Ugrás a fő tartalomra

Kiadói tevékenység

A Budapest Corvinus Egyetem Könyvtára teljes körűen intézi az egyetemi kiadványok, publikációk kiadását mind a nyomtatott, mind pedig az elektronikus megjelenés esetében. Minden megjelentetni kívánt művet meg kell küldeni a kiadásért felelős koordinátornak (krisztina.szekely@uni-corvinus.hu), aki a beérkezett kéziratot előzetesen átolvassa és ellenőrzi, hogy a kézirat a benyújtási feltételeknek eleget tett-e, véleményezi a kéziratot, és javaslatot tesz a megjelenésére. A kiadói jog minden esetben az egyetemet illeti meg, a kiadásért felelős személy az egyetem rektora. Az Egyetem képviseletében bármilyen mű kiadását kizárólag az egyetem rektora engedélyezheti. A kiadói tevékenység kiterjed az ISBN, ISSN, DOI regisztrációra is. Ezek igénylésére csak a kiadónak van joga! Minden egyetemi kiadványt el kell helyezni a Corvinus Kutatások intézményi repozitóriumban a megfelelő jogosultságokkal szolgáltatási, illetve archiválási célból. A kiadói folyamatokról a 1/2023. sz. Elnöki Testületi rendelkezés a tudományos és szakmai kiadói tevékenység rendjéről rendelkezik részletesen, ahogy a kéziratok formai követelményeiről is. Az utasítás végrehajtását a 7/2020 (I. 29.) Elnöki Testületi rendelkezés szabályozza.

Egyetemi folyóirat platform (Open Journal System – OJS)

A könyvtárunk által üzemeltetett Open Journal System – OJS (folyóirat kiadó rendszer) egy nyílt forráskódú és ingyenes szerkesztőségi platform, amely a szerkesztőségi munka támogatása mellett az egyetem által kiadott folyóiratok honlapjának szerepét is betöltheti. Részletes információk a szolg@uni-corvinus.hu e-mail címen vagy a 482-7001 telefonszámon kérhetők.

Intézményi repozitórium (Corvinus Kutatások)

Tudományos publikációk láthatóságát nagyban növelik az intézményi repozitóriumok. A Budapesti Corvinus Egyetem intézményi repozitóriuma a Corvinus Kutatások gyűjtemény. Az egyetemi oktatók, kutatók ebben helyezhetik el tudományos publikációkat. A feltöltésre több mód is van.

  • Az MTMT-n keresztül. Az MTMT-ben szereplő tételeknél lehetőség nyílik a teljes szövegű fájlok repozitóriumba való feltöltésére (folyóiratcikk, könyv, könyvfejezet, egyéb konferencia előadás típusok esetén).
  • Könyvtárosi feltöltés. Kérésre a könyvtár munkatársai is tudnak segíteni a feltöltésben. Kapcsolat: szolg@uni-corvinus.hu

Könyvtárunk több repozitóriumokkal is foglalkozó szakmai szervezet tagja (HUNOR, COAR, Nereus). A Corvinus Kutatások gyűjteményben elhelyezett publikációk elérhetők többek közt a Google Scholar, az EconBiz, a BASE, a Baidu Scholar és a CORE tudományos keresőszolgáltatások oldalain is.

A Corvinus Kutatások gyűjtemény az MTMT által minősített repozitórium. Az adatbázisba való feltöltéssel teljesíthető az OpenAIRE, az OTKA, az NKFIH és más kutatásfinanszírozó szervezetek által elvárt open access közzétételi kötelezettség.

A repozitórium a NEKIFUT rendszerben regisztrált kutatási infrastruktúra (RKI) címet kapott.

A nyílt hozzáférés előnyeiről és a jelenség hátteréről bővebben a HUNOR open access oldalán olvashat.

DOI

Digital Object Identifier (digitális objektum azonosító) egy a digitális kiadványokat (jellemzően folyóiratcikkeket, ritkábban monográfiákat vagy kötetben megjelent tanulmányokat) keletkezésüktől fogva egyedileg nyilvántartó azonosító.
A Corvinus Egyetem (karok, tanszékek, intézetek) által kiadott tudományos publikációkhoz (főként az egyetemi folyóiratokhoz) az Egyetemi Könyvtáron keresztül kérhető DOI azonosító. Részletes információk a szolg@uni-corvinus.hu e-mail címen vagy a 482-7001 telefonszámon kérhetők.

ISBN

International Standard Book Number, a könyvek, monográfiák nemzetközi, egyedi azonosítója. Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár adja ki az ISBN számokat. Könyvtárunk a Budapesti Corvinus Egyetemen kiadott könyvek esetében teljes körűen intézi az ISBN számok igénylését. Részletes információk a krisztina.szekely@uni-corvinus.hu e-mail címen vagy a 482-7012 telefonszámon kérhetők.

ISSN

International Standard Serial Number, a folyóiratok, sorozatok nemzetközi, egyedi azonosítója. Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár adja ki az ISSN számokat. Könyvtárunk a Budapesti Corvinus Egyetemen kiadott folyóiratok, sorozatok esetében teljes körűen intézi az ISSN számok igénylését. Részletes információk a krisztina.szekely@uni-corvinus.hu e-mail címen vagy a 482-7012 telefonszámon kérhetők.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.16. - 16:05:56