Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinus Green sztori: együtt a fenntarthatóbb Egyetemért

2022-12-20 13:43:25

Így indult el a Corvinus a fenntarthatóbb működés irányába 2022-ben.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

fotó: Hegedűs Krisztián

A legfenntarthatóbban fejlődő egyetem lett a Corvinus az UI GreenMetric világtoplistáján december 12-én. “A bevonás és önkéntesség módszerével a szokásainkat sikerült megváltoztatnunk annak érdekében, hogy fenntarthatóbban működjünk. A számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség” – mondta Domahidi Ákos, a Corvinus kancellárja az online megtartott díjátadó ünnepségen. 

Ezt a fejlődést szervezeti, infrastrukturális és közösségi projektek is támogatták az idei évben. A történet még 2021-ben kezdődött, amikor a Corvinus is csatlakozott a GreenMetrics fenntarthatósági kezdeményezéshez. Akkor nyolcvan ország 956 egyeteméből a 869. helyen végeztünk, és megfogalmazódott a szándék, hogy zöldebb és fentarthatóbb pályát kell választanunk. A változás érdekében 2022-re fenntarthatósági akciótervet dolgoztunk ki, amit Domahidi Ákos kancellár mutatott be az Elnöki Testületnek 2022 elején. A tudatos cselekvési terv felállítása mellett pedig a részletes és pontos kitöltés is számottevő tényezője volt a csaknem 300 helyes előrelépésnek a listán.    

A célok megvalósításán akadémiai és szolgáltató területi kollégák együttes erővel kezdték meg a közös munkát. Az első állomás a Zöld Július kampány volt, melyben fenntarthatósággal kapcsolatos tartalmakat osztottunk meg és ekkor hoztuk létre a Corvinus Green aloldalt is. Emellett gondolkodásra hívtuk az egyetem munkatársait egy kérdőív segítségével, akik olyan ötleteket osztottak meg, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint víz-, villany- és klímatechnika optimalizálása az energiahatékonyság érdekében. 

Közösségi bevonás a fenntarthatóbb irodákért az őszi félévben 

A kollégák csaknem 90 százaléka, összesen 35 szervezeti egység csatlakozott a műanyagpalackok száműzéséhez, cserébe üvegpoharakat és kancsókat biztosítottunk számukra. Ezzel párhuzamosan 41 vízvételi pontot helyeztünk el az egyetem épületeiben, ahol munkatársaink és hallgatóink egyaránt jó minőségű ivóvizet tölthetnek maguknak. 

Új, energiatakarékos izzókkal felszerelt asztali lámpákat kaphattak a Corvinus dolgozói, akik vállalták, hogy csak szükség esetén használják a mennyezeti világítást, ehhez a projekthez ezidáig 22 szervezeti egység csatlakozott. Az egyénileg szabályozható asztali lámpák lehetővé teszik, hogy a töredékére csökkentsük a mennyezeti világítás energiafelhasználását. A jelentkezés pedig továbbra is nyitott a szervezeti egységek számára. 

Elindítottunk a konyhai eszközök optimalizálását is, az önkéntesen csatlakozó szervezeti egységeket a Campus szolgáltatások munkatársai keresik majd fel és energiahatékonysági javaslatokat fogalmaznak meg. A javaslatokat teljesítő szervezeti egységek fenntartható, Fair Trade kávét kaphatnak a központi költségvetés terhére. A projekt kifutása 2023-ban várható. 

Az áramfogyasztás mellett a fűtés is fókuszba került. Bár az energiaárak szempontjából jó kiindulóhelyzetben van a Corvinus, mivel a nemrég megkötött hosszútávú energetikai szerződések versenyelőnyt jelentenek, Domahidi Ákos szerint “nem tehetjük meg azt, hogy elpazaroljuk ezt az előnyt, erre kell építenünk a fenntarthatósági törekvéseinket is”.  A cél érdekében 20 fokra állítottuk be az épületek fűtését, a főépületben csak a déli kaput tartjuk nyitva, az órarendet pedig a fűtési lehetőségeknek megfelelően optimalizáltuk.  

Végül 32 százalékkal csökkentettük a gázfogyasztásunk novemberben, ami több mint 29 ezer köbméter megtakarítást jelent 2019 novemberéhez képest, jelentős részben az intézkedések eredményeként. 

Az alacsonyabb hőmérséklet több irodában is problémát jelentett a tél beköszöntével, ezért ajándék plédeket adtunk a kollégáknak, az üzemeltetés munkatársai pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy az irodák egyediségéből fakadó problémákat is megoldják. Az energiafogyasztás mellett vízfogyasztás csökkentésére is figyelmet fordítottunk, a vízcsapokra szerelt perlátorokkal 10-13 liter vizet is megtakaríthatunk percenként. 

Emellett a körforgásos működést is szerettük volna erősíteni. Arra kértük a kollégákat, hogy adják le nem használt IT-eszközeiket, hogy azok új értelmet nyerjenek. Ezek egy részét a működésbe forgatjuk vissza, másik részét pedig közösségi partnereinknek adományozzuk majd a Science Shop segítségével. 

Intézet és kompetenciaközpont is alakult 

A Fenntartható Fejlődés Intézet azzal a céllal jött létre, hogy az Egyetem oktatási és kutatási portfoliójában a fenntarthatóság gazdasági, társadalmi és környezeti vetületei hangsúlyosan megjelenjenek. Az intézet nevéhez hűen multidiszciplináris szemléletű és jól tükrözi a természet- és társadalomtudományok integrált kezelését. Az intézet által gondozott négy tudományterület a gazdaságföldrajz és városfejlesztés, a fenntarthatósági menedzsment és környezetgazdaságtan, a turizmus és az agrárgazdaságtan. 

A Corvinus ERS Hub (Ethics, Responsibility and Sustainability) egyetemi szinten hangolja össze az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság témakörébe tartozó projekteket, kezdeményezéseket. “Az ERS Hub működését az Irányító Testület tagjai által felkarolt projektekkel kezdtük meg, amelyekkel célunk, hogy jó példával elöl járva életre hívjuk a platformot, inspiráljuk az egyetemi polgárokat – kollégáinkat és hallgatóinkat – a csatlakozásra” – mondta a Közgazdász Online hallgatói magazinnak adott korábbi interjúban Dr. Ásványi Katalin, aki az ERS Hub Irányító Testületének elnöke. 

A fenntarthatóság és környezetvédelem fontossága az egyetemi kurzusokban is egyre inkább megjelenik. Áder János volt köztársasági elnök idén szeptemberben tartott előadást a “Magyarország szerepe a globális fenntarthatósági és klímacélok elérésében” című tárgy részeként, ahol az aszály és a globális klímaválság mellett a Kárpát-medence kitettségéről és a lehetséges megoldásokról is beszélt a hallgatóknak. 

Jövőre újabb projektekkel haladunk tovább a megkezdett úton 

Bár közel 300 helyet javítottunk idén az UI GreenMetric világtoplistáján, Domahidi Ákos szerint a “díj az elismerés mellett felelősség is, hogy a jövőben is folytassuk a megkezdett fenntarthatósági utunkat”. A tudatos cselekvési terv felállítása mellett pedig a részletes és pontos kitöltés is számottevő tényezője volt az előrelépésnek a listán. Jelenleg az 577. helyen állunk, vagyis van hová fejlődnünk tovább, ezért 2023-ban sem áll le a Corvinus Green kezdeményezés.  

Terveink között szerepel egy átfogó projekt a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésre, valamint a beszerzéseket is szeretnénk fenntarthatóbbá tenni. A tervek szerint jövő ősszel adjuk át Ménesi úti kampuszunkat, ami a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként teljesíti a  Leed Gold minősítés szigorú fenntarthatósági kritériumait, valamint az AA+, kiemelkedő energiahatékonyságot jelentő minősítést is. 

Emellett továbbra is várjuk munkatársaink és hallgatóink ötleteit, amivel reményeink szerint jövőre is nagyon léphetünk majd előre. A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.25. - 07:56:08