Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

Kutatási infrastruktúra

Az Egyetem és a Kutatásmenedzsment Iroda fontosnak tartja, hogy segítse és támogassa az oktató-kutató kollégákat kutatásaik megvalósításában és nemzetközi színvonalú publikációk megírásában a Kutatási Infrastruktúra alábbi elemeivel.

Szoftverek

Az Egyetem a szükséges szakirodalmat, szoftvereket, kutatási adatbázisokat széles körben elérhetővé teszi, kutatási adatbázisokat, saját adatbázisokat fejleszt. A Kutatásmenedzsment Iroda finanszírozásával az alábbi szoftverek érhetők el az Egyetemen: nVivo, MatLab, Qualtrics, SAS, JMP, BigData, RServer

Adatbázisok

A kutatási infrastruktúra fejlesztésének fontos eleme, hogy a Könyvtáron keresztül az Egyetem szakirodalmi és faktografikus adatbázisai széles körben hozzáférhetőek.

2021 óta beszerzett adatbázisok:

 • KRTK Adatbank (Admin3 és Admin2: Kapcsolt Államigazgatási Adatbázis, TSTAR (településszintű statisztikai adatok), KIRSTAT (közoktatási statisztikai adatok), MTA GEO)
 • ORBIS (összeurópai cégadatbázis)
 • OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) – Pulvita Egészségügyi Adattárház
 • Workspace for Students (korábbi nevén Refinitiv Eikon)

Az Egyetem által előfizetett adatbázisokról az alábbi linken tájékozódhatnak:

Multifunkciós kutatólabor – Székesfehérvár

A kutatólabor a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus 2019-ben átadott „B” épületében található, amely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP 3.6.1) keretében elnyert 1,475 milliárd forint vissza nem térítendő forrás segítségével és az Európai Regionális és Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg.

A multifunkciós labor, amely egyben konferenciaterem és kutatólaboratórium is, nem csak egy helyiségből áll. A labor mellett található még egy kisebb, 15 fő befogadására alkalmas tárgyaló (mozgatható kerek asztallal és kamerával), illetve egy regisztrációs pulttal és büféasztalokkal felszerelt fogadótér is. A labor és közvetlen környezete olyan analóg és digitális technikával felszerelt tér (a részleteket ld. lent), amely ugyanúgy alkalmas tanórák, tréningek, workshopok tartására, mint kutatások irányítására, lebonyolítására. A labor épületében még 2 előadóterem (80/154 fő), 6 oktatóterem (21-40 fős), 2 konzultációs szoba (6-12 fő) és egy PC terem (40 munkaállomás) is megtalálható. Közel hasonló számú terem áll rendelkezésre a másik épületben is. Mindez együtt a felhasználás számos lehetőségét rejti magában oktatási, kutatási és egyéb területeken. 
A labor több tudományterület igényeinek kiszolgálására jött létre. Az EFOP pályázati projekt keretében a viselkedés-közgazdaságtani kutatásokhoz, az alkalmazott szociológiai kutatásokhoz szeretett volna többek között segítséget nyújtani. Emellett -felszereltségének köszönhetően – a labor további területek kiszolgálására is alkalmas, mint például a hálózatkutatás, a társadalmi innováció, a viselkedésgazdaságtan, a designkommunikáció, a társadalmi kommunikáció és a szociológia.
 • Kutatási tevékenységének támogatása: a tervezéstől az értékelésen át az eredmények bemutatásáig. Régiós kutatások előkészítése és az azokat követő kutatási műhelykonferencia / kerekasztal megszervezése és stream közvetítése.
 • Kvalitatív kutatási tevékenységek kiszolgálása: az elmúlt évben a város és az egyetem közös kutatásának részeként a Multifunkciós laborban sor került interjúk, illetve egy fókuszcsoportos interjú lebonyolítására.
 • Kvantitatív kutatási tevékenységek kiszolgálása: kérdőíves lekérdezés előkészítése, online lekérdezés és az eredmények értékelése a laborhoz tartozó számítástechnikai eszközök és szoftverek segítségével.
 • Coaching
 • Kis- és középvállalatok esetében vállalati tréningek tartása, vállalati csapatépítés. Az vállalatokkal kapcsolatos közgazdaságtani és társadalomtudományi kutatások támogatása. zek elméleti alapjait már tartalmazzák a BCE által támogatott projektek.
 • Online anyagok, oktatóanyagok elkészítése és módszertani támogatása. A laborban található greenbox technológia és a rendelkezésre álló kamerák segítségével polimédiás tananyagok is készülhetnek.
 • Kisebb stúdiófelvételek: Kerekasztal beszélgetések felvétele és közvetítése 
 • Az egyetemi képzés minden szintjén (BA, MA, posztgraduális és PhD) a hallgatók számára intenzív heti kurzusok, órák tartása.
 • Szemináriumok, workshopok tartása az épület további adottságait, termeit is hasznosítva.
 • PhD hallgatók intenzív tevékenysége vagy teljes és résztanulmányaikhoz kapcsolódó kutatások lefolytatása.
 • Az egyetem kutatói és bármely projekt kapcsán egy csoportba szerveződött kollégák tevékenységének támogatása.
 • Külsős cégek, szervezetek számára különféle események lebonyolítása.  
 • 4 db PTZ, nagyfelbontású arcfelismerő rendszerrel rendelkező kamera. A kamerák egy detektív ablakon keresztül a vezérlőből irányíthatók. Innen lehet az hang-/ képfelvétel készítő rendszert vezérelni. (Full Hd, stream adás). A rendszer egymással összekapcsolható módon összesen 5 kamerát irányítanak. Az ötödik kamera a labor melletti tárgyalóban van felszerelve.
 • Greenbox és a hozzá tartozó technológiai háttér. Ehhez egy professzionális, mozgatható Sony kamera társul, amely 2 mikroporttal és azokkal a mozgatható lámpatestekkel, amely az oktatói, kutatói előadó munkát hivatottak segíteni.
 • 4 nagyméretű TV/monitor van, amely a szituációs feladatokhoz jól alkalmazható, csoportmunkába bevonható, illetve kontroll monitorként is használhatóak.
 • 40 fő befogadására alkalmas konferencia elrendezésen át a kicsoportos tevékenységek, illetve a kerekasztal beszélgetésre egyaránt berendezhető a terem.
 • 30 db laptop is rendelkezésre áll, amely alkalmassá teszi az önálló munkát is, illetve ennek megfigyelését.
 • 1 fix és 1mobil előadói pult, amely az önálló retorikai/ prezentációs gyakorlatok és vizsgálatok lebonyolítására is alkalmas.
 • A terem minden oldala táblaként is használható üvegfallal van ellátva. Ezek mögött LED-es világítás van beépítve, amely színvezérlése egymástól különállóan 4 részben irányítható.
 • Teljes wifi lefedettség van, ugyanazon paraméterek alapján, mint az egész egyetemen. Azonban rendezvények esetén van lehetőség külön wifi egység kialakítására is.  
 • Cím: Székesfehérvár, Budai út. 43. B 006
 • További információ: szc.akadémia@uni-corvinus.hu
Dr. Ősz Rita osz.rita@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Adatelemzés és Informatika Intézet / Számítástudományi Tanszék
Mesteroktató II. / Master Lecturer II.
Sóház
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.07. - 09:25:46