Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Válsághelyzetben felértékelődik az innovációs terület

2023-07-19 11:49:00

Innovációs tevékenységgel versenyképesebb lehet egy vállalat és egy ország is. Hogyan képezhetünk olyan szakembereket, akik válsághelyzetben is át tudják ültetni a gyakorlatba az innovációs látásmódot?

Dr. Deutsch Nikolett habilitált egyetemi docenssel, a Vállalkozás és Innováció Intézet vezetőjével, a Kutatási és innovációs menedzser szakirányú továbbképzés oktatójával beszélgettünk.

Az elmúlt években tagadhatatlanul felgyorsultak a technológiai, társadalmi, geopolitikai változások, és az új helyzetek gyors reagálást igényelnek a vállalatok részéről. „Radikális, drámai változásokat éltünk át, amikre nem számítottunk előre. Válsághelyzetben felértékelődik az innovációs terület, mert új irányokat, lehetőségeket tud nyújtani” – vezette fel dr. Deutsch Nikolett, hogy miért érdemes az innovációs folyamatok ösztönzésével foglalkozni.  

„Ha egy vállalat szeretné megőrizni a versenyképességét, és egy ország szeretne fejlődni, akkor olyan szakemberekre van szükség, akik az innovációs területen megbízható tudással rendelkeznek” – mondta az intézetvezető, aki a Corvinus Kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász szakirányú továbbképzésének egyik ötletgazdája és alapítója. „A gazdaság egyik hajtóereje az innovációs és kutatásfejlesztési tevékenység, de korábban nem volt olyan képzés Magyarországon, ami kifejezetten ezt a területet fedte le”. Tehát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) és a Pannon Egyetemmel együttműködve a Corvinus munkatársai elkezdtek azon gondolkodni, hogy mire van szükség ahhoz, hogy ezt a megoldásközpontú, újító látásmódot átadják. 

Aktuális képzéseinkre itt lehet jelentkezni.

„Az innovációs látásmód és kompetencia területein érzékeltünk hiányt pár évvel ezelőtt, amikor az NKFIH munkatársaival elkezdtünk beszélgetni a szak megalapításáról” – idézte fel dr. Deutsch Nikolett, aki kiemelte, hogy a magyar munkaerőpiaci helyzet azóta ilyen tekintetben sokat javult, viszont még mindig szükség van olyan szakemberekre, akik az innovációs szemléletmódot képesek a gyakorlatba átültetni. Ezért a képzésben nemcsak akadémikusok, hanem gyakorlati szakemberek is oktatnak. Például az NKFIH munkatársai EU-s pályázatokról tartottak órát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársai pedig a szellemi tulajdon menedzsmentjéről adtak elő. Az NKFIH a jó eredményekkel végzett hallgatóknak ajánlólevelet is ad a képesítés mellé, ami a hivatal szempontjából elismert tudást bizonyít. 

Deutsch Nikolett kurzusa a stratégiai technomenedzsment témáját járja körbe. „Az előadás egy dinamikus folyamat. Nem úgy tartok órát, hogy kiállok előre, és kinyilatkoztatok. A hallgatók általában nyitottak egy szakmai beszélgetésre” – mondta az oktató. Úgy érzi, a szakirányú továbbképzésben tud építeni a hallgatók tapasztalataira, főleg mivel vállalatoktól, államigazgatási szervektől, pályázatíró irodáktól és az egyetemi ökoszisztémából is érkeztek hallgatók. „Nem szerettük volna ezt a képzést csak egy területre limitálni, inkább a diszciplína a meghatározó” – mondta Deutsch Nikolett, aki az oktatás során arra törekszik, hogy egy stratégiai szemléletet adjon át a hallgatóknak.  

A kurzusa ugyanis az utolsó félévben van, amikor már össze lehet kapcsolni az addig tanultakat, és stratégiai szempontból ránézni az innovációs diszciplína különböző területeire. A tárgy arról szól, hogyan lehet menedzselni egy szervezeten belül a technológiai és innovációs folyamatokat. „Azt nézzük át, hogyan történik egy technológiastratégia kidolgozása, alkalmazása, és mit tud tenni egy vállalat annak érdekében, hogy a technológiai képességbázisát középpontba állítva versenyelőnyt tartson meg vagy szerezzen” – fejtette ki Deutsch Nikolett, aki a saját kutatásaira is épít az oktatás során.  

Rendszerinnovációs témakörben készítette el a doktoriját, és azóta érdeklik az energiaágazatban jelentkező innovációk. „A megújuló energiatechnológiák, kisteljesítményű energiatermelési egységek innovációjával és diffúziójával foglalkoztam sokat”. A legújabb kutatási területe a stratégiai technológiamenedzsment. Egy dr. Szabó Lajos általános rektorhelyettes által vezetett OTKA kutatásban azon dolgoznak, hogy egy stratégiai technológiai kiválóság kutatóközpontot alapítsanak. A Vállalkozás és Innováció Intézethez kötődő kutatóközpont még hivatalosan nem alakult meg, de a Corvinus kutatói, illetve külsős kollégák már dolgoznak a vállalati innovációs és technológiamenedzsment kutatások összefogásán. Deutsch Nikolett elmondása szerint akkor szeretnék formalizálni az együttműködést, amikor a kutatásaiknak már kézzelfogható eredményei vannak.  

„A fő célunk, hogy egy olyan gyakorlati szempontból is használható érettségi modellt dolgozzunk ki, ami segít a vállalatoknak abban, hogy fejleszteni tudják a technológia menedzselésére szolgáló folyamataikat, erőforrásaikat, képességeiket és rendszereiket” – ismertette a kutatás hátterét. A modell tartalmazná, hogy a vállalatnak milyen területeken kell lépéseket tennie annak érdekében, hogy még érettebben tudja menedzselni a technológiai folyamatait. Ehhez folyamat- és rendszerszemlélet szükséges, amit a szakirányú továbbképzés hallgatói is elsajátíthatnak.  

Írta: Taxner Tünde 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 06:36:09