December - 2015
H K S C P S V
 
02
03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
szerda, 2015. december 02.
14:00 - Meghívó Juhos Katalin nyilvános védésére
A Kertészettudományi doktori Iskola meghívja Önt Juhos Katalin "A mezőgazdasági földhasználat és a talajtani adottságok kapcsolatának vizsgálata talajminőség-indexek kialakításával...
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács elismerései oktatóinknak12.01.

Egyetemünk négy oktatójának – Dobák Miklósnak, Wimmer Ágnesnek, Agárdi Irmának, Szántó Zoltánnak – szakmai munkáját ismerte el az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT). Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia záróülésén – melyet az MTA Dísztermében rendeztek meg 2015. november 19-én – kimagasló hallgatói tudományos eredményekért és a tehetséggondozásban kiemelkedő oktatói teljesítményekért járó kitüntetéseket adtak át. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács a Máriás Antal Emlékérem kitüntetést adományozta Dobák Miklósnak, a Gazdálkodástudományi Kar Vezetéstudományi Intézete intézetigazgató egyetemi tanárának, mint Máriás professzor szellemi hagyatéka őrzőjének és gondozójának. A kitüntetést kétévenként, az országos tudományos diákköri konferenciák évében három nagy iskolateremtő szenior mester, köztük mindig egy gazdasági tudományokkal foglalkozó szakember részére ítéli oda az OTDT. Az OTDT Mestertanár Aranyérem kitüntetését kapta Wimmer Ágnes, a Gazdálkodástudományi Kar Döntéselmélet Tanszékének docense. A kitüntetést a minőségi felsőoktatás érdekében kifejtett munkásság méltányolására alapították, olyan oktatóknak és kutatóknak adományozzák, akik éveken át kiemelkedően eredményes munkát végeztek az egyetemisták és a főiskolások tudományos tevékenységének elősegítéséért témavezetőként és a tudományszervezés terén. Konzulensként elismerő oklevélben részesült Agárdi Irma, a Gazdálkodástudományi Kar Marketing Tanszékének docense, a Pro Scientia Aranyérmet nyert Berezvai Zombor témavezetőjeként. Elismerő oklevelet vehettek át az OTDT szakmai bizottságainak vezetői, köztük Szántó Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, az OTDT Társadalomtudományi Szekciójának elnöke. Bakacsi Gyula, egyetemünk korábbi oktatója is elismerő oklevelet kapott az OTDT Közgazdaságtudományi Szekciójának elnökeként.»

A GTK hallgatója lett az ország legintelligensebb diákja11.26.

Péterfia Judit, a budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem-marketing szakos hallgatója és Bán Róbert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikus hallgatója nyerte meg a Nagy Diák IQ teszt döntőjét, amelyet szerdán rendeztek meg a Várkert Bazárban - tájékoztatták a verseny szervezői az MTI-t. Az abszolút győztes Péterfia Judit 15 perc 26 másodperc alatt, míg Bán Róbert 19 perc 30 másodperc alatt oldotta meg a feladatokat. A háromfordulós vetélkedő első, online, adaptív tesztjét több mint 21 ezren töltötték ki az interneten. A feladatlapon, amelyet a Mensa HungarIQa kifejezetten a 17-24 éves korosztály számára fejlesztett ki, a résztvevőknek a továbbjutáshoz legalább 125 pontot kellett elérniük. Ezt 3400 fiatalnak sikerült teljesítenie, így ők kaptak meghívást a budapesti középdöntőbe. A meghívottak közül 804-en tudtak részt venni az eseményen, a döntőbe végül 372 olyan középiskolás és egyetemista jutott tovább, akik minimum 135-ös IQ-val rendelkeztek, így az emberiség legintelligensebb két százalékához tartoznak. Az első Nagy Diák IQ-teszt versenyen 2013-ban Tóth Emese, a budapesti Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója és a soproni Kóczán Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) harmadéves építészmérnök hallgatója diadalmaskodott, a tavalyi megmérettetésen pedig a pápai Erdős Szilvia, a BME elsőéves mérnök-informatikus, valamint a szentendrei Dankovics Attila, az ELTE elméleti matematikus és programkezelő informatikus hallgatója nyert.»