Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Green: a háztartási gépek optimalizálásával csökkentené energiafogyasztását az egyetem

2022-12-07 11:39:40

Önkéntes alapon adhatják le kihasználatlan vagy elavult háztartási eszközeiket a szervezeti egységek.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Akár az éves energiafogyasztás 2,5 százalékát is megspórolhatja a Corvinus az irodai és konyhai háztartási gépek működésének optimalizálásával, ez egyben több tízmilliós kiadáscsökkentést jelent. Jelenleg száznál is több hűtőszekrény üzemel a Corvinuson napi 24 órában változó kihasználtság mellett, ez a szám akár a felére is csökkenthető Domahidi Ákos kancellár szerint.

A szervezeti egységek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy a nem használt vagy kevésbé kihasznált eszközeik egy részét leadják, így járulva hozzá a gazdaságosabb működéshez. Az önkéntesen vállalkozó szervezeti egységeket személyesen keresik fel a Campus Szolgáltatások munkatársai, felmérik az eszközállományt és optimalizálási javaslatokat fogalmaznak meg. Ezt követően dönthet a szervezeti egység arról, hogy elfogadja-e a javaslatot. Amennyiben igen, úgy vállalásukért cserébe szemes kávét kaphatnak a központi költségvetés terhére.

Célunk a megosztáson alapuló modell erősítése az egyetemen közösségi konyhákkal és közösségi eszközökkel, melyek a hatékonyság és a fenntarthatóság mellett a belső együttműködéseket is erősíthetik. Ezzel nemcsak csökkentjük, hanem optimalizáljuk is az eszközállományt. Ha például egy szervezeti egység kihasználatlanság miatt lead egy újabb, még jó minőségű eszközt, azt az egyetem visszaforgatja úgy, hogy a máshol kihasznált, de elavult háztartási gépet lecserélik. Ezzel tehát fokozatosan kivezetjük a régi, elavult eszközöket is, melyek jelentős többletfogyasztással bírnak.

A vállalásért cserébe kapott ajándék kávé egyben azt a célt is szolgálja, hogy a jelentős hulladékterheléssel járó kapszulás kávé helyett egyre többen álljanak át szemes kávéra. A kávézás ugyan aligha lesz teljesen fenntartható a közeljövőben, kisebb lépéseket mégis tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a környezeti terhelést. Ezért különösen figyelni fogunk arra, hogy fenntartható gazdálkodásból származó, Fair Trade minősítésű kávét adjunk a Corvinus Green projekt részeként.

A csatlakozási szándékot a szervezeti egységek vezetői jelezhetik egy számukra hamarosan megküldött űrlapon keresztül. A csatlakozási szándék és a javaslatok teljesítése is önkéntes, és az is előfordulhat, hogy a szervezeti egységnek nem, vagy csak kis mértékben kell változtatnia eszközhasználatán.

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdeztük. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. Az ötleteket fokozatosan szeretnénk beépíteni, ennek része már a háztartási gépek működésének optimalizálása is.

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 22:30:42