Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Green: porlasztókkal csökkenti a vízfogyasztást a Corvinus

2022-10-25 11:04:36

Víztakarékosságot segítő perlátorokat szereltek fel az egyetemi csapokra.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Percenként 10-13 literrel csökkenthetik a vízfelhasználást azok a víztakarékos perlátorok, amiket a nyár folyamán szereltek fel a csapokra a Corvinuson. A korábbi 15-20 liter helyett 5-7 literre csökkenhet a percenként átfolyó víz mennyisége a komfortérzet csökkenése nélkül. A fejlesztés a Corvinus Green projekt részeként valósult meg, mellyel a Corvinus célja az egyetemi infrastruktúra fenntarthatóbbá tétele.

A perlátor levegővel dúsítja a kifolyó vizet, így pezsgőbb vízsugár jön a csapból. A víznyomás és a víz mennyisége így érzetre nem csökken, a minőség tehát továbbra is magas szinten marad. A fejlesztés elsősorban a kézmosásra használt víz mennyiségének csökkentésében segít. A vizespalackok töltésére új víztisztító berendezéseket helyeztek el, ahol műanyagszennyezés nélkül tölthető jó minőségű ivóvíz.

Közel 25 ezer köbméter víz folyik el évente a Corvinus épületeiben az előző három év átlaga alapján. Bár a köztudatban az él, hogy Magyarország jól áll az édesvízkészletek terén, az idei aszályhelyzet rámutatott arra, hogy ez koránt sincs így. Éppen ezért fontos, hogy csökkentsük a vízfelhasználást a mindennapokban is, melynek első lépése lehet a vízporlasztók felszerelése.

További apró lépések, hogy zárjuk el a csapot, miközben szappannal dörzsöljük át a kezünket, mosogatás közben pedig ne folyassuk feleslegesen a vizet. Az E épület mosdóiban arra is érdemes figyelni, hogy a csapok nem záródnak el automatikusan, erre hamarosan plakát is figyelmezteti majd az egyetem polgárait. A C épületben viszont a csapok automatikusan záródnak el, így erre ott nincs lehetőség.

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdezték. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket a Corvinus fokozatosan szeretné beépíteni a működésébe, ezen kezdeményezés keretében történt meg a perlátorok felszerelése is.

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 17:12:59