Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

A Kutatóközpontról

  A Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont alap-és alkalmazott kutatásokat folytat a demográfiai folyamatok gazdasági kihatásátilletően, szem előtt tartva mind a globális tendenciákat, mind a magyarországi sajátosságokat.

A népesség öregedése szinte minden európai országban, de a Föld nagyon sok más országában is komoly kihívásokat jelent a gazdasági életvonatkozásában. Az öregedés témakörétől némileg eltérő, de mégis azzal szoros kapcsolatban levő problematika a termékenységi ráta csökkenése. Ehhez kapcsolódik továbbá a fiatalabb versus idősebb polgárok munkaerőpiaci szerepe,és ennek kihatása a gazdasági növekedésre. A Kutatóközpont ezekkel a kihívásokkal foglalkozik, mind a mások által írt tanulmányok felhasználásával,mind egyéni modellépítés, adatgyűjtés és számítások segítségével. Külön speciális területként vizsgálja a piaci feltételek esetleges változását a demográfiai tendenciák függvényében.

A Kutatóközpont céljai közé tartozik az is,hogy a kutatási eredményeket az oktatásba is átültesse szakszeminárium,választható kurzusok, esetleg szakirányos kurzusok formájában. Emellett a Kutatóközpont folyamatos célkitűzése, hogy a szervezeti keret által biztosított lehetőségeket kihasználva külső szponzorációs forrásokat szerezzen.
Történet: A Közgazdasági Kari Tanács határozata,melyet 2015 március 16-án hozott, jelenti a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont indulási dátumát.
Mivel a Kutatóközpont költségvetési kerettel nem rendelkezik, egyébszerződéses szabályzata nincs. A Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont alapítását a kari tanács utáni soron következő ülésén az Egyetemi Tanács is elfogadta.  

dr. Berde Éva eva.berde@uni-corvinus.hu Rektori szervezet / Közgazdaságtan Intézet
Egyetemi tanár/ Professor, Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont vezető / Head of Centre for Demograp
E épület, 223
Telefon: +36 1 482 5363 • Mellék: 5363
Vágólapra másolva
GEN.:2021.06.16. - 08:33:49