Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Általános információk

Mit, hol keress?

Konkrét dokumentum keresése

A könyvtár fizikai állományát a katalógusból éred el, cikkeket itt ne keress. Ezen kívül a könyvtár állományában lévő előfizetett vagy ingyenesen elérhető e-könyveket, folyóiratokat (nyomtatott és online) a Folyóiratok/E-könyvek vagy a Szuperkereső/Publications menüpontja alatt találod. Cikk, könyvfejezet keresését a folyóirat- vagy könyv címével kell indítani. Emellett lehet keresést indítani pl. a könyv szerzőjére vagy tárgyszóra.

Témára keresés

Amennyiben témához keresel szakirodalmat, válaszd a Szuperkeresőt. Ez egy felületen teszi kereshetővé a könyvtáron keresztül hozzáférhető tudományos adatbázisok többségét, nyomtatott könyveinket, a Corvinus két repozitóriumát (Kutatások és Doktori disszertációk) valamint egyéb ingyenes szakirodalmi forrásokat. Az adatbázislista segít eligazodni, melyek azok az adatbázisok, amelyeket nem indexel a Szuperkereső (pl. jogi és statisztikai adatbázisok), ezeket önállóan kell használni. A források többsége angol nyelvű. 

Kulcsszavakkal keress, használd a keresést szűkítő lehetőségeket (pl. teljes szöveg, év, nyelv, stb.), különböző keresési technikákat (logikai operátorok, csonkolás, kifejezés-keresés, stb.) 

Keresési technikák

 • Kifejezés keresése: tedd idézőjelek közé a keresendő kifejezést, így együtt szerepel majd a találatokban pl. “social media” 
 • Csonkolás: bővíted vele a találatokat, pl.: econo*: economy, economics, economic, stb. A helyettesítő karakter eltérő lehet az egyes adatbázisokban, erről az adatbázisok Help-menüjében tájékozódhatsz.
 • Logikai (Boolean) operátorok 
  • AND: szűkíti a találatokat, csak azt jeleníti meg találatként, ahol mindkét kifejezés egyszerre van jelen: unemployment AND India 
  • OR: bővíti a találatokat.  Bármelyik kifejezés megjelenése esetén ad találatot: UK OR United Kingdom 
  • NOT: Kizárja azokat a találatokat, amelyek az operátor mögött helyezkednek el: pl. Car NOT Honda 

A fentieken túl alkalmazható még a mezőre szűkítés, pl. címben, tárgyszóban való keresés, szerzőre szűrés, stb. 

Távelérés (VPN, EduID, egyéni account)

A könyvtár online forrásait (teljes szövegű cikkek, e-könyvek, adatbázis-tartalmak) távolról is elérhetők, VPN vagy EduID, ill. egyéni account használatával. 

 1. VPN (Virtual Private Network): ezzel minden forrásunk elérhető. A VPN-klienst kell hozzá telepíteni előzetesen, böngészés megkezdése előtt fel kell jelentkezni a Corvinus hálózatára.
 2. EduID: adatbázislistánkban ellenőrizheted, mely adatbázisaink érhetőek el EduID használatával. Nem igényel előzetes telepítést. Böngészés közben adott oldalon keresd meg az intézményünket, s azonosítsd magad CUSMAN-nal.
 3. Egyéni account: egyes adatbázisaink egyéni accounttal használhatóak, pl. Orbis 

Hivatkozáskezelők

Keresés, böngészés közben a találatokat érdemes hivatkozáskezelő szoftverben gyűjteni, pl. Endnote web, Mendeley, Zotero. Alapvető különbség közöttük, hogy egyes szoftverek előfizetéshez kötötten vagy szabadon használhatóak.

Endnote (web): a könyvtár rendelkezik előfizetéssel a Web of Science (WoS) adatbázishoz , ennek keretében érhető el a webes hivatkozáskezelő.

Mendeley: az Elsevier cég terméke, bárki által használható ingyenes hivatkozáskezelő.

Zotero: ingyenes, nyílt forráskódú, széles körben elterjedt szoftver.

A fentiek közül a Zotero szoftver használatát javasoljuk, kurzusainkon bemutatjuk az alapvető lépéseket.

Licencfeltételek

Feltöltés alatt.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.02.01. - 18:52:19