Ugrás a fő tartalomra

Kutatások és projektek

A demográfiai folyamatok gazdasági kihatásainak néhány új típusú megközelítése

2015. jún.1. – 2016. okt. 31.

Szponzor: PALLAS ATHENE DOMUS ANIMAE ALAÍTVÁNY


A projektben vizsgált témaköreink és tevékenységeink: 

  • Az aktív öregedés indexe, az index szerepe a politikusuk részére adott iránymutatásban – Az első demográfiai osztalék növekedést elősegítő szerepe – Korrigált termelékenységi ráta.
  • Esszéíró verseny A BCE nappali tagozatos BA és MA képzésben résztvevő hallgatói részére.

Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek. Társadalmi innováció. (Budapesti Corvinus Egyetem, mint konzorciumi tag alprojektje)

2017. jún. 1. – 2020. dec. 31.

Szponzor: EFOP-3.6.2-16-2017-00017

A projektben vizsgált témaköreink és tevékenységeink: 

  • Kérdőíves felmérés a székesfehérvári és a budapesti idősebb munkavállalók körében. A felmérés célja az volt, hogy feltárjuk, hogy az idősebb munkavállalók hogyan ítélik meg munkakörülményeiket, mik a nyugdíjba vonulási terveik, milyen esetben maradnának hosszabb ideig a munkaerő-piacon, milyen anyagi körülményekre számítanak majdani nyugdíjas életükben, mennyire kívánnak majd a családi és a társadalmi életben részt venni stb.
  • Az Oszkár idősebb sofőrjeinek létszám alakulása. Ez tulajdonképpen illusztráció annak vonatkozásában, hogy a hakni munkások közt várhatóan hogyan fog alakulni az idősebbek részaránya.
  • Az idősebbek esélyei az állásinterjúra való behívásra, amennyiben egy pozíció meghirdetésére válaszolnak. Női állásjelentkezők példája.
  • Az aktív öregedés indexe újfajta megközelítésben. Szakértői becslés és számított indexek.

Mesterkurzusaink:
 

  • Asghar Zaidi: Positive paradigms of ageing, including active and healthy ageing (London School of Economics and Political Science and
  • Moritz Hess: Demographic ageing in Europe: How will it affect the economy and welfare state? (University of Bremen, Research Centre on Inequality and Social Policy)
  • Jolanta Perek-Bialas: Ageism in the labour market policy. Jagiellonian University, Cracow and Institute of Statistics and Demogrphy at hthe Warsaw School of Economics)

A Közép-ázsiai régió a demográfiai osztalék tükrében

2021. jan. 1.- 2022. Dec. 31.

A Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskola keretében végzett kutatás

A közép-ázsiai térségben is csökken a termékenységi ráta, és növekszik a várható életkor, mint a Föld legtöbb országában. Pillanatnyilag még megfigyelhető az első demográfiai osztalék gazdaságélénkítő hatása. Kérdés azonban, hogy mennyire tudják ezeket az előnyöket kihasználni. A közép-ázsiai térség nem tartozik se a fejlett országok közé, se a legejletlenebb országok közé, ezért külön is izgalmas kérdés, hogy ilyen körülmények közt milyen mozgásteret biztosíthat az első demográfiai osztalék megléte a gazdasági növekedésre.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.15. - 07:00:45