Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Havi tematikus sorozatot indítunk a fenntarthatóságról 

2023-03-06 16:53:41

Minden hónapban a fenntarthatóság egy-egy újabb aspektusát vizsgáljuk meg, a közös cselekvéshez pedig akciókat is szervezünk.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A hónap fenntarthatósági témája projekttel az a célunk, hogy megmutassuk és kihangosítsuk azokat az egyetemhez kapcsolódó történeteket, melyek valamilyen formában hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és Földünk értékeinek védelméhez. 

A projekt ötlete a januárban megrendezett ERS Agorán merült fel először, melyből ihletet merítve az egyetemi polgárok bevonásával dolgozunk majd azon, hogy fókuszáltan mutassunk be egy-egy fenntarthatósággal kapcsolatos témakört kommunikációs felületeinken. A sorozat témaköreit úgy állítottuk össze, hogy valamilyen formában kapcsolódjanak egy aktuális történéshez, akcióhoz vagy világnaphoz. 

Szeretnénk, hogy az egyetemi polgárok lehető legszélesebb köre kapcsolódjon a projekthez, így terveink szerint a sorozatban szó lesz kutatásokról, hallgatói projektekről és eseményekről, közösségi partnerekről és az egyetemi működéssel és infrastruktúrával kapcsolatos hírekről is. Az adott havi tematikához kapcsolódó, feldolgozásra ajánlott történetötleteket, információkat, tanulmányokat, programokat a tartalombeküldő űrlapon keresztül várjuk, a beküldött anyagokat szerkesztési elveinknek megfelelően szerkesztjük és tesszük közzé a felületeken. 

Tavaszi szél vizet áraszt márciusban 

A tavalyi év súlyos aszálya sokunkat ráébresztett arra a nyilvánvaló tényre, hogy a víz az egyik legnagyobb kincsünk. Áder János volt köztársasági elnök tavaly szeptemberben a Corvinuson tartott előadásán fogalmazott úgy, hogy a klímaváltozás hatásainak mintegy 80 százalékát a vízen keresztül lehet érezni, de többek között a vizes élőhelyek karbonmegkötő képessége révén a megoldásnak is fontos része lehet. 

Miközben sokan a tiszta víz reményében műanyagpalackos ásványvizet vásárolnak, éppen ezzel a műanyaggal szennyezzük be a vizes élőhelyeket és a tengeri és óceáni ökoszisztémákat, a mikroműanyag pedig az ivóvízen és az ételeinken keresztül vissza is jut hozzánk és végül a szervezetünkbe. Ahhoz, hogy ezt az ördögi kört megállítsuk, közös cselekvésre van szükség. 

Ebben a hónapban éppen ezért a víz és a vizes élőhelyek védelme lesz a téma a március 22-én tartott víz világnapja alkalmából. Cikkeinkben érinteni fogjuk a víztakarékosság mellett vizeink tisztaságának megőrzését, a tavak és óceánok műanyagszennyezésének csökkentését és a vizes élőhelyek ökológiai jelentőségét is. 

A cikkek mellett akciókat is tervezünk az egyetemi közösség bevonásával, például az egyetemen kihelyezett vízvételi pontokhoz kapcsolódóan. A gyakorlati szempontok mellett szakirodalmi ajánlóval is jelentkezünk annak érdekében, hogy az elengedhetetlen aktív cselekvés mellett tudományos hátteret is adjunk a projektnek. 

Zöld befektetések, biodiverzitás és fenntartható élelmiszeripar 

Az idei föld napja az “Invest in our Planet”, vagyis a “fektessünk be a bolygónkba” szlogen köré szerveződik, ehhez kapcsolódóan áprilisban a zöld befektetések és pénzügyek témakörét dolgozzuk fel mélyebben. Kiemelten szeretnénk foglalkozni a közösségi partnerekkel zajló projektekről is, hiszen egy befektetés nemcsak pénzügyi, hanem idő- és tudásbefektetés is lehet. 

Májusban a madarak és fák napja (május 10.), valamint a biodiverzitás napja (május 22.) kapcsán a szárazföldi ökoszisztémákról lesz szó. Bemutatjuk, miért fontos szinte minden fenntarthatósághoz kapcsolódó területen a biodiverzitás megőrzése, legyen szó szén-dioxid-megkötésről, élelmiszertermelésről, egészséges életközösségekről vagy akár a testi-lelki-mentális jóllétről. 

A tanév utolsó témája a fenntartható élelmiszeripar lesz a június második hétfőjén tartott húsmentes világnap apropóján. A sorozatban az egyéni fogyasztói döntéseink mellett ipari és társadalmi szempontból is foglalkozunk a témával. 

Bármelyik témához javaslatot, kommunikációs felületeinken feldolgozható ötletet szeretettel várunk. Az első évad pilotként indul, sikeres projekt esetén pedig ősszel az egyetemi polgárok bevonására építve újabb témakörökkel jelentkezünk majd. 

A Hónap témája projekt az ERS Hub ernyője alatt és annak szakmai támogatásával valósul meg, a további projektötleteket az alábbi oldal csatlakozás menüpontja alatt várják. Az ERS Hub azzal a céllal alakult meg, hogy egyetemi szinten összehangolja az etika, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság témakörökbe tartozó projekteket, kezdeményezéseket, illetve, hogy nyitott platformot kínáljon ezek széles körben történő megismertetéséhez, önkéntesek és támogatók bevonásához. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 04:39:30