Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Gyakran Ismételt Kérdések

A Corvinus 2030 hogyan befolyásolja ez az egyetem működését?
A dimenzióváltás a jelenleginél szabadabb ésrugalmasabb működési rendszert biztosít. Egyetemünk 2019. július 1-jétől egyállam által erre a célra létrehozott alapítvány fenntartása alá került. Az újmodell hosszabb távon is kiszámítható finanszírozási és gazdálkodásiszabályrendszert valósít meg, így megteremtve a piaci, vállalati környezettelvaló együttműködés rugalmasabb feltételrendszerét. Mindez ösztönzőbbfoglalkoztatási lehetőséget biztosít.
A korábban (2020 előtt) állami ösztöndíjat nyert hallgatóknak lesz lehetőségük megtartani a támogatást? Kell-e változásra számítaniuk?
Mindenjelenlegi hallgató abban a képzésben és azzal a tantervvel végez, amelyikbenelkezdte tanulmányait. A Corvinus megújulási folyamata az ösztöndíjakkalkapcsolatban sem érinti a jelenlegi hallgatóinkat. Ők változatlan formábantudják befejezni tanulmányaikat, azon feltételekkel, amelyekkel megkezdtékképzésüket. Az állami ösztöndíjasok finanszírozási státusza továbbra isfennmarad, a kapcsolódó pénzügyi juttatásokkal (tanulmányi ösztöndíj, szociálistámogatások, stb.) együtt.
El tudom-e halasztani az egyetem megkezdését?
A nemzeti felsőoktatásról szóló2011. évi CCIV. törvény és az Egyetem Tanulmányi- és Vizsgaszabályzata alapjánaz első félév teljesítése előtt csak akkor kezdhetsz passzív, ha a hallgatóijogviszonyból eredő kötelezettségeidnek szülés, továbbá baleset, betegség vagymás váratlan ok miatt, önhibádon kívül nem tudsz eleget tenni.
Hány kreditet kell teljesítenem egy félévben?
Az új szabályozás értelmében kétfélév alatt minimum 46 kreditet kell elérned ahhoz, hogy az egyéb kritériumokatis figyelembe véve jogosult légy/maradj a Corvinus Ösztöndíjra. Ez egyszemeszterre lebontva legalább 23 kreditet jelent. 
Hány ponttal, mikor van esélyem a MESTERSZAKOS felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?
A Corvinus Ösztöndíj feltétele asikeres egyetemi felvétel és a felvételi eljárás során szerezhető megfelelőpontszám. Körülbelül 70 pont birtokában már lesz lehetőséged a támogatáselnyerésére.Egy jól sikerült alapszakos diploma és megfelelő felvételi vizsgateljesítmény után nyugodtan alhatsz, hisz valószínűleg ingyen tanulhatsz aCorvinus Ösztöndíjjal. Az elérhető 100 pontból már 70 megszerzésénél jóeséllyel támogatott hallgató leszel.
Hány ponttal, mikor van esélyem az ALAPSZAKOS felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?
Egyes szakokon akár 430 alatti pontszámmal is elnyerhető a támogatás, 430 pont fölött viszont szinte garantált a térítésmentes képzés. De vannak olyan szakok is, ahol még alacsonyabb a Corvinus Ösztöndíj elnyeréséhez szükséges ponthatár.
Hogyan befolyásolja a Corvinus 2030 az egyetemi polgárok életét?
A sokszínűség és az aktivitás gyakorlatilag aKözgázzal azonosítható, az egyetemi élet szabadsága pedig továbbra isbiztosítva marad a diákszervezetek és hallgatói önkormányzatiság által. Atérítésmentes tanulási lehetőség mellett a tehetséggondozó programok folyamatosbővítésére is törekszünk.
Hogyan és mikor tudok hallgatói szervezethez csatlakozni?
Általában a tanév elején, szeptemberbenvan toborzási időszak, de van olyan szervezet, ami a tavaszi szemeszter kezdetekoris hirdet tagfelvételt.
Hogyan és mikor tudok kollégiumba jelentkezni?
Mindenfélév kezdetét megelőzően pályáznod kell a Neptun felületén keresztül amegadott dokumentumok feltöltésével. Az elbírálás során előnyben részesülnek azösztöndíjas hallgatók, illetve azok, akiknek a lakhelye a főváros közigazgatásiterületén kívül esik. Bővebben az alábbi oldalon informálódhatsz.   
Hogyan és mikor tudok szakkollégiumba jelentkezni?
Jellemzőenaz őszi félév kezdetekor tudsz jelentkezni a BCE szakkollégiumaiba; bővebbinformációt az alábbi linken , illetve a szervezetekáltal tartott infóesteken szerezhetsz.
Vágólapra másolva