Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Zöld július veszi kezdetét a Corvinuson

2022-07-01 08:16:17

A Budapesti Corvinus Egyetem zöld kampánnyal tesz a környezetvédelemért. A műanyagmentes júliushoz évente több millióan csatlakoznak világszerte, s mivel az egyetem szívügye a környezetvédelem, egy oldalon összegyűjtötték az erre irányuló kezdeményezéseket, és arra buzdítják a hallgatókat, hogy legyenek tudatosabbak és tegyenek a környezetükért.

Írta: Kalánová Barbara

Az eredeti cikk a Közgazdász Online hallgatói blogon érhető el.

A műanyagmentes július 2011-ben vette kezdetét, Nyugat-Ausztráliából indult abból a célból, hogy felhívja az emberek figyelmét a sok felesleges műanyagra, amelyekre nincs szükségük, s amelyek helyettesíthetők egy kis odafigyeléssel. A műanyagok számának csökkentése egy jó kiindulópont a környezettudatos hónap kezdetéhez, azokat megfelelő alternatívákkal helyettesítve már teszünk valami jót a világért.

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a környezetvédelem iránt. A fenntarthatóság jegyében hozta létre a Corvinus Green honlapot, amelyen július hónaptól elérhető mindenféle hasznos információ arról, hogyan élhetünk környezettudatosabban. A honlapon keresztül várják a hallgatóktól a jobbnál jobb ötleteket, praktikákat, amik a „zöldebb létet” támogatják. Kezdetnek nagyszerű a saját ételhordó használata, az üveg előnyben részesítése a műanyaggal szemben, de a kulacsunk újratöltésével és a használtruha-vásárlással is hozzájárulunk a természet védelméhez.

micheile-dot-com-3w-ctj7yz7w-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

A zero waste életmód kialakításának egyik legegyszerűbb és betartható tippje az 5R módszer, arról szól, hogy válogassuk meg, milyen szemetet halmozunk fel. Az 5R módszer a következő:

Utasítsd vissza! – Refuse

Csökkentsd! – Reduce 

Használd újra! – Reuse

Gondold újra! – Repurpose

Hasznosítsd újra! – Recycle

Az 5R módszer szerint elsősorban azt érdemes átgondolni, hogy milyen termékeket vásárolunk és használunk, hogy valóban szükséges-e számunkra az a mennyiség, vagy lehet csökkenteni. Gondoljuk át, hogyan tudjuk még felhasználni a termékeket, s ennek érdekében szelektíven gyűjtsük azokat! Végül pedig ne feledjük a komposztálást sem!

sigmund-ai4rj--mw4i-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

Az idei év szeptemberében a Corvinus egy olyan fórummal is készül az érdeklődőknek, amely lehetőséget nyújt a hallgatóknak és az egyetemi munkatársaknak arra, hogy megosszák ötleteiket és javaslataikat arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne zöldebb és környezettudatosabb az egyetem.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 10:08:35