Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Öt dolog, amiben eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól

2022-04-27 16:19:36

A Corvinusra is a felvi.hu-n lehet jelentkezni, ugyanakkor az állami ösztöndíj szerepét alapítványi ösztöndíj vette át. Következő írásunkban összegyűjtöttünk öt dolgot, amiben a Corvinus Ösztöndíj eltér az államitól.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

A Corvinus Ösztöndíjas helyek sok tekintetben hasonlítanak az államihoz. A felvételi során az „A” finanszírozási forma jelzi az ösztöndíjas képzést, így ha a jelentkező eléri a nyári ponthúzáson meghatározott pontszámot, automatikusan bekerül a Corvinus Ösztöndíjas helyek egyikére. Ez azt jelenti, hogy az első évben ugyanúgy nem kell fizetnie a képzésért, mintha állami helyre jelentkezett volna. 

Néhány dologban azonban eltér a Corvinus Ösztöndíj az államitól, ami előnyös is lehet a hallgatók számára. Cikkünkben öt ilyen dolgot gyűjtöttünk össze.

1. Akkor sincs minden veszve, ha rosszabbul sikerül a felvételi

A Corvinus Ösztöndíj sajátossága, hogy az államival szemben nem a teljes képzésre jár automatikusan, hanem csak az első évre. Ezt követően minden év végén a tanulmányi eredmények alapján rangsort állít fel az egyetem, a következő évre pedig azok kerülnek be az ösztöndíjas helyekre, akik az előző évben a legjobban teljesítettek.

Ha tehát rosszabbul sikerül az érettségije a jelentkezőnek, de megjelöli és bekerül önköltséges helyre, az első évben pedig jól teljesít az egyetemen, a második évre jó esélye van ösztöndíjat szerezni és térítésmentesen tanulni tovább. Ez persze a másik irányba is működik: hiába jut be valaki jó felvételi eredménnyel ösztöndíjas helyre, ha az első évben rosszul teljesít, a második évre átkerülhet önköltséges helyre. 

Állami ösztöndíjas helyek esetén erre sokkal korlátozottabb lehetőség van. Ha valaki nem ér el egy szakonként és egyetemenként eltérő átlagot az év során, az állami ösztöndíjas helyét is elveszítheti. Önköltséges helyről viszont csak akkor kerülhet át államira a jól teljesítő hallgató, ha mások kiesnek az állami helyekről.

A Corvinus Ösztöndíj tehát abban jelent változást, hogy az év végi rangsorolás miatt könnyebb ösztöndíjas vagy önköltséges helyre átkerülni. Ez a jól teljesítő hallgatóknak előnyt, a rosszabbul teljesítőknek hátrányt jelenthet az állami képzésekkel szemben.

2. Nem kell mindenből csillagos ötösnek lenni

Azok is könnyen átkerülhetnek ösztöndíjas helyre, akik eredetileg csak önköltséges helyre jutottak be. Ehhez az kell, hogy az első évben a rangsor első részében végezzen a hallgató, teljesítsen legalább 46 kreditet és elérje a 3,80-as minimum átlagot. Pontos határt ugyanakkor nem lehet előre mondani, mert ez az évfolyamtársak teljesítményétől függ.

A 2021-es felvételi eljárás során egyébként a nappali alapszakra felvett jelentkezők 74 százaléka nyerte el a Corvinus Ösztöndíjat, nappali mesterszakokon ez az arány 85 százalék volt. Ez az jelenti, hogy az önköltséges hallgatók száma jóval alacsonyabb, így az év végi rangsorolás miatt valóban csak a legrosszabbul teljesítők esnek ki a következő évi ösztöndíjas helyekről.

3. Nincs röghöz kötés az egyetemi évek után

Az államilag támogatott képzések feltétele, hogy a hallgatónak az oklevélszerzés után annyi évet Magyarországon kell dolgoznia, ahány évig tartott a képzése. Ezt a végzés utáni 20 évben több részletben is megteheti. Ha mégsem teljesíti ezt (például külföldön szeretne dolgozni végig), akkor vissza kell fizetnie az állami támogatást kamatokkal együtt. 

A Corvinus Ösztöndíjas képzéseknél ugyanakkor nincs ilyen feltétel, tehát az egyetem elvégzése után bárhol és bármeddig dolgozhat a hallgató, megkötések nélkül.

4. A Corvinus Ösztöndíjas félévek nem csökkentik az állami félévek számát

Minden hallgató maximum 12 államilag támogatott félévre jogosult, vagyis ezen felül már csak önköltséges képzésen vehet részt állami intézményben. A Corvinuson ugyanakkor tanulhat továbbra is ösztöndíjas helyen, ugyanis a Corvinus Ösztöndíj alapítványi ösztöndíj, így az itt végzett félévek nem csökkentik az államilag támogatható félévek számát. 

Ennek megfelelően akár a corvinusos képzés alatt, akár a képzés után a hallgatók továbbra is 12 államilag támogatott félévet használhatnak fel más intézményekben. Ugyanígy lehetőség van arra is, hogy már elhasznált 12 állami félév után jelentkezzen valaki Corvinus Ösztöndíjas képzésre, és továbbra is térítésmentesen tanuljon. 

5. Angol nyelvű képzésen is lehet térítésmentesen tanulni

Állami ösztöndíjas helyek korábban is voltak a Corvinuson, idegen nyelvű szakokon is, ugyanakkor ezeken, illetve több más felsőoktatási intézményben idegen nyelvi hozzájárulást kell fizetniük a hallgatóknak.

A Corvinus Ösztöndíj a 2021-es tanévtől kezdődően felmenő rendszerben az idegen nyelvi hozzájárulást is fedezi, így a tanulmányaikat 2021 őszén kezdők közül azok is térítésmentesen tanulhatnak, akik idegen nyelvű ösztöndíjas képzésre jutottak be.

Fontos, hogy ezek az információk csak a Corvinus Ösztöndíjas képzésekre vonatkoznak. Azok, akik korábban, még államilag finanszírozott formában kezdték meg tanulmányaikat a Corvinuson, továbbra is az eredeti feltételek mellett tanulhatnak. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 13:52:45