Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Újdonságok

A Mircrosoft 365 folyamatosan fejlődő rendszerének nyomon követésében szeretnénk segítséget nyújtani ezekkel a havi összefoglalókkal.
Teams frissítése
Az új Teams és Office funkciók használatához frissítse a programokat a legújabb verzióra. Ezt úgy teheti meg, hogy a jobb felső sarokban a profilképére kattint és a megjelenő menüben kiválasztja a “Frissítések keresése” menüpontot. Érdemes ezt az opciót gyakran használni, hogy mindig a legfrissebb verzió legyen feltelepítve a gépére.

Word aktualizálás funkció a webes felületen
Amikor egy Word dokumentumban valaki szerkesztett egy részt, akkor azt a rendszer a webes felületen a sorok elé kitett kék pöttyel jelzi a többi szerkesztő számára. Így egyszerűen látni, hogy hol történtek módosítások a szövegben.

Megemlítés funkció Outlookban
Az e-mail szövegében meg lehet említeni valakit @-al és akkor az Outlook beteszi őt a címzettek közé. Valamint kap az illető az Outlook-ban a csengő ikonnál egy értesítés jelzést, hogy meg lett említve.

Keresés a szervezeten belül
Bármelyik böngészőben működik a https://www.bing.com böngészőben történő kereséskor. Ennek újdonsága, hogy a találatok felett kiválaszthatjuk a “Munkahelyi” opciót, aminek segítségével így a munkahelyünkön, a szervezeten belül tudunk keresni. Például rákereshetünk egy kollégánk nevére, hogy megkapjuk az elérhetőségeit. Természetesen itt is csak azt látjuk, amihez jogosultságunk van, illetéktelenek nem férnek az adatokhoz.

Alkalmazások új helyen jelennek meg és az Office app indító testreszabásaAmikor belépünk az Office.com oldalon, akkor a nyitóképernyőn az alkalmazások már nem középen, hanem a bal oldalon jelennek meg egymás alatt.
Az itt megjelenő alkalmazás ikonokat testreszabhatjuk: bár a sorrendjükön nem változtathatunk, de eltávolíthatunk belőle illetve újakat vehetünk fel.

Ennek módja, hogy megnyitjuk az Office startmenüt, a kilenc kis négyzetet tartalmazó ikonra kattintva.Ez után a megjelenő applikáció ikonokra, ha rávisszük az egeret megjelenik tőlük jobbra három pont. Ez egy menü, amire rákattintva ott a lehetőség, hogy az “Az indítón való rögzítést feloldjuk” vagy ha még nincs kint az indítón, akkor rögzítsük.Teams

Jelenleg a “Feladatok” alkalmazás hozzárendelése nem működik!

A Microsoft a csoportok automatikus létrehozására rendelkezésünkre bocsájtott eszközéből kivette annak lehetőségét, hogy olyan csoportot hozzunk létre, amiben már alapból benne van a “Feladatok” és az “Osztályzatok” funkció, ami még az előző félévben benne volt.

Eddig lehetőségünk volt manuálisan ezeket az alkalmazásokat felvenni, de a Microsoft nemrégiben kivezette a nem osztály alapú csoportoknál a feladatok, osztályzatok használatának lehetőségét. Szerencsére az ezzel egy időben kiadott tömeges csoportlétrehozó eszköze újra tartalmazza azt az opciót, hogy osztály alapú csoportokat hozzunk létre. Amennyiben ez a következő félévben is így marad, minden csoportot osztály alapúan hozunk létre.
Háttér vagy homályos háttér beállítása Teams-ben
Értekezletek, videóhívások közben a három pontra kattintva érjük el a beállításokat. Itt lehetőségünk van a háttér megváltoztatására, vagy annak elhomályosítására. Választhatunk a felajánlott alap hátterek közül, de akár mi magunk is kiválaszthatunk a gépünkről egy hátteret.

Powerpoint szerkesztés előadás alatt
Új funkciója a Teams-nek, hogy az előadás alatt kivetített Powerpoint menet közbeni szerkesztése lehetséges és most már meg is jelennek a változtatások az előadás alatt. Régebben ugyan szerkeszteni lehetett a Powerpoint előadást, de a változtatások nem jelentek meg az előadás közben.
Csoport tagjainak felvétele másik csoportbaCsoport beállításokon belül, a tagok hozzáadásánál lehetőségünk van arra, hogy megadjuk egy csoport nevét és abból a Teams átveszi az aktuális taglistát. Ez a taglista nem frissül, ha az eredeti csoport tagjai között változás történik, az a másik csoportban nem fog frissülni. Csak az aktuális listát tudjuk átvenni, utána manuálisan kell a változásokat lekövetni, ha vannak.

Jóváhagyást igénylő csatlakozás
Minden csoportnak van egy csoportra mutató hivatkozása. Ezt a hivatkozást lekérve és elküldve, meg lehet osztani a csoportot másokkal. Ez a módszer jóváhagyást kér a tulajdonosoktól minden belépő jelentkező esetén. A jelentkezők csak a jóváhagyásuk után léphetnek be a csoportba.
A hivatkozást a következő módon éri el: a csoportok fület megnyitva vigye az egerét a csoportja melletti három pontra, nyissa le a menüt és itt válassza a “A csoportra mutató hivatkozás lekérése” opciót.

Közvetlen csatlakozás
A másik módszer, ha a jelentkezők a csoport kódjával lépnek be a csoportba. Ez esetben a rendszer nem kér jóváhagyást a tulajdonosoktól, a jelentkezők automatikusan bekerülnek tagként a csoportba.

A kódot a következő módon kérheti le, amennyiben Ön a tulajdonosa a csoportnak: vigye az egerét a csoportja melletti három pontra, nyissa le a menüt és itt válassza a “Csoport kezelése” opciót. A megjelenő felületen válassza ki felül a “Beállítások” fület. Itt keresse meg a “Csapatkód” opciót, a nevére kattintva nyissa azt le. Megjelenik egy “Létrehozás” gomb, amennyiben még nem generált kódot a csoportjához. Ha már van kódja, akkor a gomb helyett itt a kódot fogja látni. Másolja ki a kódot és ezt ossza meg azokkal, akiket szeretne a csoportjába meghívni. A kódot a csatlakozás csoporthoz résznél kell megadni.Ebben a hónapban zömében a Teams újdonságaira szeretnénk felhívni a figyelmet és néhány Outlook érdekességre.

Teams

Értekezlet felvételek törlésére van lehetőség limitált módon!
Amíg az értekezlet tart az értekezlet tulajdonosának lehetősége van a rögzített felvétel törlésére. Erre az elmúlt pár hónapban nem volt lehetőség. A felvételek 21 napig tárolódnak a Teams-ben. Törölni csak az értekezlet alatt lehet, abból kilépve már nem! A beszélgetés oldalsávban megjelent felvételnél a három pontra kattintva látható lesz egy menü, ott található a “törlés” opció.
ISZK_teams_202010.jpg
Értekezlet alatt az eszköztár állandóan látható
Az értekezletek egy külön ablakban nyílnak meg és mindig látható lesz az eszköztár a könnyebb kezelhetőség érdekében. Így egyszerűbben tudjuk lenémítani vagy hangot adni magunknak, a kamerát ki-be kapcsolni és jelentkezni az értekezleten

Akár 42 résztvevő képe látható egyszerre többféle módon
Jelenleg tesztüzemben lévő fejlesztés már használható. Ez az opció csak akkor lesz aktív ha 10-nél több résztvevője van az értekezletnek.
Ez a sok kép egymás mellett normál képernyőn nem látszódik rendesen, ezért lehetőség van egy úgynevezett galéria módra. Ekkor a résztvevőket egy virtuális terembe ülteti a Teams. A mobil készülékekről bejelentkezők is több nézetet láthatnak, például a 2×4-es vagy a 3×3-as opciókat.
ISZK_teams_202010-1.jpg
Nyilvános élő esemény megtartására is van lehetőség
Élő esemény (nagylétszámú előadás) megtartásakor most már lehetőség van választani a nézők részvételi módja között. Megtartható az egyetem hallgatói és dolgozói számára, ekkor a rendszer bejelentkezést követel meg, előadásokhoz javasoljuk. Vagy nyilvános eseményt tud tartani, amikor senkinek sem kell bejelentkeznie, rendezvényekhez javasoljuk. Igényelni itt tudja.

Reflektorfény
Egy videókép kiemelése olyan, mintha kitűzné a videót az értekezlet összes résztvevője számára. Ha Ön szervező vagy előadó, bárkinek a videóképét kiválaszthatja (beleértve a sajátját is) a résztvevők számára látható fő videóként.További információ.
HAMAROSAN Breakout rooms
Bevezetésre kerül ez az új funkció, amivel lehetőségünk van egy értekezlet alatt külön csoportokba rendezni a résztvevőket. Ez akkor lehet hasznos, amennyiben külön feladatokat szeretnénk adni az egyes csoportoknak, majd később visszahívva őket megoszthatja minden csoport a saját megoldását, prezentációját mindenki mással.
Asztali verziót novemberre, az Androidost decemberre ígéri a Microsoft.
Addig is a lenti videóban látható, hogy fog kinézni ez az új funkció.

Outlook

Küldés később (ütemezetten)
Az Outlook webes felületén már elérhető az a lehetőség, hogy egy levelet egy későbbi időpontban küldjünk el, tehát a levélküldést időzíthetjük. Ehhez a “Küldés” gomb jobb oldalán található lenyíló ikonra kell kattintani és a “Küldés később” opciót választani. Ekkor megjelenik egy naptár, itt kiválaszthatjuk a kiküldés napját és az időpontot is, majd a “Küldés” gombbal elküldhetjük időzítve a levelünket. Ekkor a piszkozatok közé kerül a levél, ami az elküldésig módosítható, törölhető.

FindTime
Ezzel a bővítménnyel könnyen találhatunk mindenki számára megfelelő időpontot az értekezleteinkhez. A bővítmény segítségével megadhatunk több választható időpontot, amire a címzettek szavazhatnak, hogy jó-e nekik vagy sem. A szavazás leegyszerűsíti az időpont egyeztetést. Figyelembe veszi a résztvevők naptáreseményeit és a kiküldéskor automatikus feltételes eseménynek be is teszi, amit a szavazás végén el is távolít a rendszer.
A funkció elérhető a webes és a telepített verzióban is! További információt ebben a magyar nyelvű leírásban vagy a lenti angol nyelvű videóban talál.
 
Vágólapra másolva