Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Green: több mint 320 új szelektív hulladékgyűjtő az épületekben

2023-01-17 16:37:03

A részben újrahasznosított anyagból készült új hulladékgyűjtőkkel jelentősen csökkenthetjük a kommunális hulladék mennyiségét.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az elszállított hulladék 12 százaléka kerül ki szelektív gyűjtőkből, vagyis az épületekben keletkező hulladék 88 százaléka kommunális hulladékként végzi. A szelektív gyűjtés aránya tehát jelentősen növelhető a Corvinuson.

Ezt a folyamatot szeretnénk támogatni a Corvinus Green projekt részeként azzal, hogy több mint 320 új szelektív hulladékgyűjtőt helyezünk ki az épületekben. Az újrahasznosított kartonból készült gyűjtőládák a papír, valamint műanyag hulladék szelektív gyűjtésére alkalmasak. A gyűjtőszigeteket a legforgalmasabb csomópontokon, például lépcsők, előadók, mosdók környékén helyeztük el, hogy mindenki könnyedén hozzáférjen ezekhez.

A sárga hulladékgyűjtők szolgálnak a műanyaghulladékok gyűjtésére. Ide kerülhetnek többek között az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai, háztartásban előforduló tiszta fóliák, kimosott tejes-, joghurtos poharak, kiöblített italos kartondobozok. A kék gyűjtőedényekbe kizárólag tiszta papírhulladék[AK1]  kerülhet, például újságok, hullámpapírok, csomagolópapírok, összelapított kartondobozok. Szenzitív adatot tartalmazó dokumentum csak a megfelelő iratmegsemmisítést követően kerülhet a szemetesbe. A válogatáshoz részletes információ az FKF oldalán érhető el.

Forrás: FKF

Az infrastruktúra fejlesztése mellett a szemléletformálás is céljaink között szerepel. Az újrahasznosítás a fenntarthatóság szempontjából az 5R szemléletmód utolsó lépése, így önmagában a szelektív hulladékgyűjtés nem jelent kizárólagos megoldást.

Gondoljuk át, hogy feltétlenül szükségünk volt-e arra a termékre, amiből a hulladék keletkezett, és utasítsuk el azt, amire valójában nincs szükségünk (Refuse). Csökkenthetjük is a hulladékterhelést, például kevesebb csomagolás használatával (Reduce). Ha mindenképp szükségünk volt rá, akkor újra is használhatjuk (Reuse), vagy a célt újragondolva felhasználhatjuk valamilyen más területen (Repurpose). Ezek után jön képbe a szelektív hulladékgyűjtés (Recycle), mellyel új értelmet adhatunk a kidobott tárgyaknak.

A szemeteseket rövid üzenetekkel is elláttuk, hogy játékos formában hívjuk fel a figyelmet a szelektív gyűjtés fontosságára. Olyan rövid szlogenek olvashatók a szemeteseken, mint a “ne félj megválni tőle, megújulva fogod visszakapni”, “a legjobb szelektív gyűjtés a hulladékmentesség”, “ami a Földön keletkezik, az a Földön is marad”, vagy a “Gratulálunk! Ezzel elkerültél egy páros utazást a Szemét-szigetekre.”

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdeztük. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket fokozatosan szeretnénk beépíteni a működésébe, ennek része a szelektív hulladékgyűjtők számának növelése is.

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 14:36:38