Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Önkéntes alapon adhatják le kommunális szemeteseiket az irodák 

2023-03-20 14:26:29

A projekttel a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését és a szelektív hulladékgyűjtést ösztönözné az egyetem.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Önkéntes alapon leadhatják az irodában lévő kommunális hulladékgyűjtésre szolgáló szemeteseiket a szervezeti egységek, cserébe a központi költségvetés terhére igényelhetnek irodai növényeket. Ezzel a lépéssel az egyetemen keletkező kommunális hulladék mennyiségét szeretné csökkenteni az egyetem, mivel az épületeinkben keletkezett hulladék 88 százaléka kommunális hulladékként végzi. 

A csatlakozási szándékot a szervezeti egységek vezetői jelezhetik majd a számukra hamarosan küldött űrlapon keresztül. A csatlakozó irodákból a Campus szolgáltatások munkatársai elszállítják az irodai szemeteseket, a kollégák pedig az elkerülhetetlen hulladék kezelésére az épületek legforgalmasabb pontjain elhelyezett 320 darab új szelektív hulladékgyűjtőt használhatják. 

A szemetesek távolságának növekedése lehetőséget ad arra, hogy közben átgondoljuk, valóban szükségünk volt-e a kezünkben lévő termékre, van-e elérhető alternatív megoldás, vagy éppen újra tudjuk-e használni mégis egy későbbi alkalommal. Ezt követően pedig a szelektív gyűjtőszigethez érve dönthetünk a szelektív gyűjtés mellett, ha az 5R-modell első négy lépése nem adott számunkra elfogadható megoldást. 

Az összes irodai szemetest leadó szervezeti egységek szobanövény-csomagot igényelhetnek, amivel az irodák hangulatát és a levegő minőségét is javítani tudják. A projekt tehát a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése mellett az irodazöldítést is segíti. 

Évente csaknem 230 tonna hulladékot szállítanak el a Corvinus Egyetem épületeiből, ami az európai uniós egy főre eső települési hulladékkal számolva körülbelül 430 EU-polgárra eső átlagos hulladéktermelésnek felel meg (ez a szám 530 kg/fő volt 2021-ben). A hulladékcsökkentés mellett a szelektív gyűjtés terén is van teendők, a Corvinuson csak az elszállított hulladék 12 százaléka kerül ki szelektív gyűjtőkből, vagyis az épületekben keletkező hulladék 88 százaléka kommunális hulladékként végzi. 

Az újrahasznosított kartonból készült gyűjtőládák a papír-, valamint műanyag hulladék szelektív gyűjtésére alkalmasak. A gyűjtőszigeteket a legforgalmasabb csomópontokon, például lépcsők, előadók, mosdók környékén helyeztük el, hogy mindenki könnyedén hozzáférjen ezekhez. 

A sárga hulladékgyűjtők szolgálnak a műanyaghulladékok gyűjtésére. Ide kerülhetnek többek között az üdítős és ásványvizes PET-palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai, háztartásban előforduló tiszta fóliák, kimosott tejes-, joghurtos poharak, kiöblített italos kartondobozok. A kék gyűjtőedényekbe kizárólag tiszta papírhulladék kerülhet, például újságok, hullámpapírok, csomagolópapírok, összelapított kartondobozok. Szenzitív adatot tartalmazó dokumentum csak a megfelelő iratmegsemmisítést követően kerülhet a szemetesbe. A válogatáshoz részletes információ az FKF oldalán érhető el. 

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdeztük. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket fokozatosan szeretnénk beépíteni a működésébe, ennek része az irodai kommunális hulladékgyűjtők számának csökkentése és a hulladékmentes életmód, valamint a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése is. 

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 10:11:31