Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Microsoft 365 (Office 365)

Az Office 365 neve Microsoft 365-re változott.
A szolgáltatás mindenki számára elehető  a https://office.com oldalon.
A Microsoft 365 egy felhő alapú szolgáltatás, ami tartalmazza az Office irodai alkalmazásokat és még több mindent. Egyetemünk 2017. nyarán vezette be elsők közöttaz országban.
A hallgatóknak a teljes rendszer elérhetővé vált a levelezéssel együtt.
A dolgozók számára a levelezésre történő átállás folyamatban van, a csomag többi része elérhető számukra is.

Előnyei
 • Bárhonnan, bármilyen eszközről könnyen elérhetőek a szolgáltatások, így segítve a munkát, kommunikációt és kollaborációt
 • Folyamatosan fejlődő felülete leköveti a kor elvárásait
 • Bővülő funkcionalitás
 • A nagyméretű személyes tár (OneDrive), ami 1 TB-os
 • Online Office (Word, Excel, PowerPoint) fájlok egyidejű szerkesztése.
 • A Teams hatékony kommunikációs eszköz, ami hang, videóhívásokat valamint csevegést teszt lehetővé.  2020-as távoktatás legfőbb eleme volt.
 • Szervezeten belül bárkivel könnyen és biztonságosan tud megosztani fájlokat.
 • Otthoni eszközökre telepíthető formában elérhető a Word, Excel, PowerPoint.
A szolgáltatás elérése

Látogasson el a https://office.com oldalra és kattintson a bejelentkezésre. Itt adja meg a hivatalos egyetemi e-mail címét és a cusman jelszavát.

Dolgozóknál ez x.y@uni-corvinus.hu hallgatóknál x.y@stud.uni-corvinus.hu. Ellenőrizze e-mail címének helyességét a https://cusman.uni-corvinus.hu oldalon.

Kapcsolódó dokumentumok

Kezdő lépések ver:1.0 (március 19.)

Teams (kommunikáció)

A Microsoft Teams Egyetemi szinten bevezetett kollaborációs eszköz.

Főbb funkciói:
 • Privát csevegés egy vagy több emberrel
 • Csoportos csevegés
 • Csoporton belül tematizálható csatornák létrehozása
 • Fájlok megosztása
 • Közös munka a fájlokkal
 • Hanghívás egy vagy több emberrel
 • Videóhívás egy vagy több emberrel
 • Hang és videóhívás rögzítése
 • Képernyő megosztás
 • Külső partnereket meg lehet hívni
 • Naptár alapú időzített megbeszéléseket lehet összehívni
 • Outlook naptárral teljes mértékben integrálódik
 • e-mailok-at tud fogadni csatorna szinten
 • Egyetem összes dolgozója és hallgatója megtalálható benne
Platformfüggetlen, ez azt jelenti, hogy működik Windows, Mac, Android, iOS, Linux-ot futtató gépeken.

2020-s járvány alatt ez volt a legfőbb platformja az oktatásnak, közös munkának és a vizsgáztatásnak.

Letölthető dokumentációk és segédletek a Teams-hez:
Fájlműveleti lehetőségek a Teamsben ver1.0 (március 21.)
Fájlműveleti lehetőségek a Teamsben ver1.0 (március 21.)
Hallgatói GYIK ver:4.0 (március 25.)
Melléktermek (Breakout rooms)
A Helpdeskre beérkezett kérdések és tapasztalataink alapján gyűjtöttük össze ezeket a mindenki számára hasznos kérdéseket és válaszokat.

Melléktermek (Breakout rooms)

Csatornán indított értekezleteknél használható a melléktermek funkció, ami lehetővé teszi, hogy az értekezlet résztvevőit külön csoportokba soroljuk, majd a csoportokat, mint önálló értekezleteket elindítsuk. Ezekbe az értekezletekbe az előadó bemehet és ott kommunikálhat a csoporttagokkal, majd átléphet másik csoportba. A kiscsoportos munkák végeztével pedig visszahívhatja a résztvevőket a közös értekezletbe.

Melléktermeket csak csatornán indított értekezletben lehet létrehozni és csak az előadó tudja indítani és kezelni. A melléktermek funkció csak az asztali Teams verzióból indítható, de a résztvevők a webes felületen is tudják azt használni, azaz termekbe lehet őket is tenni.

A termek létrehozásához az értekezlet menüjében a következő gombra kell kattintani:


A teljes leírást, használati útmutatót innen töltheti le:

Melléktermek (Breakout rooms)
2021. februárjától újra megváltozott a felvételek tárolási és kezelési lehetősége a Teams-ben. 2020. augusztusban volt az utolsó változás, amikor a felvételek már nem kerültek automatikusan a Stream felületre, ahol jogosultságot lehetett állítani. Helyette a beszélgetésfolyamba került, ahonnan bárki le tudta tölteni 20 napig.
A fájlok most már a OneDrive vagy SharePoint-ra kerülnek mentésre. Így utólag azok törölhetőek lettek, a megosztási jogosultságok szerkeszthetővé váltak és nincs időkorlát a letöltésükre.
Teams videorogzítési lehetőségek változása 2021. február

Csatornán indított felvétel

A felvételek a csatorna SharePoint site-ra kerülnek. A fájlra minden csoporttagnak azonos jogosultsága van. Megnézni és törölni is tudja.
A felvételeket a “Fájlok” fülön, a Recordings (Felvételek) mappában találhatóak.
Budapesti Corvinus Egyetem
A fájlt megosztani nem kell a csoport tagjaival. Csoporton kívüli személyekkel a következőképpen lehet megosztani. A csatorna “Fájlok” fülén a „Megnyitás ebben: SharePoint” opcióra kell kattintani, ekkor a böngészőben megnyílik a Teams csoport SharePoint oldala. Itt az egész mappa vagy csak egy fájl is megosztható a megszokott módokon.

A felvételek kattintásra lejátszhatóak.

Csevegésben indított felvétel

Egy vagy több emberrel folytatott beszélgetés rögzítése esetén a fájl annak az embernek a OneDrive meghajtójára kerül, aki megnyomta a rögzítés gombot. A fájl felett ő fog rendelkezni.
A rögzített felvételt a rendszer automatikusan megosztja a megbeszélésen résztvevő emberekkel. Ezt a jogosultságot a fájl tulajdonosa (a felvételt indító) tudja módosítani.
A fájlt a OneDrive-ot megnyitva a Recordings vagy Felvételek mappában találjuk.
Budapesti Corvinus Egyetem
A képen az látható, hogy az első felvételnél már törölve lett minden jogosultság ezért mutatja Privátnak. A másik az alapértelmezett Megosztva állapotban van. A Megosztva feliratra kattintva a hozzáféréseket lehet kezelni.

A piros négyzetben látható az első megosztás, ami egy saját magunkkal megosztott hivatkozás, aminek birtokában a fájlt könnyen és gyorsan elérjük. Erre azért van szükség, hogy a Teams-en belül a felvételre tudjunk kattintani és azonnal megnyíljon a böngészőben a lejátszás. Ezzel a megosztással illetéktelenek nem férhetnek hozzá a felvételhez, csak kényelmi funkciója van.
A kék négyzetben a résztvevőkkel készült megosztás látszik. Itt lehet hozzáadni vagy eltávolítani embereket, vagy törölni a megosztást.
A módosítani kívánt megosztást a Másolás gomb melletti három pontra kattintva lehet elvégezni.
A jogosultság utólag is bármikor módosítható.

Beszélgetés folyamban

A felvételek indulásáról és mentésről itt is kapunk értesítést az ablak tetején megjelenő szalag mellett.
A három pontra kattintva a következő menü jön elő. Ebből az első kettő lényeges számunkra.
FONTOS! A csatorna felvételeknél a felirat tévesen a Megnyitás OneDrive-ban feliratot mutatja a Megnyitás SharePoint-ban helyett. Ez a fent ismertetett funkciót nem befolyásolja.

A képre vagy a “Megnyitás a OneDrive-ban” opcióra kattintva a böngészőben megnyílik a videó. Ez a funkció nem működik csevegés esetén, ha törlésre került a saját magunkkal létrehozott megosztás (piros négyzetben bemutatott megosztás).
Hivatkozás lekérése opcióval a videóra mutató hivatkozást tudjuk lemásolni.
Csatornán történt rögzítés esetén ez a csoport SharePoint-ban lévő fájlra mutat.
Csevegésből indított rögzítés esetén a résztvevőkkel megosztott link szerepel. Az előzőekben ismertetett megosztásnál a kék négyzetben szerepelt.
A megosztási beállításokat ez nem módosítja.

Ki indíthat el vagy állíthat le egy felvételt?

Bármely, a következő feltételeknek eleget tevő személy elindíthat vagy leállíthat egy felvételt, még akkor is, ha az értekezlet szervezője nincs jelen.

A Microsoft a csoportok automatikus létrehozására rendelkezésünkre bocsájtott eszközébe visszatette annak lehetőségét, hogy olyan csoportot hozzunk létre, amiben újra elérhető a “Feladatok” és az “Osztályzatok” funkció, ami az előző félévben nem volt benne.

A könnyebb átláthatóság érdekében a régebbi kurzusok központilag archiválásra kerültek. A Teams alkalmazásban azarchivált kurzusok megtekintéséhez menjen a „Csoportok” menüpontra, azon belüllátni fog több lenyitható menüpontot: az „Aktív”-ot és az „Archivált”-at. Az „Archivált”-atkellene lenyitni, ott lesznek az archivált kurzusok megtalálhatóak.

 

A csoportok tartalma nem módosítható. Az ott zajlott beszélgetések olvashatóak, a feltöltött fájlok elérhetőek olvasási módban.
Miután létrehoztuk az értekezlet meghívót, utána azt újra megnyitva megjelenik az értekezletbeállítások menüpont. Itt lehet elérni az előszoba beállításait.A beállításoknál megadhatjuk, hogy kiknek kell az előszobában várakozniuk, amíg valaki jóvá nem hagyja a bejelentkezésüket.
Ezt a “Ki tudja megkerülni az előszobát?” opciónál tehetjük meg. A “Szervezeten belüli személyek” esetén csak a Corvinus oktatói és hallgatói léphetnek be jóváhagyás nélkül, míg a “Mindenki”-t választva bárki be tud lépni, aki rendelkezik az értekezlet hivatkozásával. A “Csak én” opciót választva értelem szerűen az értekezletet létrehozó személy tud csak belépni jóváhagyás nélkül és neki kell majd az értekezlet további résztvevőit beengednie.Ugyanitt lehet beállítani azt is, hogy kik tarthatnak előadást. Az előadást tartó személy tud felvételt készíteni és ő tudja megosztani a képernyőjét is.

ISZK_teams_202010-2.jpg
  Akár 42 résztvevő lépe látható egyszerre többféle módon

Jelenleg tesztüzemben lévő fejlesztés már használható. Ez az opció csak akkor lesz aktív ha 10-nél több résztvevője van az értekezletnek.Ez a sok kép egymás mellett normál képernyőn nem látszódik rendesen, ezért lehetőség van egy úgynevezett galéra módra. Ekkor a résztvevőket egy virtuális terembe ülteti a Teams. A mobil készülékekről bejelentkezők is több nézetet láthatnak, például a 2×4-es vagy a 3×3-as opciókat.
A Teams alkalmazást használva, a benne lévő naptárban létrehozott bejegyzések egyből Teams értekezletnek minősülnek, amihez csatlakozni lehet.
Amennyiben a naptárt más szolgáltatásból (pl. Outlook) nyitjuk meg és ott felveszünk egy naptár bejegyzést, akkor ott külön kell beállítani, hogy az egy Teams értekezlet lesz, különben csak egy sima megbeszélést vagy más eseményt hozunk létre.
A résztvevők listájának letöltéséhez először nyissa meg a résztvevők ablakot. Ezt alul a menüsávban a “Résztvevők megjelenítése” ikonra kattintva teheti meg. 

Miután erre rákattintott, a jobb oldalon megjelenik egy ablak a résztvevőkkel. Itt a három pontra kattintva megjelenik egy menü, amiből válassza a “Részvételi lista letöltése” opciót. A részvételi listát még az értekezlet befejezése előtt mentse le. Utólag nem tudja lementeni.
A beszélgetéseket ki lehet tenni külön ablakba, így akár egymás mellé is helyezhetjük őket és könnyen válthatunk a párhuzamosan folyó beszélgetések között. Egyszerűbb, mint átkattintani a beszélgetés listában minden alkalommal, amikor valakinek írni szeretnénk.
A külön álló chat ablak kiemeléséhez kattintsunk a jobb felső sarokban található ikonra a beszélgetés részben, amit itt a képen is látunk.


A JOGOSULTSÁG ÁLLÍTÁS VESZÉLYES! Vissza nem állítható hibát tud okozni! Óvatosan bánjon vele!

A végén hallgatók a szöveget ki tudják jelölni de kimásolni már nem. Ugyan így megjelenik a szerkesztés és letöltés opció, de ezt sem engedi használni a rendszer.
A felúszó menüben lehetőség van jelentkezni, így lehet tudni ki szeretne beszélni.

Megoszthatja a fájlokat a diákokkal: a csatornákon megoszthat mappákat vagy fájlokat, de a hallgatók nem szerkeszthetik őket. Ez nagyszerűen alkalmas a dokumentumok, például tantervek, iskolai szabályok és segédanyagok az osztállyal történő megosztására. Azt is megteheti, hogy saját írásvédett mappákat hoz létre, hogy korlátozza a tagok szerkesztési jogosultságait bármelyik csoportban.
A csatornákban és csevegésekben lehetőség van kérdőívek közzétételére vagy gyors kitöltetésére.

Forms
A Microsoft 365 Forms szolgáltatása összeköthető a Teams-el. Ezt közvetlenül a Teams-ben vagy a Forms weboldalán lehet megtenni.

Polly
Egy beépülő alkalmazás. Egykérdéses szavazást lehet vele gyorsan megcsinálni. Az ingyenes verzió érhető csak el.

Amit mindkettő tud:
 • 1-5-ig szavazás
 • Végén ki lehet exportálni az eredményt
 • Szavazás indulása és lezárását lehet időhöz kötni vagy kézzel indítani
 • Anonim és szavazó nevének rögzítését is tudja
 • A szavazás beállításait csak a készítő tudja módosítani, törölni
 • Anonim szavazás esetén a résztvevők rögzítésére egy külön szavazással lehet megtenni, ami nem anonim (Pl Ön szavazott: igen, nem)

Polly:
 • A válasz a szavazás végéig meg tud változtatni (csak 1 szavazat adható le)
 • Csak 1 kérdést tud / szavazás
 • Teams csatornára kitehető a teljes szavazás
 • 1 választ fogad el emberenként
 • Szavazás végén bárki le tudja tölteni az eredményt
 • Csatornához kötődnek a kérdések
 • Csak egy adminisztrátora lehet egy kérdésnek, aki a szavazásokat kezeli
Forms:
 • Vendég csak úgy tud szavazni, hogy link birtokába osztjuk meg a szavazást, így nem lehet korlátozni a szavazatok számát (Cusmannal megoldható)
 • Leadott szavazat nem módosítható
 • Több kérdést is tud egyszerre
 • Külön fülre kitűzve vagy linkként telet közzétenni a szavazást
 • Csak az űrlapot létrehozó tudja letölteni az eredményt
 • Csoporthoz kötődnek a kérdőívek
 • Többen kezelhetik a kérdéseket
Ezt az útmutatót vendégeink számára készítettük, hogy minél egyszerűbben tudjon becsatlakozni az Egyetem távoktatásában és távmunkájában használt Teams rendszerhez.
Téjékoztató a Corvinus vendégeknek a Teams használatához v21.02
Dolgozóknak készült leírásunkban a Teams lehetőségeit mutatjuk be, külsős vendégekkel milyen kommunikációs lehetőségeik vannak.
Együttműködés külsősökkel a Teams-ben

A Microsoft 365 programok letöltése


Az Microsoft 365 oldalra belépve a jobb felső sarokban található “Az Office telepítése” link. Mindenki 5 példányban telepítheti az asztali alkalmazást.Mobiltelefonra
 
 


További alkalmázások

Két szolgáltatás összehasonlítása
OneDriveSharePoint
Milyen használatra javasolt?Személyes fájlok tárolásáraKözös munkára Cusman azonosítóval rendelkezők számára
(dolgozó, vendég)
Jelent veszélyt a szervezet számára?Igen
A kilépő kolléga fájljai véglegesen törlődnek
nem
A tárhoz jogosultságot az ISZK be tud állítani
Mekkora tárterületű?1 TBISZK által meghatározott
Megosztható külsősökkel?igenigen
Megosztható belső kollégákkal?igen
maximum 120 napra
igen
Nincs időkorlát
Lehet szinkronizálni
Ezt a funkciót a közös munkára ajánlott használni. A legtöbb szolgáltatása azonos a OneDrive-hoz képest, azonban ez a megoldás sokkal biztonságosabb a szervezet számára!

A SharePoint a OneDrive-hoz képest sokkal több szolgáltatást biztosít.

Zsarolóvírusok elleni védelem
Egy kattintással vissza tudunk állni a titkosítás előtti állapotra a SharePoint webes felületén.

Budapesti Corvinus Egyetem

Verziókezelés
A fájlok módosításakor a háttérben folyamatosan másolatokat készít a fájlról. Ezeket a példányokat a fájlkezelőben nem látjuk. Az adott fájlra kattintva tudjuk megnézni a verziókat és vissza is tudunk állni a kívánt állapotra.
Nem kell többet e-mailben fájlokat küldözgetni. A közös munka és verziókezelés lehetővé teszi a fájlműveletek nyomonkövetését. Pl. többen megkapják egy pályázat különböző részeinek megírását. A fájok küldözgetésével egyeztetik a munkájukat. A végén, aki egybe szerkeszti nehezen tudja lekövetni, melyik az utolsó verzió. A különböző dokumentumok különböző formátummal készülhettek.
A OneDrive nagy mérete szimpatikussá teszi a közös munkára. Ezt a rendszert a személyes munkára találták ki. A fájlok az adott ember birtokában van, ha a fájl birtokosa kilép az egyetemről az általa tárolt fájlok törlődnek. Ez egy szervezet számára nagy veszélyt jelent!Fájlok szinkronizálása
Windows 10 és Macintosh esetén a fájlok szinkronizálása beállíttatható, sávszélességre és a tárterületre optimalizáltan történik ez.
A szinkronizáció aktiválása után, csak a fájlok és mappák nevei kerülnek a gépre. Ezt a fájl melletti kis felhővel jelöli.
A fájl megnyitásakor kerül letöltésre a fájl a felhőből. A rendszer ettől kezdve folyamatosan szinkronban tartja a gép és a felhő között. Ilyenkor egy zöld kört fog látni a fájl neve mellett.
Beállíthatjuk úgy, ha internet kapcsolat nélküli helyre megyünk, hogy mappákat, fájlokat megjelölünk erre. A kapcsolat helyreállásakor a fájlok automatikusan szinkronizálódnak.


Zsarolóvírusok elleni védelem
Egy kattintással vissza tudunk állni a titkosítás előtti állapotra a OneDrive webes felületén.Verziókezelés
A fájlok módosításakor a háttérben folyamatosan másolatokat készít a fájlról. Ezeket a példányokat a fájlkezelőben nem látjuk. Az adott fájlra kattintva tudjuk megnézni a verziókat és vissza is tudunk állni egy kívánt állapotra. Szervezeti közös munkára a SharePoint megoldást javasoljuk!

Fájlok, mappák megosztása – Megosztások élettartama 6 hónap, ez után automatikusan törlődnek, biztonsági okok miatt.
Több módja is van a megosztásnak:
 • Megosztás csak szervezeten belül, adott felhasználókkal
 • Mindenkivel az egyetemen (hallgató, dolgozó)
 • Korábbi hozzáféréssel rendelkező felhasználókkal ismételt megosztás, emlékeztető küldése
 • Hivatkozás birtokában (egyedi jelszóval ellátva, vagy anélkül)
Külön szabályozhatjuk, hogy írási jogot adunk a megosztáshoz vagy csak olvasásit.

A Microsoft Stream egy vállalati video szolgáltatás, ahol a szervezet tagjai biztonságosan feltölthetik, megnézhetik és megoszthatják a videókat.

Miért előnyösebb a Stream a YouTube-hoz képest?
Ezeket a videókat csak bejelentkezés után tudják megnézni. A megtekintés joga tovább szűkíthető egy-egy emberre vagy csoportra.
Ez a szerzői jogok védelmében fontos.

Hátránya a YouTube-hoz képest, hogy nem lehet külső emberekkel semmilyen módon megosztani a videókat.

A rendszer érdekesebb szolgáltatásai:
 • a feltöltött angol nyelvű videókat automatikusan nyelvfelismerőn futtatja át és szövegkönyvet készít belőle
 • a szövegkönyv kereshető
 • a szövegkönyvben a kiválasztott szövegre kattintva a videó azon részére ugrik, ahol az látható
 • a Teamsben készített felvételek ide kerülnek automatikusan
 • Forms kérdőívíveket lehet beszúrni

Újdonságok

A Microsoft Forms az Office 365 része, mellyel a felhasználói gyorsan és egyszerűen hozhatnak létre egyéni teszteket, felméréseket, kérdőíveket, regisztrációs űrlapokat és más hasonló tartalmakat. Nagyon komplex pérdőívek elkészítésére nem alkalmas, mint például az Qualtrics.


A  Forms f
őbb lehetőségei:
 • külső linkkel bárkivel megosztható
 • lehetőség van csak a szervezeten belüli válaszra
 • a kérdőív lejárata beállítható
 • a kérdőívet kitöltő neve rögzíthető vagy lehet anoním
 • a kérdéseket lehet random megjelenítésre állítani
 • az egyes kérdésekre megnézhető, ki mit válaszolt
 • kitöltési idő megnézhető
 • Excelbe exportálható az eredmény
 • kérdőívek megoszthatóak, így közösen is lehet szerkeszteni azokat
A válaszokra egy példa
Kérdéstípusok

Oktatóanyagok

Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.27. - 06:04:47