Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Gyakori kérdések – Kettős diploma programok

Mit jelent a Double Degree? Mi a jelentkezés feltétele és mi a menete? A jelenlegi járványhelyzet mennyire befolyásolja a jelentkezést? Miben különbözik a kettős diploma program és az Erasmus?

Minden fontos kérdés és válasz egy helyen!
A kettős diploma programok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy hallgató a saját egyetemének képzésével párhuzamosan egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezze, ezzel egyszerre két diplomát szerezve. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el. A programtól függően adott szemesztereket töltesz külföldön és meghatározott tárgyakat kell elvégezned. Ez egy remek lehetőség nemzetközi tapasztalat szerzésére, más kultúrák megismerésére.
A jelentkezés a részképzés pályázat keretein belül zajlik. A regisztráció a Neptunban, kérvény leadásával történik, ekkor szükséges benyújtani az iratokat, igazolásokat. Majd január/februárban várható egy személyes beszélgetés az adott program felelősével, aki eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a kettős diploma képzésben való részvételre. A döntő feltételek a tanulmányi átlag, nyelvtudás és motiváció.
Neptun kérvény, motivációs levél, tanórán kívüli tevékenységek (önkéntesség, verseny, stb.) igazolása. A leadott kérvény pdf változatát küldd el a double.degree@uni-corvinus.hu címre november 20-ig.
A külföldön töltött félévek idejére Erasmus+ ösztöndíjra lehet pályázni. Mivel a Double Degree pályázat a részképzési jelentkezés keretein belül történik, automatikusan pályázol Erasmus+ ösztöndíjra is.
A pályázás november 9-27. között zajlik.
A Double Degree két szempontból is értékes. Az egyik, hogy a program végén rögtön két diplomát szerzel, akár ugyanannyi idő alatt, mintha csak a Corvinus képzését végezted volna el. Ezen kívül a vállalatok szívesen alkalmaznak olyan frissdiplomásokat, akik rendelkeznek külföldi tapasztalattal. Ez bizonyítja, hogy magas szinten beszélsz egy idegen nyelvet, emellett ismered egy másik ország gazdaságát, társadalmát, munkakörnyezetét, kultúráját is.
A kettős diploma programnak nincs külön költsége. A külföldön töltött szemeszterekben a Corvinuson is ugyanúgy aktív státusszal rendelkezel. Az ösztöndíjasoknak a külföldön töltött félévekért sem kell fizetniük, az önköltséges képzésben felvételt nyert hallgatók pedig a magyar tandíjat fizetik, hiába magasabbak esetlegesen a tandíjak a nyugat-európai egyetemeken.
Double Degree program keretében ugyanazokkal a követelményekkel szembesülsz, mint a partnerintézmény diákjai: nincsenek könnyített vizsgák, nem számít, ki honnan jön, mi az anyanyelve, mindenkinek azonos feltételek között kell helytállnia. Ezzel együtt azonban többet is kapsz, hiszen jobban megismered a helyi oktatást, kultúrát, és a képzés végén két diplomával leszel gazdagabb.
A külföldi képzés során ugyanazt a tandíjat fizeted, amit egyébként is előír a Corvinus. Tehát ha egyébként ösztöndíjas hallgató vagy, akkor nem kell tandíjat fizetned.
Akárcsak a Corvinuson, a külföldi partneregyetemeken is vannak tanulmányi koordinátorok, akik segítenek eligazodni. Ha itthonról van szükséged támogatásra, a double.degree@uni-corvinus.hu email címre írhatsz.
Igen. Alap- és mesterképzésen is jelentkezhetsz Double Degree-re.
Egyetem- és ország-függő, hogy ki hogyan kezeli a járványhelyzetet (személyes/online/hibrid oktatás). Alapvetően a kettős diploma képzés alatt ugyanazok a jogok illetnek meg, mint egy helyi hallgatót. Tehát ha esetlegesen nem fogad cserehallgatót egy adott egyetem, a kettős diploma képzés keretében akkor is elvégezheted a külföldi féléveket, adott esetben online.
Minimum középfokú komplex nyelvvizsga németből a Bamberg- és a Passau Egyetemre jelentkezőknek, minimum középfokú komplex nyelvvizsga angolból a többi programba.
Double Degree program keretében ugyanazokkal a követelményekkel szembesülsz, mint a partnerintézmény diákjai. Nagyjából arra kell készülni, ami a Corvinuson is tapasztalható.
Alapképzésben tanuló hallgatók a 2. évben tudnak jelentkezni és a 3. évet töltik a partnernél. Mesterképzésben tanuló hallgatók az 1. évben tudnak jelentkezni és jellemzően a 2. évet töltik külföldön.
Folyamatosan dolgozunk azon, hogy növeljük a partneregyetemek listáját és, hogy minél több programban elérhető legyen a double degree lehetősége. Évente 1-2 új partner várható.
A Double Degree program elvégzése után a hallgató két egyenértékű diplomát kap, egyet a Corvinusról, egyet a partneregyetemről.
Minimum 3.0 az elvárt.
Nincs.
Igen. A partneregyetemmel történő megegyezéstől függően vagy itthon, vagy a külföldi egyetemen kell megírnod a szakdolgozatot. A záróvizsga általában közös bizottság előtt zajlik.
A kettős diploma képzés a két egyetem tárgyainak kölcsönös elismerésén alapul. Ezért ha az egyik képzésen csúszol, a másik egyetem diplomáját sem kaphatod meg a végzésig. 
Amennyiben valamilyen okból nem folytathatod a tanulmányaidat a Double Degree Programban, de valamelyik Fél képzésén a továbbiakban is részt veszel, a képzésben való részvételhez kapcsolódó önköltség összegét és viselésének módját a fél joghatósága szerinti jogszabályok keretei között önállóan határozza meg, és intézkedik a szükséges dokumentációk elkészítéséről.
Minden Double Degree programban a Corvinus és a partneregyetem közösen kialakítanak egy összehangolt tantervet, amiben előírják az elvégzendő kurzusokat. Mindkét egyetemen az elvégzett kreditek kölcsönösen elismerésre kerülnek, ez alapján kerül kiadásra a két oklevél.
Igen.
Jellemzően egy félév alatt 30 kreditet, tehát két félév alatt 60 kreditet kell teljesíteni.
Ez a partneregyetem hatásköre. Alapvetően ugyanazok a lehetőségek illetnek meg, mint egy reguláris hallgatót.
Ez alapvetően ország-függő. Ezen az oldalon érdemes tájékozódni:
Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.14. - 08:11:08