Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Green: energiatakarékos asztali lámpákat biztosít dolgozóinak az Egyetem

2022-11-08 10:18:12

Irányított világítás és több természetes fény beengedésével fenntarthatóbbá tehetjük az irodákat.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Új, energiatakarékos izzókkal felszerelt asztali lámpákat kaphatnak a Corvinus dolgozói, akik vállalják, hogy csak szükség esetén használják a mennyezeti világítást. A munkaállomásokon elhelyezett, egyénileg szabályozható asztali lámpák lehetővé teszik, hogy a töredékére csökkentsük a mennyezeti világítás energiafelhasználását. 

Akár a huszonötszöröse is lehet egy darab mennyezeti lámpa energiafogyasztása az asztali lámpákhoz képest. Míg a mennyezeti lámpatestek fogyasztása akár 85W/h is lehet, addig utóbbi esetében ez a szám csupán 3,4W/h. A mennyezeti lámpák típusa épületenként és irodánként eltérő lehet, így ebben az esetben becsült értékről van szó. 

Abban az esetben különösen megéri az asztali lámpák használata, ha kevesebben tartózkodnak az irodában, és nem szükséges az egész tér bevilágítása. Az asztali lámpák ráadásul akkor is lekapcsolhatók, ha mi befejeztük a munkát, a kollégák viszont tovább dolgoznak. 

A természetes fény beengedésével tovább csökkenthetjük az energiaigényünket, ennek ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak. Az emberi szervezet hormonháztartását és számos fiziológiai folyamatát a természetes fény szabályozza, melyhez az emberi szervezet az évmilliók során alkalmazkodott. Tartós napfényhiány esetén a csökkenéssel arányos zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Bár a természetes napfényt nem lehet helyettesíteni, abban a térben, ahol rendszeresen végezzük a munkánkat, érdemes a természetes fényt minél jobban megközelítő fényviszonyokat kialakítani a Hallgatói Támogatás munkatársai szerint. 

Az új asztali lámpák igénylését a szervezeti egység vezetői adhatják majd le egy számukra megküldött kérdőív kitöltésével. A szervezeti egység az igényléssel együtt azt is vállalja, hogy lehetőségeihez mérten csak szükség esetén használja a mennyezeti világítást, illetve törekszik arra, hogy a természetes fénnyel kapcsolatos adottságokat figyelembe véve rendezze be az irodát, így csökkentve a mesterséges fény iránti igényt. 

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdezték. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket a Corvinus fokozatosan szeretné beépíteni a működésébe, ezen kezdeményezés keretében biztosítunk lehetőséget az asztali lámpák igénylésére is.  

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 14:20:54