt veszünk ha­zai és nemzetközi, ága­zati alap-, közép- és felső­fokú kép­zési prog­ra­mok­ban (BCE, OIV), továbbképzések, tanfo­lyamok és poszt­graduális kurzu­sok szervezésében és ve­ze­tésében.

 

SZAKTANÁCSADÁS ÉS SZOLGÁLTATÁS

  • Szakmai szaktanácsadási központ (FVM)
  • Akkreditált laboratórium működtetése (talaj-, növény- és boranalízis) az analitikai eredményekre alapozott szaktanácsadás
  • Szőlőfajták és klónok, ter­mesz­tési és bo­rászati ér­tékeinek bemuta­tása
  • Javaslatok a fajtaszerkezet üzemi és bor­vidéki ki­alakításá­hoz, fajtaajánlás
  • Vírusmentes szaporítóanyag előállítása, be­szerzése
  • Növényvédelmi szaktanácsadás, kör­nye­zetkímélő eljárá­sok alkalmazása, ökológiai szőlőtermesztés
  • Az analitikai elemzések alapján a borhibák és borbetegségek meg­ál­lapí­tása, mikrobioló­giai vonal­vizsgá­latok, ke­zelési techno­lógiák kidolgozása, tanácsadás borkezelések elvégzéséhez
  • Borok forgalomba hozatali en­gedélyezése előtti analiti­kai vizsgálata
  • Eredetmegnevezési rendszerek fejlesztése (OEM, OFJ)
  • Hazai és nemzetközi borpiaci és bor­mar­keting elem­zések, borfogyasztási vizsgálatok
  • Üzemszervezési és hatékonysági elem­zések
  • Szőlőültetvények, pincészetek, birtokok értékelése
  • A szőlő termőhelyi kataszterének kezelése és szakvélemények elkészítése
  • Pályázatok készítése, menedzselése az ágazati szereplők számára
  • Szőlőfeldolgozás és borkészí­tés
  • Szakmai és nem szakmai rendezvények megszervezése és lebonyolítása
  • Borismereti és borturisztikai szolgáltatások
  • Ágazati és szakmai kiadványok készítése

Az Állomásról további információkat itt találhat.

Utolsó frissítés: 2015.03.18.