Ugrás a fő tartalomra

Informatikai biztonság

Az általános cél, hogy az egyetem informatikai infrastruktúrája hosszú távon is működőképes legyen, és lehetőség szerint minél szélesebb körben kihasználásra kerüljön, figyelembe véve az egyetem oktatási, gazdasági és egyéb működési igényeit. Olyan szabályozást kell megvalósítania, amely végrehajtásával az egyetem informatikai rendszerei, a felhasználói adatok, az egyetem és az egyetemi polgárok jó híre is megvédhető. A biztonsági szabályzatnak ezek mellett összhangban kell lennie a hatályos magyar jogszabályokkal, és az egyetem internetszolgáltatójának szabályaival.

Jelszóval kapcsolatos tudnivalók

JELSZÓVÁLTOZTATÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

A Szenátus által elfogadott, felülvizsgált Informatikai Szabályzat szerint a felhasználói azonosítók és adatok hatékonyabb védelemének érdekében, a nemzetközi ajánlásokkal összhangban az egyetemi polgároknak évente meg kell változtatniuk a Cusman azonosítóhoz tartozó jelszavukat.

Az egyetemi fiókjának biztonsága több okból is fontos:

Munkavégzéshez használt fontos adatok, személyes, érzékeny információk társíthatók a fiókjához, akár más szolgáltatások is kapcsolódhatnak egyetemi levelezési címéhez pl.: személyazonosság ellenőrzésénél, jelszavak e-mailben történő visszaállításánál. Ha illetéktelenek megszerzik a belépéshez szükséges adatokat, akkor visszaélések sorát indíthatják meg, nagyon kellemetlen helyzetet teremtve mind a felhasználó, mind az Egyetem számára.

A problémák kivédéséhez erős és egyedi jelszó létrehozása szükséges. Kérjük jelszavát az alábbi javaslatoknak megfelelően hozza létre:

 • Hozzon létre egyedi jelszót az egyetemi fiókjához, semmiképpen ne használjon olyan jelszót, amely megegyezik vagy hasonló más fiókjának jelszavával pl.: Gmail, Facebook.
 • Ne használjon egyetlen szót vagy egy általánosan használt kifejezést.
 • Nehezen kitalálható jelszót generáljon, még azok számára is, akik sokat tudnak Önről (ne használjon a jelszavakban neveket, családtagok, barátok vagy a saját születésnapját, stb.).
 • A jelszó minimálisan 8 karakter hosszú kell legyen. Mindenképpen kell tartalmazzon legalább egy kisbetűt, legalább egy nagy betűt és legalább egy számot.


Mit tehetek ha lejárt a jelszavam?

 • Jelszót kell módosítani a cusman.uni-corvinus.hu oldalon. Ide a lejárt jelszavával is be tud lépni bármilyen másik eszközről, mobilról, vagy otthoni számítógépről.
 • Személyesen kérheti a jelszava lecserélést fényképes igazolvány (diákigazolvány, személyi igazolvány, útlevél, stb.) felmutatása után az IT Helpdesk-en Sóház 110
 • E-mail megkeresés esetén SMS-ben elküldjük a Cusman oldalon előzetesen regisztrált telefonszámra a személyes adatok megadása után.
  Adatvédelmi okokból csak a korábban megadott számra küldjük ki az új jelszót.

Microsoft 365 adatainak fokozott védelme (MFA)

A kétlépéses ellenőrzés megnehezíti, hogy illetéktelenek jelentkezzenek be az Ön Microsoft-fiókjába. Ennek érdekében a szolgáltatás kétféleképpen ellenőrzi az Ön személyazonosságát: először jelszóval, majd egy kapcsolattartási mód (más szóval biztonsági adatok) megadásával. Még ha valaki meg is szerzi a jelszavát, nem tud bejelentkezni, ha nincs hozzáférése az Ön biztonsági adataihoz. Ezért is fontos eltérő jelszót használni minden fióknál.

Szabályzatok

*A szabályzat célja és hatálya

 • E szabályzat célja, hogy meghatározza az Egyetemen vezetett nyilvántartásokműködésének törvényes rendjét, valamint biztosítsa az adatvédelem alkotmányoselveinek, az adatbiztonság követelményeinek érvényesülését, s megakadályozza ajogosulatlan hozzáférést, az adatok megváltoztatását és jogosulatlan nyilvánosságrahozatalát.
 • A szabályzat hatálya kiterjed az Egyetemen – annak központi egységeinél ésminden karán illetve intézeténél, könyvtáránál és minden egyéb szervezeti egységénélfolytatott valamennyi személyes adatokat tartalmazó adatkezelésre.
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 01:07:45