Jump to main content

Frequently asked questions – Double Degree Programs

Mit jelent a Double Degree? Mi a jelentkezés feltétele és mi a menete? A jelenlegi járványhelyzet mennyire befolyásolja a jelentkezést? Miben különbözik a kettősdiploma-program és az Erasmus?

Minden fontos kérdés és válasz egy helyen!

Mit jelent a Double Degree?

A kettősdiploma-programok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy hallgató a saját egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezze, ezzel egyszerre két diplomát szerezve. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el. A programtól függően adott szemesztereket töltesz külföldön és meghatározott tárgyakat kell elvégezned. Ez egy remek lehetőség nemzetközi tapasztalat szerzésére, más kultúrák megismerésére.

Mi a jelentkezés menete és mik a feltételei?

A jelentkezés a részképzés pályázat keretein belül zajlik. A regisztráció a MOBility Manager rendszerben, kérvény leadásával történik, ekkor szükséges benyújtani az iratokat, igazolásokat. Majd január/februárban várható egy személyes beszélgetés az adott program felelősével, aki eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a kettősdiploma-képzésben való részvételre. A döntő feltételek a tanulmányi átlag, nyelvtudás és motiváció. 

Milyen iratokat kell előre benyújtanom?

Motivációs levél, nyelvvizsga igazolás, tanórán kívüli tevékenységek (önkéntesség, verseny,stb.) igazolása.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak a külföldi képzésen?

A külföldön töltött félévek idejére Erasmus+ ösztöndíjra lehet pályázni. Mivel a Double Degree pályázat a részképzési jelentkezés keretein belül történik, automatikusan pályázol Erasmus+ ösztöndíjra is.
A kettősdiploma-programra nyert hely nem garantálja az Erasmus ösztöndíj elnyerését.

Mikor lehet jelentkezni?

A pályázás a 2024/2025-ös tanévre november 6-19 között zajlik.

Könnyebb elhelyezkedni itthon vagy külföldön Double Degree-n szerzett diplomával? Milyen előnyökre tehet szert egy végzett hallgató nemzetközi szinten?

A Double Degree két szempontból is értékes. Az egyik, hogy a program végén rögtön két diplomát szerzel, akár ugyanannyi idő alatt, mintha csak a Corvinus képzését végezted volna el. Ezen kívül a vállalatok szívesen alkalmaznak olyan frissdiplomásokat, akik rendelkeznek külföldi tapasztalattal. Ez bizonyítja, hogy magas szinten beszélsz egy idegen nyelvet, emellett ismered egy másik ország gazdaságát, társadalmát, munkakörnyezetét, kultúráját is.

Milyen finanszírozású képzések közül választhatok a kettősdiploma-programban? Mennyibe kerül a Double Degree képzés?

A kettősdiploma-programnak nincs külön költsége. A külföldön töltött szemeszterekben a Corvinuson is ugyanúgy aktív státusszal rendelkezel. Az ösztöndíjasoknak a külföldön töltött félévekért sem kell fizetniük, az önköltséges képzésben felvételt nyert hallgatók pedig a magyar tandíjat fizetik, hiába magasabbak esetlegesen a tandíjak a nyugat-európai egyetemeken.

Miben különbözik a Double Degree képzés az Erasmustól?

Double Degree program keretében ugyanazokkal a követelményekkel szembesülsz, mint a partnerintézmény diákjai: nincsenek könnyített vizsgák, nem számít, ki honnan jön, mi az anyanyelve, mindenkinek azonos feltételek között kell helytállnia. Ezzel együtt azonban többet is kapsz, hiszen jobban megismered a helyi oktatást, kultúrát, és a képzés végén két diplomával leszel gazdagabb.

Ha itthon önköltséges képzésen vagyok, a külföldi képzésem lehet államilag finanszírozott? Befolyásolja a Double Degree az elnyert Corvinus Ösztöndíjam?

A külföldi képzés során ugyanazt a tandíjat fizeted, amit egyébként is előír a Corvinus. Tehát ha egyébként ösztöndíjas hallgató vagy, akkor nem kell tandíjat fizetned.

Többször is igénybe vehető a kettősdiploma-program (alap-és mesterképzésen is)?

Igen. Alap- és mesterképzésen is jelentkezhetsz Double Degree-re.

Milyen típusú nyelvvizsga szükséges a jelentkezéshez?

Minimum B2 középfokú komplex nyelvvizsga németből a Bamberg- és a Passau Egyetemre jelentkezőknek, minimum B2 középfokú komplex nyelvvizsga angolból a többi programra.

Milyen a követelményrendszer, mennyi szabadideje van a hallgatóknak?

Double Degree program keretében ugyanazokkal a követelményekkel szembesülsz, mint a partnerintézmény diákjai. Nagyjából arra kell készülni, ami a Corvinuson is tapasztalható.

Hányadik évben ajánlott és lehet ezen a képzésen részt venni? Mikor vehetek részt külföldi képzésen?

Az adott programtól függ, hogy mikor lehet jelentkezni, például a KEDGE-Corvinus DD programra az első félévben jelentkezhetnek a hallgatók, míg a bambergi egyetemmel kötött DD programot harmadik félévük alatt pályázhatják meg. Alapképzésben tanuló hallgatók jellemzően egy évet töltenek a partneregyetemen, mesterképzések esetében egy vagy két szemeszter a kinti tanulmányi idő.

Milyen gyakran bővül a partneregyetemek listája?

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy növeljük a partneregyetemek listáját és, hogy minél több programban elérhető legyen a double degree lehetősége. Évente 1-2 új partner várható.

Milyen okiratot ad a képzés?

A Double Degree program elvégzése után a hallgató két egyenértékű diplomát kap, egyet a Corvinusról, egyet a partneregyetemről.

Milyen átlagot kell előzetesen teljesítenem?

Minimum 3.0 az elvárt.

Van levelezős forma is?

Nincs.

Írnom kell szakdolgozatot?

Igen. A partneregyetemmel történő megegyezéstől függően vagy itthon, vagy a külföldi egyetemen kell megírnod a szakdolgozatot. A záróvizsga általában közös bizottság előtt zajlik.

Mi történik, ha csúszok a tanulmányaimmal?

A kettősdiploma-képzés a két egyetem tárgyainak kölcsönös elismerésén alapul. Ezért ha az egyik képzésen csúszol, a másik egyetem diplomáját sem kaphatod meg a végzésig. 

Mi történik, ha megkezdés után mégsem tudom elvégezni a képzést?

Amennyiben valamilyen okból nem folytathatod a tanulmányaidat a Double Degree Programban, de valamelyik Fél képzésén a továbbiakban is részt veszel, a képzésben való részvételhez kapcsolódó önköltség összegét és viselésének módját a fél joghatósága szerinti jogszabályok keretei között önállóan határozza meg, és intézkedik a szükséges dokumentációk elkészítéséről.

Milyen tárgyakat vehetek fel? Elszámolhatók a Double Degree képzésen végzett tárgyak az alap/mesterképzésen? A külföldi képzésen megszerzett kreditjeim elfogadtathatóak az itthoni képzésen? Hogyan lehet összeegyeztetni a már megkezdett mesterszakkal?

Minden Double Degree programban a Corvinus és a partneregyetem közösen kialakítanak egy összehangolt tantervet, amiben előírják az elvégzendő kurzusokat. Mindkét egyetemen az elvégzett kreditek kölcsönösen elismerésre kerülnek, ez alapján kerül kiadásra a két oklevél.

A Double Degree-s tárgyak eredményei beleszámítanak a mesterszakos átlagomba?

Igen.

Mennyi kreditet kell teljesítenem a két félév alatt?

Jellemzően egy félév alatt 30 kreditet, tehát két félév alatt 60 kreditet kell teljesíteni.

Mitől függ, hogy a külföldi képzés során hol szállásolnak el és milyen lehetőségek vannak?

Ez a partneregyetem hatásköre. Alapvetően ugyanazok a lehetőségek illetnek meg, mint egy reguláris hallgatót.

Mennyibe kerül a Double Degree-hez kapcsolódó külföldi félév?

Ez alapvetően ország-függő. Ezen az oldalon érdemes tájékozódni:

Copied to clipboard
X
×
GEN.:2024.07.16. - 15:49:49