Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Kutatások, Projektek

A COVID-19 járvány reflektorfénybe állította a biotechnológia jelentőséget: erős versenyfutás zajlik világszerte a koronavírus elleni gyógyszer és vakcina kifejlesztéséért. Jogosnak érezzük a kérdésfeltevést, hogy hogyan áll Magyarország a biotechnológiai kutatás-fejlesztés globális versenyében? Mi jellemzi ezt a tevékenységi kört hazánkban? A témakörben elkészített tanulmányok összefoglalja a biotechnológiai K+F tevékenységi területeit, majd USA és európai összehasonlítással bemutatják az alszektor gazdasági súlyát, fejlődési tendenciáit.

Részletes kutatási beszámoló

A comparative research analysis of the biotechindustries: socio-economic factors and innovation management practices
Az OTKA FK 128232 kutatás a nemzetközi kereskedelem klímaváltozásra, környezetszennyezésre gyakorolt hatásait vizsgálja különös hangsúlyt fektetve az agrár-élelmiszer kereskedelemre és a mezőgazdasági tevékenységek befolyásoló szerepére. A kutatási projekt célja, hogy az agrárkereskedelem környezeti hatásainak csökkentése érdekében döntéshozói és szakpolitikai javaslatokat fogalmazzon meg. A kutatási eredmények alapot biztosíthatnak a jövőben a regionális klímastratégiák és alkalmazkodási tervek kidolgozására a mezőgazdaságban, illetve az élelmiszerkereskedelemben hazai, Európai Uniós és nemzetközi szinten. A négyéves kutatás 2018. december 1. és 2022. november 30. között valósul meg.

Részletes kutatási beszámoló

A nemzetközi agrárkereskedelem környezetszennyező hatásainak elemzése (OTKA FK 128232)
A Pannon Breeding Program a klímaváltozás okozta problémákra nyújt megoldást. A program keretein belül a kutatók megoldást keresnek mind a szántóföldi, mind a városi környezet számára a Pannon régió szélsőséges éghajlati viszonyainak ellenálló növények kifejlesztésére, mindez támogató informatikai háttérrel, új módszerekkel megvalósítva.

Részletes kutatási beszámoló

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása (GINOP 2.2.1-15 2017-00042)
2017-2020 között a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának keretein belül „Egyes földrajzi árujelzős termékek helyzete Magyarországon – versenyképességi megközelítés” címmel egy hároméves kutatás zajlott a Corvinus Egyetemen.

Részletes kutatási beszámoló

Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Miért van szükség kiegészítő családi vállalkozás stratégiára a KKV stratégia mellett? A családi vállalkozásoknak sem hazai, sem nemzetközi viszonylatban nincs egységesen elfogadott definíciója.

Részletes kutatási beszámoló

A magyar családi tulajdonú vállalkozások hosszútávú fejlesztési stratégiája (2019-2030)
Az egyetemen ritkán foglalkozunk azzal, hogy a hallgatóink mit csinálnak az egyetem falain, vagy a közvetlen látókörünkön kívül, és ez hogyan hat az egyetemen nyújtott teljesítményükre. Az egyéni életvezetésük során számos tényező befolyásolja, támogatja, illetve nehezíti a felsőoktatásban elért eredményeiket.

Részletes kutatási beszámoló

E-tanulás, soft skillek és életvezetési stratégiák
A kutatás célja nemzetközi kereskedelmi adatok alapján egy konzisztens és átfogó rendszerben a globális mezőgazdasági versenyképesség vizsgálata.

Részletes kutatási beszámoló

Globális mezőgazdasági versenyképesség a nemzetközi kereskedelemben (NKFIH 119669)
A Stength2Food című H2020 kutatási program elsődleges célkitűzése az Európai Unió élelmiszereket érintő minőségpolitikájának, közösségi élelmiszer beszerzések szabályozásának, valamint a rövid ellátási lánc koncepciójának vizsgálata, azok hatékonyságának növelése.

Részletes kutatási beszámoló

Strengthening European Food Chain Sustainability by Quality and Procurement Policy
Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.25. - 13:46:05