Budapesti Corvinus Egyetem ×

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen átlaggal kell rendelkeznem a MESTERSZAKON ahhoz, hogy a képzés alatt végig meg tudjam tartani a Corvinus Ösztöndíjat?

A mesterképzéses hallgatók körülbelül 90 százaléka fog térítésmentes képzésben részesülni, Corvinus Ösztöndíj formájában. Ha a tanulmányaid során sikeresen teljesíted a tárgyaidat, térítésmentesen tanulhatsz végig, hiszen mesterképzések kiemelten támogatottak.

Hány ponttal, mikor van esélyem a MESTERSZAKOS felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?

A Corvinus Ösztöndíj feltétele a sikeres egyetemi felvétel és a felvételi eljárás során szerezhető megfelelő pontszám. Körülbelül 70 pont birtokában már lesz lehetőséged a támogatás elnyerésére.Egy jól sikerült alapszakos diploma és megfelelő felvételi vizsga teljesítmény után nyugodtan alhatsz, hisz valószínűleg ingyen tanulhatsz a Corvinus Ösztöndíjjal. Az elérhető 100 pontból már 70 megszerzésénél jó eséllyel támogatott hallgató leszel.

Milyen átlaggal kell rendelkeznem az ALAPSZAKON ahhoz, hogy a képzés alatt végig meg tudjam tartani a Corvinus Ösztöndíjat?

Évi 46 teljesített kredit és 3,8-as átlag mellett szinte garantált, hogy megtarthatod a Corvinus Ösztöndíj nyújtotta térítésmentes képzési lehetőségedet. Ha 4-es körüli átlagot érsz el a félévekben, szinte biztos, hogy továbbra is térítésmentesen tanulhatsz. Nem lehetetlen elérni ezt az átlagot, sőt még egy-két rosszabbul sikerült vizsga is belefér.

Hány ponttal, mikor van esélyem az ALAPSZAKOS felvételi eljárásban elnyerni a Corvinus Ösztöndíjat?

Amennyiben felvételt nyersz az Egyetemre, már 450 ponttal is esélyes lehetsz a Corvinus Ösztöndíjra, ráadásul egyes szakokon akár kisebb pontszámmal is elnyerheted a támogatást. Ha pedig egy relatíve magas pontszámmal – 450 pont fölött – jutsz be a Corvinusra, szinte garantált, hogy térítésmentesen tanulhatsz.

Mi a különbség a Corvinus Ösztöndíj és az állami ösztöndíj között? Az, hogy megszűnt az állami képzés a Corvinuson egyben azt is jelenti, hogy fizetnem kell a képzésért?

A CORVINUSON természetesen jelenleg és a jövőben is tanulhatsz térítésmentesen, csupán annyi a változás, hogy a képzés költségét nem az állam, hanem az Egyetem finanszírozza!

Mi lesz az országos ösztöndíjakkal az új környezetben (pl. nemzeti felsőoktatási, ÚNKP)?

Az említett ösztöndíjak pályázati feltételeit az Nemzeti Felsőoktatási Törvény és vonatkozó végrehajtási rendeletek határozzák meg. Az egyetem törekvése, hogy a leendő hallgatók finanszírozási formától függetlenül továbbra is pályázhassanak majd ezekre az ösztöndíjakra.  Az intézmény egészének vonatkozásában a megújuló Corvinus továbbra is jogosult lesz állami és közösségi (uniós) támogatásra, különös tekintettel speciális ösztöndíjprogramokra (pl. Stipendium Hungaricum program) és a tudományos kutatást támogató forrásokra.

Mennyiben érintik a változások a 2019. július 1. előtt felvételt nyert hallgatóinkat?

Minden jelenlegi hallgató abban a képzésben és azzal a tantervvel végez, amelyikben elkezdte tanulmányait. A Corvinus megújulási folyamata az ösztöndíjakkal kapcsolatban sem érinti a jelenlegi hallgatóinkat. Ők változatlan formában tudják befejezni tanulmányaikat, azon feltételekkel, amelyekkel elkezdték képzésüket. Az állami ösztöndíjasok finanszírozási státusza továbbra is fennmarad, a kapcsolódó pénzügyi juttatásokkal (tanulmányi ösztöndíj, szociális támogatások, stb.) együtt.

Hogyan befolyásolja a Corvinus 2030 az egyetemi polgárok életét?

A sokszínűség és az aktivitás gyakorlatilag a Közgázzal azonosítható, az egyetemi élet szabadsága pedig továbbra is biztosítva marad a diákszervezetek és hallgatói önkormányzatiság által. A térítésmentes tanulási lehetőség mellett a tehetséggondozó programok folyamatos bővítésére is törekszünk.

A Corvinus 2030 hogyan befolyásolja ez az egyetem működését?

A dimenzióváltás a jelenleginél szabadabb és rugalmasabb működési rendszert biztosít. Egyetemünk 2019. július 1-jétől egy állam által erre a célra létrehozott alapítvány fenntartása alá került. Az új modell hosszabb távon is kiszámítható finanszírozási és gazdálkodási szabályrendszert valósít meg, így megteremtve a piaci, vállalati környezettel való együttműködés rugalmasabb feltételrendszerét. Mindez ösztönzőbb foglalkoztatási lehetőséget biztosít.

Mit jelent a Corvinus 2030?

Egyetemünk közép-európai szinten vezető gazdaság- és társadalomtudományi képzésével 2030-ra a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a világ legjobb 200 és Európa legjobb 100 egyeteme közé szeretne kerülni. Célunk egy valódi nemzetközi intézmény kialakítása számos angol nyelvű képzési programmal, külföldi hallgatóval; rangos kutatókkal és partnerekkel együttműködve.

Vágólapra másolva