Ugrás a fő tartalomra

Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont

Kutatóközpontunk a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének projekt alapú egysége. Nincsenek hivatalosan hozzánk rendelt kutatók és alkalmazottak, témánkként munkacsoportokat hozunk létre. Kutatóközpontunkat 2015 nyarán alakítottuk meg, bízva abban, hogy hozzájárulhatunk a gazdasági kérdések demográfiai megközelítéséhez, illetve rávilágíthatunk egy-egy probléma megoldásához vezető útra.

A népesség öregedése szinte minden európai országban, de a Föld nagyon sok más országában is komoly kihívásokat jelent a gazdasági életvonatkozásában. Az öregedés témakörétől némileg eltérő, de mégis azzal szoros kapcsolatban levő problematika a termékenységi ráta csökkenése. Ehhez kapcsolódik továbbá a fiatalabb versus idősebb polgárok munkaerőpiaci szerepe,és ennek kihatása a gazdasági növekedésre. A Kutatóközpont ezekkel a kihívásokkal foglalkozik, mind a mások által írt tanulmányok felhasználásával,mind egyéni modellépítés, adatgyűjtés és számítások segítségével. Külön speciális területként vizsgálja a piaci feltételek esetleges változását a demográfiai tendenciák függvényében.

A Kutatóközpont céljai közé tartozik az is,hogy a kutatási eredményeket az oktatásba is átültesse szakszeminárium,választható kurzusok, esetleg szakirányos kurzusok formájában. Emellett a Kutatóközpont folyamatos célkitűzése, hogy a szervezeti keret által biztosított lehetőségeket kihasználva külső szponzorációs forrásokat szerezzen. A Közgazdasági Kari Tanács határozata, melyet 2015 március 16-án hozott, jelenti a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont indulási dátumát. Mivel a Kutatóközpont költségvetési kerettel nem rendelkezik, egyéb szerződéses szabályzata nincs. A Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont alapítását a kari tanács utáni soron következő ülésén az Egyetemi Tanács is elfogadta.

Corvinus
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.15. - 12:33:13