Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „Szeretem azt a kreatív feszültséget, ami Budapesten van”

2023-03-24 11:01:07

Sorozatunkban a CIAS nemzetközi kutatóközpontjában vendégeskedő tudósokat mutatjuk be.

Kultúracentrikus embernek tartja magát Piotr Zmyślony, ezért budapesti tartózkodása alatt teljes mértékben igyekezett kihasználni a város nyújtotta lehetőségeket. „A tudományos érdeklődésem miatt sokan azt gondolhatják, hogy szabadidőmben is a budapesti éjszakai életet kutattam, de munka után igazából sokkal jobban érdekeltek a galériák, múzeumok, zenei klubok. Részt vettem például Ravi Coltrane koncertjén a Bartók Béla Zeneházban és nagyon élveztem, amikor egy magyar barátom elvitt a rákoskeresztúri temető 301-es parcellájához, ahol sok közös vonást fedeztem fel a magyar és a lengyel történelem között.” 

Egyetemi kollégája ajánlására jelentkezett a CIAS ösztöndíjlehetőségére. Ő korábban szintén vendégprofesszorként dolgozott a Corvinuson és szakmailag gyümölcsöző fél évet töltött a CIAS-ban. Piotrt a személyes ajánláson túl a témáját kutató magyar kollégákkal való együttműködés lehetősége is Budapestre vonzotta. Többek között Pinke-Sziva Ivett, Melanie Smith és Olt Gergely kutatásait követte korábban is nyomon.  

„A Magyarországon töltött hónapokban elsősorban azt kutattam, hogy hogyan hat a digitalizáció az éjszakai élet gazdaságára és irányítására, és mindez hogyan egyeztethető össze egy fenntartható megközelítéssel. Budapest az egyik legtöbbet kutatott város ebből a szempontból” – meséli a lengyel vendégkutató.  

„Az egész egyetemet áthatja a tudásorientáltság és a modern városi akadémiai szellemiség. A falakon belül is jól érezhető a belváros lüktetése, lendülete. A közösségi terekben projekteken dolgozó, lelkes diákcsoportokkal találkoztam nap mint nap. A CIAS-ban pedig minden eszközt megadtak ahhoz, hogy kizárólag a kutatásomra fókuszálhassak” – sorolja Piotr az egyetemről kialakult benyomásait.  

A lengyel kutató szakmailag sokat profitált abból, hogy a CIAS kutatóközpontjai élen járnak a digitalizációval, a mesterséges intelligenciával, a fenntarthatósággal és a hálózatokkal kapcsolatos kutatásokban.  

Szerinte az egyetem jó úton halad egy olyan kutatási ökoszisztéma kialakításához, amely a minél nívósabb nemzetközi publikációk és tudományos együttműködések elérésében segíti a kutatókat. Példaként említette azokat a szoftvereket, adatbázisokat, amik minden kutató számára hozzáférhetőek az egyetemen, illetve a corvinusos kutatók támogatására létrehozott adatgyűjtési szolgáltatást.  

Budapesten gyakorlatilag otthon érezte magát, mert nagyon sok hasonlóságot tapasztalt a számára ismerős „lengyel posztszocialista pozitív városi hangulattal, ahol az utcákon mindig minden készülőben van vagy éppen felújítják”. Egyetlenegy dolgot hiányolt a városból: a több zöldterületet, ezért gyakran látogatott ki a Margit-szigetre és a Városligetbe.  

Mozirajongóként évek óta részt vesz a nagy európai filmfesztiválokon, különösen a kortárs cseh, román és magyar filmművészet érdekli. Ismeri és szereti Nemes László, Enyedi Ildikó, illetve Szász János munkáit. Budapesti tartózkodása alatt rendszeres vendége volt a Művész, a Puskin és a Tabán mozinak is.  

Nemrégen ért véget féléves kutatási ösztöndíjprogramja a CIAS-ban. Termékeny időszaknak érezte az elmúlt hat hónapot, amely sok gyümölcsöző szakmai együttműködést hozott számára. Nagyon bízik a corvinusos kutatókkal való együttműködések folytatásában is.  

„A városi turizmussal kapcsolatos témák széles spektruma érdekel, különös tekintettel az éjszakai gazdaságra. Nyitott vagyok az együttműködésre a turisztikai ipar digitalizálásában, a kis- és középvállalkozási szektorban is” – sorolja, hogy milyen potenciális kutatási témákkal várja a jövőben is corvinusos kutatók megkeresését.  

  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 17:14:15