Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nemzetközi fenntarthatósági díjat kapott a Corvinus

2022-12-13 14:17:18

A legfenntarthatóbban fejlődő egyetem címet nyerte el a Budapesti Corvinus Egyetem a UI GreenMetric világrangsor alapján.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Rangos díjjal ismerték el a Budapesti Corvinus Egyetem fenntarthatósági törekvéseit, a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját nyerte el december 12-én az Indonéziai Egyetem által gondozott UI GreenMetric világtoplistáján, amely több mint ezer felsőoktatási intézményt értékel, több mint nyolcvan országból. A Corvinus idén másodjára nevezett a rangsorba, és csaknem 300 helyet javított a tavalyi helyezésén (869.-ről 577.-re), ami a világon a legnagyobb előrelépés volt 2022-ben. Magyarországról összesen 11 egyetem került a rangsorba, a Corvinus idén a 9. közülük.

„A díj az elismerés mellett felelősség is, hogy a jövőben is folytassuk a megkezdett fenntarthatósági utunkat. A bevonás és önkéntesség módszerével a szokásainkat sikerült megváltoztatnunk annak érdekében, hogy fenntarthatóbban működjünk. A számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség” – mondta Domahidi Ákos, a Corvinus kancellárja az online megtartott díjátadó ünnepségen.

A Corvinus további fenntarthatósági erőfeszítései közé tartozik, hogy az idei intézeti átalakítás során Fenntartható Fejlődés Intézetet alapított, valamint az etikai, felelősségvállalási és fenntarthatósági projekteket összefogó nyitott platformot (ERS Hub – Ethics, Responsibility and Sustainability) hozott létre, mutatva az Egyetem elköteleződését a téma iránt. Az infrastrukturális fejlesztésekben is messzemenőkig érvényesítik a zöld szempontokat. A tervek szerint az Egyetem jövő ősszel átadandó Ménesi úti kampusza a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként teljesíti a szigorú fenntarthatósági minősítés, a Leed Gold kritériumait, valamint az AA+, kiemelkedő energiahatékonyságot jelentő minősítést is.

Az intézmény az egyetemi közösség aktív bevonásával elindította a Corvinus Green programot, amelyben kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés energiahatékonyságára, optimalizálják az épületek kihasználtságát, így a rezsiköltségek mérséklődnek, a munkatársak önkéntes vállalás alapján műanyag palackok helyett kancsókat használnak, a nem használt konyhai és irodai elektromos eszközöket begyűjtik, és ahol észszerű, az általános világítás helyett helyi lámpák igénybevételére ösztönöznek.

A UI GreenMetric zöld kérdőíve hat témakört vizsgál: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. A lista szerint 2022-ben a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi és tavalyelőtti elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet idén a brit Nottingham Trent University és a szintén brit University of Nottingham követ. 2022-ben 1050 egyetem mérettette meg magát, több mint nyolcvan országból. Tavaly a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját a holland Tilburg University kapta.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.19. - 05:42:34