Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Mi is az a közpolitika?

Minden, amit a kormányzat tesz…
…vagy nem tesz.

Valóban ilyen egyszerű? Igen. Persze azért a félreértések elkerülése végett lehet, s kell is pontosítani!

A magyar közéletben is gyakorta lehet hallani a közpolitika szót. A baj csak az, hogy általában helytelen értelemben. A közpolitika kifejezést ugyanis nem akkor kell előhúznunk a tarsolyból, amikor a politikáról szebben vagy tudományoskodóbban akarunk beszélni. És még csak nem is akkor, amikor két közszereplő a “köz” előtt vitatkozik a politikáról. Nem, bizony: egy kicsit másról van szó!

S hogy még jobban bekavarjunk:

Politika ≠ Politika

Na jó… Nem ködösítünk tovább!
A probléma gyökere abból ered, hogy mindarra, amit mi a politika szóval illetünk, az angol nyelvnek három kifejezése is van:  polity, politics, policy. Ezek, bár egy tőről erednek (FIGYELEM: ha a polisz szó és a görög városállam jut eszedbe, az nem csak a véletlen műve!) és nem is teljesen függetlenek egymástól, alapvetően három különböző dologra utalnak. S hogy mik is ezek pontosan? 
A polity kifejezés az állam alkotmányos berendezkedésére, politikai intézményrendszerére utal: arra a szabályrendszerre, ami meghatározza a politikai “játékosok” mozgásterét (pl. alkotmány, választási rendszer, stb.)
A politics kifejezés a “nagypolitika” történéseire utal: arra a küzdelemre, melyet bizonyos egyének, szervezetek vagy csoportok – érdekeiket és értékeiket szem előtt tartva – a hatalom megszerzéséért és megtartásáért folytatnak.
A policy kifejezés ahhoz kapcsolódik, hogy ha valaki megszerezte a hatalmat, akkor mit kezd vele. Általános jelentése szerint egy adott terület céltudatos kezelésére utal, a kormányzás kapcsán pedig az egyes szakpolitikákat (pl. oktatáspolitika, adópolitika, stb.) értjük alatta.
Tehát, amivel mi főként foglalkozunk az nem más, mint a policy. A politika leírása terén a magyar nyelv híján van a választékosságnak, ezért a policyt a magyar fordításban elsőre idegenül hangzó közpolitikának vagy szakpolitikáknak szokták nevezni. Ez a diákszervezetünk főprofilja, de emellett érdeklődünk mindenféle releváns közgazdasági téma iránt, főként a közpolitika és a politikai gazdaságtan megközelítéseit használva.    
Vágólapra másolva