Jump to main content
Back to main page

Researcher stories: A ten-page study has a research of five thousand pages behind it

2022-09-23 08:00:00

From September, every week we will introduce an excellent Corvinus researcher who has recently been rewarded for their work. This time you can meet Anna Irimiás, who researched the filming location of Game of Thrones as a tourist destination, too, and in cooperation with her Corvinus colleagues, examined the relation between feeling locked in because of Covid and the desire to travel.

Irimiás Anna kutatói pályájának története akár egy film kezdete is lehetne. Adott egy a húszas évei elején járó fiatal lány, aki Reggio Calabriában egy nyelvtanfolyamon beleszeret egy olasz fiúba, kiköltözik, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Az élet ennél sokkal jobb forgatókönyvíró, és hiába indult Anna olaszországi története ugyanígy, a folytatás sokkal fordulatosabban alakult.

Messinában iratkozott be egyetemre, ahol angol-spanyol szakon tanult, mégis egy egészen más szak egyik oktatójával való találkozás volt számára meghatározó. „Pasquale Fornaro Közép-Kelet-Európát kutatta, és bevont a projektjeibe. Dicsérte a kitartásomat, és biztatott, mert azt mondta, van érzékem az akadémiai kutatáshoz” – mesél Anna a kezdetekről, és arról a sorsfordító döntésről, ami végképp a kutatás irányába lökte.

Messina, Róma, Corvinus

Megkaptam az Erasmus-ösztöndíjat, és Pasquale Fornaro nagyon határozottan tanácsolta, hogy nem szabad elmennem. Azt mondta, magának most PhD-ra kell mennie, nem pazarolhat el egy félévet sem

meséli a kutató. Anna maradt Messinában, elkezdett doktori iskolába járni. Gazdaságföldrajzzal kezdett foglalkozni, migrációs kérdéseket kutatott és egy akkoriban kevésbé ismert téma, a Budapesten élő kínai közösség foglalkoztatta.

Még tartott a doktori képzése, amikor egy római konferencián találkozott Michalkó Gáborral, aki rögtön nekiszegezte a kérdést: Mit csinálsz még Messinában? Gyere haza, és dolgozzunk együtt kutatásokon!” Akkor kapta az első lökést a turisztikai témák kutatásának irányába és eleinte fogalma sem volt, honnan fogja meg a témát.

Anna nagyon pontosan visszaadja a fiatal kutatók bizonytalanságát, és azt, hogy mennyire lényeges egy mentor támogatása:

Nagyon tudatosan felépített karrier lenne az enyém, ha azt tudnám mondani, hogy mindent kitaláltam előre, de nem így történt. Sokkal inkább bíztam az általam tisztelt kollégákban és a tanácsaikban. Ha belegondolok, Michalkó tanár úr sokkal inkább bízott bennem, mint én magamban. Látta rajtam, hogy szorgalmas vagyok és addig hajtok egy kérdést, amíg megtalálom rá a választ, és azt mondta, hogy ehhez a pályához ez kell. Neki elhittem, hogy ezek fontos képességek.

A Corvinuson 2018-tól dolgozik, ekkor állt össze a Marketing Intézetben az elsősorban turizmushoz, turistaviselkedéshez, marketinghez kapcsolódó kutatásokkal foglalkozó kutatói műhely. Mitev Ariellel és Michalkó Gáborral jól kiegészítik egymást, a más-más területen szerzett tapasztalataikat közösen kamatoztatják, így több nézőpontból vizsgálnak aktuális témákat:

Mitev remek marketingkutató, Michalkó Gábor hozza a tudását a turizmussal kapcsolatban, én pedig hozom az emberi viselkedés tanulmányozásához kötődő tapasztalataimat.

Amikor az elfojtott vágy kirobban

Kifejezetten sikeres lett a koronavírus és az utazás iránti vágy kapcsolatáról szóló 2021-ben megjelent tanulmányuk. Elsőként a bezártság kutatásáról szóló bőséges szakirodalmat tanulmányozták át, ezt hozták összefüggésbe azzal, hogy az emberek ehhez hasonló érzésekkel küzdhetnek, miközben világjárvány tombol, és emiatt nem hagyhatják el otthonaikat.

Egy olasz és egy magyar mintán vizsgálták a kérdést, összesen 700 főt kérdeztek meg kérdőívek segítségével. A kutatás eredménye szerint nem volt eltérés a két ország között, mindkét országban szenvedtek az utazások korlátozásától, és ki lehetett mutatni kapcsolatot a korábbi bezártsággal kapcsolatos kutatásokkal.

Az idén nyáron repülőtereken kialakult kaotikus helyzetek is csak megerősítik a korábbi eredményeinket, hiszen a bezártságból, vagyis az egyik végletből a szabadságba, így a másik végletbe csap át az emberi viselkedés. Az emberekből valósággal kirobbant a korábban elnyomott és visszafojtott vágy.

Az eredményeknek beküldésére a kifejezetten rangos, Journal of Travel Research folyóiratba Anna elmondása szerint Mitev Ariel beszélte rá: „Azt mondta, bízzunk magunkban annyira, hogy oda küldjük be. Azt gondolom, hogy a téma aktualitása, az általunk kitalált új nézőpont és a precíz munka egyaránt segített a cikk elfogadásában. Minden felhasznált adatot csatoltunk a tanulmányhoz, dokumentáltuk a számításainkat. Ha ilyen elismert folyóiratban akar az ember publikálni, a transzparencia elengedhetetlen”. 

Dubrovnikból Westerosba

Korábban arról is írt tanulmányt, miként hatott Dubrovnikra mint turisztikai célpontra a Trónok Harca fantáziavilága. A kutatásból az derült ki, hogy turisztikai ipar épült a Trónok Harca-élmény átélésére, ez pedig teljesen átformálta a városról alkotott képet. A turisták sokkal inkább a sorozatot akarták átélni, végig akarták járni a forgatási helyszíneket, belépni abba világba, amit a televízión keresztül láttak. Ezzel együtt viszont a város saját történelme háttérbe került, mintha a turisták nem is Horvátországba, hanem Westerosba érkeztek volna meg. Ez egyszerre volt fogyasztói igény és Dubrovnik saját magáról alkotott reprezentációja is. 

Amikor Anna a kutatásairól beszél, látszik rajta az a szenvedély, ahogyan foglalkozik mindegyik témájával. Ilyenkor nyer értelmet, amikor arról beszél, hogy „egy tízoldalas cikk mögött valójában ötezer oldalas munka áll. De abban a tíz oldalban tényleg csak azt a kivonatot kell megmutatnunk, amivel a tudományos közösségnek újat mondunk”.

Arra a kérdésre, hogy tud-e úgy utazni, hogy teljesen kikapcsoljon ezekből a témákból, Irimiás Anna nevetve egyértelműen nemmel felel:

A kutató a zuhany alatt, bevásárláskor, hétköznap, hétvégén, mindig a kutatási témáján gondolkodik. Folyamatosan jár a fejemben, hogy milyen témákat lehetne még kutatni, és szerencsére a Corvinuson adott az a kutatói műhely, ahol ezeken az ötleteken valóban elkezdhetünk dolgozni.

Következő kutatásáról nem akart még részleteket elárulni, csak annyit, hogy ismét szeretne aktualitással foglalkozni, és megvizsgálni, hogyan alakulnak az emberek utazási preferenciái az orosz-ukrán konfliktus által okozott bizonytalanság tükrében.

Szerző: Tucsni László, Corvinus Kommunikáció

Copied to clipboard
X
×
GEN.:2024.07.23. - 11:10:01