Budapesti Corvinus Egyetem ×

Diákhitel

A Diákhitel Központ által kínált szabad felhasználású Diákhitel1 és kötött felhasználású Diákhitel2 közös célja a felsőoktatási tanulmányok támogatása. A Diákhitel Plusz egy speciális, 2020. május 1. – 2020. december 31. között elérhető, államilag támogatott, kamatmentes, teljesen szabad felhasználású hitellehetőség.

A hitel felvételére vonatkozó közös szabályok     

Diákhitel1 és Diákhitel2 felvételére jogosult mindenki, aki:

·       45. életévét még nem töltötte be,

·       magyar állampolgár,

·       menekültként elismert,

·       letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik,

·       a Rendeletben meghatározott jogcímen[1] Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik.

A hallgatói hitel felvételéhez szükséges továbbá az alábbiak teljesülése:

·       felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

·       lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,


Nem jogosult a Diákhitel felvételére az, akinek korábban kötött Hitelszerződése megszűnt és tartozását nem fizette meg. Két Diákhitel szerződése senkinek sem lehet, mindenki kizárólag egy Hitelszerződéssel rendelkezhet.


[1] A Rendeletben meghatározott jogcímek:

·       A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) alapján az az EGT állampolgár, aki három hónapot meghaladó időtartamra, keresőtevékenység folytatása céljából tartózkodik Magyarországon, valamint ezen személy három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosult családtagja,

·       Kereső tevékenységet folytató magyar állampolgár családtagja, aki Magyarország területén három hónapot maghaladó tartózkodásra jogosult,

·       Aki az Szmtv. alapján állandó tartózkodásra jogosult.

A hitel igénylésére lehetőség van személyes megjelenés nélkül, elektronikus ügyintézés keretében. Erre abban az esetben van lehetősége, amennyiben az igénylést a Neptun rendszeren keresztül kezdeményezi és rendelkezik Ügyfélkapus hozzáféréssel. A tanulmányi rendszerben kezelt, a hallgatói hitel igényléséhez szükséges adatai átadásra kerülnek a Diákhitel Központ részére. Az elektronikus aláíráshoz szükséges lesz bejelentkeznie a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felületére (ehhez használja az Ügyfélkapus bejelentkezési adatait).

Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapus hozzáféréssel, a kitöltött hiteligénylési adatlapok nyomtatására és leadására a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán vagy az egyetemen van lehetősége.

Előtörleszteni bármikor, bármilyen gyakorisággal, bármekkora összeget, díjmentesen lehet. Előtörleszteni törlesztési kötelezettség kezdete előtt vagy ennek szünetelési időszakában is, illetve a kötelező törlesztési időszakban a havi részletek határidőig történő utalása mellett is lehet   
Sajátosságok

A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

A hallgatók a Diáhitel1 konstrukcióban havi 15, 21, 25, 30, 40, 50 vagy 70 ezer forintot igényelhetnek. Az igényelt összeg félévenkénti egyösszegű vagy havi utalásban is kérhető.

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a hitelösszeg az ügyfél bankszámlájára érkezik és igazolás nélkül arra költhető, amire éppen szüksége van. Legyen szó lakhatásról, elektronikai eszköz vásárlásán át, tankönyvektől étkezésig vagy vizsgadíjakig.

A hitelre kizárólag akkor jogosult, ha önköltséges képzésben vesz részt, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

A felvehető összeg maximális nagysága megegyezik az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettséggel. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.

A Kormány 2020. április 9-én kihirdetett rendelete alapján jelentős és kedvező változások lépnek életbe a Diákhitel1, Diákhitel2 és az új Diákhitel Plusz szabályai kapcsán 2020. május 1-től. A Diákhitel Központ tájékoztatásának legfontosabb elemeit az alábbiakban olvashatják.

A koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetésre kerül a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum 500.000 forint összegben lesz elérhető. Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék a felsőoktatási hallgatók finanszírozását szolgálja azzal, hogy az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók vehetik igénybe. Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

2020. május 1-től a Diákhitel oldalán érhető el azt a felületet, ahol ki lehet majd tölteni a Hiteligénylési adatlapot és a fennálló aktív hallgatói jogviszonyról szóló Nyilatkozatot. 

A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től kamatmentessé válnak. 

A jogszabály tovább könnyített a már meglévő termékek igénybevételi feltételein is. A módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határideje a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbításra kerül. A jogszabálymódosítás lehetővé teszi azt is, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 Ft értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét.

A szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos kerete 150 000 forintra emelkedik 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.

Részletek a Diákhitel weboldalán.

Vágólapra másolva