Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Fenntarthatósági stratégia és projektötletek közösségi bevonással

2023-01-27 11:51:36

Az első ERS Agorán a Corvinus fenntarthatósági stratégiáját alapozták meg és projektekről ötleteltek a résztvevők.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Új fenntarthatósági stratégia készül a Corvinuson az egyetemi polgárok közösségi bevonásával. Az ERS Agorán az oktatás, a kutatás, a hálózat és együttműködések, valamint a szervezet és működés témakörökben oszthatták meg gondolataikat a résztvevők, melyek a készülő stratégiába is beépülnek majd. 

Oktatási területen a hallgatók érzékenyítése mellett az is felmerült, hogy lehetőség szerint minél több tantárgyba épüljön be a fenntarthatósági szemléletmód. 

A kutatásoknál célként fogalmazták meg a hallgatók kutatói szemléletének megerősítését, és valós problémákra valós válaszokat adó, társadalmilag hasznos, valamint az Egyetem és a vállalatok által is használható, piacképes kutatások szülessenek a fenntarthatósági témakörökben. 

A hálózat és együttműködések területén a hitelességet nevezték meg a résztvevők. Fontos, hogy a külső és belső érintettek számára is jó példával szolgáljon az Egyetem, és a régió felelős gazdasági és társadalmi szereplőit támogassa.  

A szervezet és működés szempontjából cél, hogy az Egyetem egy olyan hely legyen, ahol a bevonás segítségével szisztematikusan megvalósul az egyenlő bánásmód, az akadálymentesség, a nemzetközi diákok integrációja és a környezeti terhelés csökkentése érdekében a digitális infrastruktúra fejlesztése is. 

Az esemény célja az volt, hogy az egyetemi munkatársak és a hallgatók egyaránt elmondhassák véleményüket, hogy a megjelenő nézőpontok a lehető legszélesebb körben képviselve legyenek a készülő dokumentumban. Dr. Zsóka Ágnes akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes és Barta Márton stratégiai vezető bevezetőjében elhangzott, hogy felülről jövő elköteleződéssel, de alulról jövő kezdeményezésekkel és építkezéssel szeretnék elérni a stratégiában kijelölt célokat. 

Termelői piac és boldogságfesztivál a projektötletek között 

A második részben konkrét etikai, felelősségvállalási és fenntarthatósági projektötletekről gondolkodtak a résztvevők az egyetemi jóllét, az esélyegyenlőség, a működési fenntarthatóság és a szemléletformálás területén. 

Az egyetemi közösség építésének fontossága a legtöbb projektötletnél felmerült. Olyan akciókról volt szó, mint a fenntartható divatot támogató ruhacsereprogram, vagy a hallgatók részéről is – kutatás szerint – igényként megjelenő egészséges, helyi termékekre épülő termelői piac az Egyetemen.

A programötletek között szerepelt boldogságfesztivál, képességek hete, mentálhét, de olyan aktivitásokra is gondoltak a résztvevők, mint a hónap fenntarthatósági akciója, a holisztikusan vett munkavállalói és hallgatói jóllét támogatása, a kiszolgáltatott csoportok felé történő érzékenyítés vagy az akadálymentesség jegyében az akadémiai pályákon történő szintkiegyenlítés.  

Az egészséges étkezési lehetőség több körben is szóba jött a beszélgetések során. A zöld menza vagy bármilyen más egészséges ebédlehetőség többek számára is fontos téma volt, ennek korlátairól és lehetőségeiről Domahidi Ákos kancellárral is beszélgethettek. Más ötletek arra is fókuszáltak, hogyan jelenhet meg még hangsúlyosabban a fenntarthatósági szemléletformálás az Egyetem kommunikációjában is, és hogyan kerülhetjük el azt, hogy greenwashing helyett valódi tartalom legyen a projektek mögött. 

A felsorolt projektekhez való csatlakozás vagy új projekt elindítására az ERS Hub oldalán, a Csatlakozás menüpontban van lehetőség.  

Fenntarthatósági projektek tapasztalatait osztotta meg egymással 9 magyar egyetem 

Szabadulószóba az ENSZ fenntarthatósági céljai mentén, ökotérképezés az egyetemi campuson, hulladékgyűjtő úszómű a Dunán, kerékpáros kilométergyűjtő program, zöld hét a klímatudatosságért, közösségi bevonás a fenntarthatóbb működésért, hulladékcsökkentő kampány, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus – ezeket a fenntarthatósági gyakorlataikat mutatták be egymásnak az egyetemek az ERS Agora harmadik részében. 

Az esemény a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés első fóruma volt, melyen a Corvinus mellett ezúttal a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem a Platform tagjaként, a Széchenyi István Egyetem pedig érdeklődőként vett részt. 

A fórum közös tapasztalata volt, hogy projektszinten már a legtöbb egyetemen megjelent a fenntarthatóság, és egyre több helyen épül be az egyetemi stratégiába és a szervezeti működésbe is. A résztvevők hangsúlyozták: a legfontosabb szempontok, mint a klímaváltozás elleni küzdelem és az ökológiai válság megoldása mellett a fenntarthatósági törekvések versenyelőnyt is jelenthetnek a magyar egyetemek számára nemzetközi szinten. 

Hagyományteremtő céllal hívtuk életre ezt a találkozót, amelyet az együttműködés keretében, mindig egy-egy partner szervezésében szeretnénk továbbvinni. A jó gyakorlatok megosztása, a rendszeres tapasztalatcsere lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek közös erőfeszítéssel interdiszciplináris, tudományterületeken átívelő, stabil együttműködéseket, akár közös projekteket hozzanak létre a fenntarthatóság előmozdítására – mondta Zsóka Ágnes professzor.  

Az esemény házigazdája a rektorhelyettes mellett Dr. Ásványi Katalin, a Corvinus Egyetem Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvényt szervező ERS Hub Irányító Testületének elnöke volt. A közös gondolkodást Dr. Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem Operáció és Döntés Intézet Döntéselmélet Tanszékének docense moderálta. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 13:14:24