Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: A mesterséges intelligencia alapjában fogja megváltoztatni a könyvvizsgálást

2023-07-19 13:21:00

Hogyan javítható a könyvvizsgálás minősége a mesterséges intelligencia segítségével? – ezt kutatja az Egyesült Államokból érkezett Partha Mohapatra, aki három hónapot fog a CIAS-ban tölteni.
Budapesti Corvinus Egyetem

Partha Mohapatra egy kollégája ajánlására adta be pályázatát a Corvinus Institute for Advanced Studies vendégkutatói programjára. Elsődleges célja folyamatban lévő kutatásának befejezése a Budapesten töltött három hónap alatt, de a szakmai kapcsolatépítés is fontos szempont számára: 

„A kutatási területemnek több ponton is vannak európai vonatkozásai, ezért is szeretnék a téma kiemelkedő európai kutatóival szakmai kapcsolatokat építeni. A corvinusos kollégákkal beszélgetve érdekes magyar sajátosságokat is felfedeztem már a területen, ezzel kapcsolatban egy közös publikációt is tervezünk majd egyetemi kollégákkal” – meséli Mohapatra a közeljövő szakmai terveiről.  

A California State University adjunktusa jelenleg azt kutatja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan javítható a könyvvizsgálás minősége: „A részvényesek és a befektetők bizalmának elnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a cégeknek átlátható és hiteles könyvelése legyen, ez a tényező közvetve a tőzsdepiac működését is erőteljesen befolyásolja. Fontos kérdés tehát, hogy milyen szempontok alapján döntik el a piac szereplői, hogy egy cég pénzügyi kimutatását hitelesnek tartják-e vagy sem. A mesterséges intelligencia alkalmazásának gyors előretörése a területen tovább bonyolítja a helyzetet” – magyarázza a kutató.  

Amikor éppen nem kutat, Mohapatra igyekszik alaposan felfedezni Budapest történelmi részeit, illetve az ország távolabbi pontjait is. Elmondása szerint ahogy egyre többet lát az országból, egyre jobban kezdi érdekelni Magyarország történelme és gazdag kulturális öröksége. Indiai származásúként például örömmel fedezte fel a balatonfüredi Tagore sétány névadó költőjének történetét és a verset, amelyet Tagore a balatonfüredi egészségügyi kezelése alatt írt.  

Az országban jártában-keltében jó tapasztalatai vannak a magyar emberek segítőkészségével, előzékenységével kapcsolatban: „Egy ország megítélésénél az egyik legfontosabb tényező szerintem, hogy milyenek a lakói. Én eddig úgy tapasztaltam, hogy alapvetően mindenki kedves és segíteni próbál, ha kérdezek tőlük valamit.” 

Mohapatra egyik hobbija a különböző országok gasztronómiájának megismerése. Örömmel tapasztalja, hogy Budapest gasztronómiai szempontból egy olvasztótégely, a magyar konyhán kívül az örménytől a peruiig mindenféle éttermet és ízvilágot megtalál itt. Hétvégente igyekszik is felfedezni a főváros ismertebb és kevésbé ismertebb éttermeit. A hagyományos magyar konyhából a halászlé a kedvence, mióta ezt az ételt megkóstolta, nem tudja megállni, hogy ne rendeljen belőle, ha meglátja egy étterem étlapján.  

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.02. - 21:35:10