Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Green: a nem használt IT-eszközök leadásával közösségi partnert is támogathatnak a Corvinus munkatársai

2022-11-14 17:10:18

Bármilyen nem használt IT-eszközt leadhatnak a Corvinus munkatársai. A jó állapotú modelleket vagy visszaforgatja, vagy közösségi partnernek adományozza az egyetem.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Jelenleg közel 3 ezer számítógép van az egyetemen: ebből kilencszáz a laborokban, a többi a kollégáknál kapott helyet. Ezen kívül közel ötszáz egyéb eszköz (például dokkolók, digitális rajztáblák), száznál is több fénymásoló, négyszáz nyomtató és ezerhatszáz monitor szerepel jelenleg a nyilvántartásban. 

A nem használt eszközöket egész évben várják az Informatika munkatársai, a Corvinus Green projekt részeként pedig külön akciót is hirdetünk. Arra kérjük a kollégákat, hogy nézzék át az irodákat, és adják le a hosszú ideje használaton kívül lévő IT-eszközöket, hogy azok új értelmet nyerjenek a körforgásos modell részeként. Ilyen eszközök lehetnek például laptopok, monitorok, nyomtatók, dokkolók, billentyűzetek, egerek, fejhallgatók, kábelek vagy webkamerák is. 

A feleslegessé vált eszközökről az ISZ azonosítót (SZA,M,NY szám) vagy a leltári számot kell elküldeni e-mailben az ithelpdesk@uni-corvinus.hu címre. Az Informatika munkatársai egyeztetik a beszállítás módját (ki kell menni az eszközért vagy behozza a kolléga), majd a beszállítást követően az eszköz az Informatika leltárába kerül. 

A leadott eszközök előtt négy lehetséges út áll. A jó állapotban lévők egy részét visszaforgatják az Informatika munkatársai a működésbe, hogy minél kevesebb új eszközt kelljen vásárolni, így csökkentve a költségeket és a környezeti terhelést. Az igény feletti eszközöket félévente meg is vásárolhatják a kollégák, legközelebb például november 23-án, erről itt írtunk részletesen. Ebben az értékesítési körben a most leadott eszközök még nem lesznek benne, azokat a következő időpontban lehet majd megvásárolni. 

A tapasztalatok szerint ezen felül is számos jó állapotú eszköz marad a raktárban, ezeket közösségi partnereknek adományozzuk a Corvinus Science Shop közreműködésével. Természetesen csak a jó állapotú eszközöket hasznosítjuk, a leselejtezett darabokat elektronikai hulladékkezelésre szakosodott partnerünk szállítja el. 

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdeztük. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket fokozatosan szeretnénk beépíteni a működésébe, illetve a már meglévő jó gyakorlatokat, például az IT-eszközök visszaforgatását is szeretnénk erősíteni. 

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 20:54:53