Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Modern szállodaipar, közlekedésfejlesztés és turizmus, zenei fesztiválok a Turizmus Bulletin új számában 

2024-01-16 10:09:00

Megjelent a Turizmus Bulletin tudományos folyóirat 23/4. száma, mely a 2023. évi OTDK díjazott pályamunkáknak biztosított publikációs lehetőséget.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az aktuális szám előszavában Dr. Wimmer Ágnes vendégszerkesztő az alábbiakban foglalta össze a szám jelentőségét: 

Fiatal kutatók turizmushoz kapcsolódó munkái olvashatók a Turizmus Bulletin jelen számában, melyeket egyetemi tanulmányaik alatt írt, díjnyertes tudományos diákköri (OTDK) dolgozataik alapján készítettek, fejlesztettek szakcikké konzulenseikkel közösen. 

A témák sokszínűsége és aktualitása, relevanciája is jelzi, hogy a hazai felsőoktatásban hét évtizedes hagyománnyal rendelkező tudományos diákköri tevékenység kiváló terepet nyújt a hallgatói kíváncsiság, szakmai és módszertani érdeklődés kibontakoztatásához, a kreativitás és az elemzőkészség fejlesztéséhez. 

A felsőoktatásban évente több ezer tudományos diákköri munka születik, melyek közül a legjobbakat a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) mutathatják be szerzőik 16 különböző tudományterületen. A turizmus témakörében született munkák többsége az OTDK legnépesebb, több mint ötszáz pályamunkáját felvonultató Közgazdaságtudományi Szekciójában vesz részt. 2023 tavaszán a 36. OTDK-n Komáromban a Selye János Egyetem látta vendégül a szekciót, ahol 50, turizmushoz kapcsolódó pályamunka szerepelt. Ezek közül az első és második helyezettek kaptak felkérést, hogy konzulenseikkel, mentoraikkal közösen írjanak cikket a tudományos diákköri munka keretében készített kutatásukhoz kapcsolódóan. 

A Turizmus Bulletin e kezdeményezése bemutatkozási lehetőséget jelent az ifjú szakemberek számára, emellett reményeink szerint kedvcsináló lehet az egyetemista korosztály számára is, hogy hasonló szakmai felfedezőutakra, érdeklődésükhöz kapcsolódó témák vizsgálatába kezdjenek. A turizmus területén készült tudományos diákköri munkák sokszínű világába nyújt bepillantást ez a lapszám, a fiatal kutatókat foglalkoztató témák felfedezésére invitálva az Olvasókat. 

Az aktuális számban megjelent műhelytanulmányok: 

Molnár Bálint – Munkácsy András – Jászberényi Melinda: Budapest vizsgálata belföldi kerékpáros turisztikai desztinációként  

Nemes Petra – Karakasné Morvay Klára: A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján 

Kovács Dominika Sára – Boros Kitti: A hazai zenei fesztiválokkal kapcsolatos attitűdvizsgálat a Z generáció tagjainak körében 

Fónai Kende András – Sipos Erika: A közösségi közlekedés hatása a turisztikai élményre 

Varga Patrik Zsolt – Kaposi Zoltán: A modern szállodaipar létrejötte Pécsett a XIX–XX. század fordulóján 

Balog Viktória – Behringer Zsuzsanna: Tusnádfürdő ismertségének és turisztikai keresletének alakulása, különös tekintettel a Fortuna Eco Boutique Hotel vendégösszetételére, marketing- és menedzsmenttevékenységére 

A teljes szám hamarosan elérhető a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ (korábbi nevén: Corvinus Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont) weboldalára kattintva. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 21:53:17