Ugrás a fő tartalomra

KEHOP-5.2.2-16-2016-00103

Budapesti Corvinus Egyetem épületeinek energiahatékonysági fejlesztése

Kedvezményezett:

BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapesti Corvinus Egyetem

Közreműködő szervezet: Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága

Fejlesztéssel érintett intézmények:

Kinizsi Kollégium – 1092 Budapest, Kinizsi utca 36.

Tarkaréti Kollégium – 1106 Budapest, Bogáncsvirág utca 6.

A projekt kezdő időpontja: 2017.11.24.

A projekt befejezésének időpontja: 2022.02.25.

A Budapesti Corvinus Egyetem két Kollégiumát érintő energetikai fejlesztés keretében a társadalomtudományi, gazdálkodástudományi és közgazdaságtudományi képzések hallgatóinak kollégiumi elhelyezését biztosító Tarkaréti és Kinizsi utcai kollégiumok korszerűsítésére került sor. A beruházás nem csak energiamegtakarítást eredményez, hanem egyben esztétikai, és használhatósági szempontjából is értéknövelő hatású.

Az épületenergetikai beruházás a nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek hőszigetelését, valamint fűtéskorszerűsítését tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.

Az 1970-es évek második felében épült Kinizsi utcai Kollégium, földszint plusz 8 emeletes, alápincézett épületének energia- és költségtakarékos üzemeltetése érdekében a következő munkálatok kerültek megvalósítására: Homlokzati hőszigetelés, Nyílászáró csere, Lapostető hőszigetelés, Árnyékoló felszerelés

A Budapesti Corvinus Egyetem Tarkaréti Kollégium felújítása során az épületüzemeltetés gazdaságossá tétele érdekében a következő munkálatok kerültek megvalósítására: Homlokzati hőszigetelés, Lapostető hőszigetelése, Nyílászárók cseréje, Fűtési rendszer korszerűsítése

Az energetikai korszerűsítés megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A fejlesztés közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A beruházás – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmények fenntartójával szoros együttműködésben.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00103 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásával valósul meg.

A támogatás összege: 495 653 161 Forint. A támogatás intenzitása: 100 %

A projekt megvalósulásával elérni kívánt CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke: 281,22 tonna/év

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 19:47:51