Ugrás a fő tartalomra

Általános információk

Mit, hol keress?

Konkrét dokumentum keresése

A könyvtár fizikai állományát a katalógusból éred el, cikkeket itt ne keress. Ezen kívül a könyvtár állományában lévő előfizetett vagy ingyenesen elérhető e-könyveket, folyóiratokat (nyomtatott és online) a Folyóiratok/E-könyvek vagy a Szuperkereső/Publications menüpontja alatt találod. Cikk, könyvfejezet keresését a folyóirat- vagy könyv címével kell indítani. Emellett lehet keresést indítani pl. a könyv szerzőjére vagy tárgyszóra.

Témára keresés

Amennyiben témához keresel szakirodalmat, válaszd a Szuperkeresőt. Ez egy felületen teszi kereshetővé a könyvtáron keresztül hozzáférhető tudományos adatbázisok többségét, nyomtatott könyveinket, a Corvinus két repozitóriumát (Kutatások és Doktori disszertációk) valamint egyéb ingyenes szakirodalmi forrásokat. Az adatbázislista segít eligazodni, melyek azok az adatbázisok, amelyeket nem indexel a Szuperkereső (pl. jogi és statisztikai adatbázisok), ezeket önállóan kell használni. A források többsége angol nyelvű. 

Kulcsszavakkal keress, használd a keresést szűkítő lehetőségeket (pl. teljes szöveg, év, nyelv, stb.), különböző keresési technikákat (logikai operátorok, csonkolás, kifejezés-keresés, stb.) 

Keresési technikák

 • Kifejezés keresése: tedd idézőjelek közé a keresendő kifejezést, így együtt szerepel majd a találatokban pl. “social media” 
 • Csonkolás: bővíted vele a találatokat, pl.: econo*: economy, economics, economic, stb. A helyettesítő karakter eltérő lehet az egyes adatbázisokban, erről az adatbázisok Help-menüjében tájékozódhatsz.
 • Logikai (Boolean) operátorok 
  • AND: szűkíti a találatokat, csak azt jeleníti meg találatként, ahol mindkét kifejezés egyszerre van jelen: unemployment AND India 
  • OR: bővíti a találatokat.  Bármelyik kifejezés megjelenése esetén ad találatot: UK OR United Kingdom 
  • NOT: Kizárja azokat a találatokat, amelyek az operátor mögött helyezkednek el: pl. Car NOT Honda 

A fentieken túl alkalmazható még a mezőre szűkítés, pl. címben, tárgyszóban való keresés, szerzőre szűrés, stb. 

Távelérés (VPN, EduID, egyéni account)

A könyvtár online forrásait (teljes szövegű cikkek, e-könyvek, adatbázis-tartalmak) távolról is elérhetők, VPN vagy EduID, ill. egyéni account használatával. 

 1. VPN (Virtual Private Network): ezzel minden forrásunk elérhető. A VPN-klienst kell hozzá telepíteni előzetesen, böngészés megkezdése előtt fel kell jelentkezni a Corvinus hálózatára.
 2. EduID: adatbázislistánkban ellenőrizheted, mely adatbázisaink érhetőek el EduID használatával. Nem igényel előzetes telepítést. Böngészés közben adott oldalon keresd meg az intézményünket, s azonosítsd magad CUSMAN-nal.
 3. Egyéni account: egyes adatbázisaink egyéni accounttal használhatóak, pl. Orbis 

Hivatkozáskezelők

Keresés, böngészés közben a találatokat érdemes hivatkozáskezelő szoftverben gyűjteni, pl. Endnote web, Mendeley, Zotero. Alapvető különbség közöttük, hogy egyes szoftverek előfizetéshez kötötten vagy szabadon használhatóak.

Endnote (web): a könyvtár rendelkezik előfizetéssel a Web of Science (WoS) adatbázishoz , ennek keretében érhető el a webes hivatkozáskezelő.

Mendeley: az Elsevier cég terméke, bárki által használható ingyenes hivatkozáskezelő.

Zotero: ingyenes, nyílt forráskódú, széles körben elterjedt szoftver.

A fentiek közül a Zotero szoftver használatát javasoljuk, kurzusainkon bemutatjuk az alapvető lépéseket.

Licenszfeltételek

Az alábbi táblázat tartalmazza előfizetett adatbázisaink felhasználásának alapfeltételeit. Kérdés esetén várjuk levelüket a szolg@uni-corvinus.hu e-mail címen.

Jogosult felhasználóCorvinusos oktatók, diákok, alkalmazottak, valamint külsős, beiratkozott olvasók. Általános kritérium, hogy az adatbázisokat kizárólag személyes, kutatási, oktatási céllal szabad használni; üzleti, kereskedelmi tevékenység kizáró ok.
TávelérésAz adatbázisok elérése IP-tartományon belül, illetve Cusman-azonosítóval, VPN-en vagy EduID-n át engedélyezett.
Nyomtatás, elektronikus másolat készítése saját használatraA jogosult felhasználók saját felhasználásra nyomtathatnak, elektronikus másolatot készíthetnek és tárolhatnak.
Kiegészítés:
Orbis: Hitelbírálat letöltése, másolása, kinyomtatása nem engedélyezett.
Intranet használataLink helyezhető el Intraneten, e-learning felületen a felhasznált forrásanyag jogtulajdonosának feltüntetésével.
Kiegészítés:
az alábbi adatbázisok licenszfeltételei nem tartalmaznak erre vonatkozóan információt: EBSCO-adatbázisok, Orbis.
Felmerülő igény esetén, kérjük, forduljanak a könyvtárhoz a szolg@uni-corvinus.hu címen.
Nyomtatás, elektronikus másolat készítése más részéreAz előfizető intézmény könyvtára nyomtatott és elektronikus másolatot nyújthat mások részére tudományos munkához vagy kutatáshoz.
Könyvtárközi kölcsönzésElőfizetett könyvek tartalomjegyzéke (fejezetcímek), könyvfejezetek nyomtatva kiadhatóak az előfizető székhelye szerinti ország (jelen esetben magyarországi) nem kereskedelmi könyvtárainak.
Adat- és szövegbányászatTudományos, kutatási és oktatási céllal, automatizált eszközökkel folytatható adat- és szövegbányászat valamint az eredmény közzétehető az alábbi az adatbázisoknál: Akadémiai Kiadó termékei, Emerald Insight, Oxford Journals, SAGE-termékek, Springer-termékek, Taylor and Francis.
Kiegészítés:
Amennyiben egyéb adatbázisokban való adat- és szövegbányászatra merülne fel igény, kérjük, forduljanak a könyvtárhoz a szolg@uni-corvinus.hu címen.
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.24. - 00:02:18