Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Beszámoló a 2021. januári Kutatási Hétről

2021. január 12-én két rendezvényt tartottunk a Corvinus Kutatási Héten, melyekről az alábbiakban röviden beszámolunk.

Nemzetközi profil építése kutatóként

Corvinus Horizont Európa Központ kerekasztal-beszélgetése

Résztvevők: 

  • Lengyel György, professzor emeritus, az Empirikus Társadalomkutató Központ (ETK) vezetője. Az ETK-val részt vett FP 5, 6 és 7-es projektekben, s most indítják H2020-as kutatásukat (Mediatized EU).
  • Várnagy Réka, a Politikatudomány Tanszék docense. Több angol nyelvű kurzus oktatója, nemzetközi összehasonlító kötetben megjelent tanulmányszerzője/társszerzője.
  • Jámbor Attila, az Agrobiznisz Tanszék egyetemi tanára, a Corvinus által elsőként konzorciumvezetői szerepben elnyert H2020-projekt, a TRADE4SD vezetője
  • Lengyel Balázs, a Corvinus Centre for Advanced Studies kutatója, a Networks, Technology, & Innovation (NeTI) Lab vezetője.
  • Moderátor: Schenk Borbála, európai uniós kutatási pályázati tanácsadó

A Kutatási Hét egyik leglátogatottabb rendezvényévé vált kerekasztal-beszélgetésen olyan kutatókat kértünk el, hogy osszák meg tapasztalataikat a nemzetközi jelenlét megteremtéséről, akik sikeres nemzetközi és európai kutatási projektekben és konzorciumokban vesznek részt.

Beszéltünk arról, hogyan lehet elindulni, milyen lépéseket érdemes már kezdő kutatóként megtenni, milyen lehetőségek vannak a konfereciákon túl, hogyan érdemes e-mailben megkeresni egy külföldi professzort, hogyan lehet felépíteni, majd megtartani, gondozni egy nemzetközi networköt, mi lehet ebben a közösségi média (Twitter, LinkedIn, researchGate) szerepe. A résztvevők megosztották tapasztalataikat arról, milyen út vezethet egy bemutatkozó e-mailtől egy nemzetközi konzorciumba
való bekapcsolódásig, és arról, hogyan hat vissza a pályázati programokban való részvétel a kutató saját szakmai fejlődésére.

A felkért résztvevők 10 “take-away tanácsa”, különösen kezdő kutatók részére:

1. Igyekezzenek minden megkeresésre reagálni és gyorsan válaszolni (akkor is, ha a válasz negatív)

2. Ha olyan lehetőséget ajánlanak, ami nem tartozik közvetlenül a szakterületükhöz, ne utasítsák el rögtön, igyekezzenek végiggonolni, mi lehet benne az, ami támogathatja a szakmai fejlődésüket.

3. A kutatási projektben fontos a presztízs és a jó publikáció lehetősége, de a legfontosabb, hogy megtalálják benne a szakmai érdeklődésüket.

4. Tervezzék tudatosan a szakmai karrierjüket, fókuszáljanak és ne aprózódjanak szét.

5. Felejtsék el a taxisofőr-effektust: a legtöbb feladat kapcsán a befektetett idő és energia lassabban, hosszabb távon fog megtérülni.

6. Töltsenek el legalább egy félévet egy nyugat-európai vagy távolabbi angolszász típusú egyetemen. Ki kell mozdulni a komfortzónából, meg kell ismerni más típusú gondolkodást.

7. Tudatosan válasszák meg a szakmai információforrásokat, azokat a csoportokat, akikről rendszeresen hallani szeretnének a szűkebb tudományterületükön belül, szűrjék az üzeneteket.

8. Bízzanak magukban. Legyen a szakterületükön belül egy olyan konkrét kutatási alterület, téma, melynek legjobb szakértőivé válnak. Ezen a területen érdemes brandet, kutatási profilt építeni, ami alapján beazonosíthatók lesznek, és ami megkülönbözteti Önöket másoktól.

9. A PhD-hallgatói időszak egyedülálló lehetőség arra, hogy minél többet tanuljanak, publikáljanak, építsék a nemzetközi hálózatot, ugyanakkor érdemesebb inkább kevesebb és magas színvonalú folyóiratban publikálni, mint több, de kevésbé magas sztenderdek szerint meghatározott fórumon megjelenni.

10. Ne féljenek a témaváltástól, egyes témák megérnek, mások helyett érdemes újat választani, akár a nemzetközi hálózatban kapott impulzusok alapján. 

Lehetőségek corvinusos kutatók részére a Horizon Europe keretprogramban

A Horizon Europe keretprogram 2021 januárjától indul, hétéves időtartama alatt több száz felhívást tesz majd közzé, és közel 90 milliárd euróval támogatja az európai kutatásokat. A program számos lehetőséget fog kínálni arra, hogy a corvinusos kutatók kutatásaikat nemzetközi szinten, európai kutatási konzorciumok tagjaként – vagy vezetőiként – folytassák tovább, egyéni kiválósági támogatást nyerjenek, vagy mentorként segítsék kiváló külföldi fiatal kutatók pályáját.

A felkészülés fontos lépése az, hogy megismerjük a keretprogram szemléletét, rendszerét, felépítését és azokat a kutatási kiválósági trendeket, amelyek meghatározó jelentőségűek a sikeres pályázás szempontjából. Az elhangozz előadás kezdő pályázók részére komplex áttekintést adott az elinduláshoz, gyakorlott pályázók számára megmutatta, milyen területen számíthatunk változásra az előző, a H2020 keretprogramhoz képest.

Bízunk abban, hogy a megosztott tapasztalatok, tanácsok támpontot jelentnek majd azoknak a kutatóknak, akik a következő pályázati ciklusban szeretnének nemzetközi kutatási pályázatokban részt venni.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.28. - 03:11:47