Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Közgazdaságtudományi Doktori Program

A Közgazdasági Doktori Program fő profilja a modern közgazdaságtan, de túl is terjed azon. Befogadja a matematikai pénzügyi, az operációkutatási, az agrárközgazdaságtani és közpolitikai elemzésre szakosodó, a fenti területeket elmélyült közgazdaság-elméleti és módszertani ismeretek birtokában kutatni kívánó hallgatókat is. A Közgazdasági Doktori Program képzési szerkezete, tantárgystruktúrája a közgazdaságtan nemzetközi gyakorlatát követve magában foglalja a mikro- és makroökonómiát, ökonometriát és statisztikát, valamint matematikai közgazdaságtani és matematikai alapokat. A Doktori Program fő profilja körében oktató és kutató tanárok a hazai közgazdaságtudomány jeles, ismert és elismert szakemberei.

Témavezetők

Ágoston Kolos Csaba kolos.agoston@uni-corvinus.hu Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet
Egyetemi docens, Intézetigazgató / Associate Professor, Institute Director
Sóház, 202/A
Telefon: +36 1 482 7450 • Mellék: 7450
Baji Petra petra.baji@uni-corvinus.hu
E épület
Telefon: +36 1 482 5308
Bakó Barna barna.bako@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Közgazdaságtan Intézet
Docens / Associate Professor
E épület, 225.1
Telefon: +36 1 482 5165 • Mellék: 5165
dr. Berde Éva eva.berde@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Közgazdaságtan Intézet
Professor emerita / Professor Emerita
E épület, 223
Telefon: +36 1 482 5363 • Mellék: 5363
Dr. Berlinger Edina edina.berlinger@uni-corvinus.hu Pénzügy, Számvitel és Gazdasági Jog Intézet / Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék
Tanszékvezető egyetemi tanár / Head of Department, Professor
E épület, 279
Telefon: +36 1 482 5156 • Mellék: 5156

Valentiny Pál Ph.D.

Vendégoktatók

  • Thomas Basboll (Copenhagen Business School), 2021
  • Peter Kelle (Louisiana State University), 2020

Katona Márton – Interjú a doktori képzésről

Budapesti Corvinus Egyetem

 
FB-bejegyzés: „Ha azt szeretnénk, hogy Magyarország fejlődjön, ahhoz több olyan szakemberre van szükség, akik átfogó képpel rendelkeznek a világról. A doktori képzés adhat egy olyan keretet, amellyel a későbbiekben jobban el tud helyezkedni az ember, ez adhat egy olyan célt, amellyel egy nagyobb jót lehet szolgálni.” –válaszolta Katona Márton, az Általános és Kvantitatív Közgazdaságtan Doktori Iskola hallgatója arra a kérdésre, hogy miért kezdett doktori tanulmányokba.

„Több olyan szakemberre van szükség, akik átfogó képpel rendelkeznek a világról” Katona Márton az alap – és mesterképzést is a Corvinuson végezte el, majd az Általános és Kvantitatív Közgazdaságtan Doktori Iskolában folytatta tanulmányait. Úgy véli, az ember munkaerőpiaci és akadémiai értékét is növeli, ha a világról és a társadalmi folyamatokról átfogó képpel rendelkezik. A doktori képzés számára ezt a szellemi platformot biztosítja.


Mi a kutatási területed? 

Azt vizsgálom, hogy a civil szervezetek, az állam, a lakosok hogyan tudnak együttműködni. Milyen állami és gazdasági berendezkedés képes elősegíteni azt, hogy a civilek eredményesebben bele tudjanak szólni a közszolgáltatás folyamatába, nagyobb legyen a bizalom és hogyan lehet az államot úgy átszervezni, hogy az hatékonyabban működjön. Ennek elméleti megfontolásait, kulturális hátterét vizsgálom intézményi közgazdaságtani megközelítésből.

Mi a célod ezzel a képzéssel? 

Mindig igyekszem egy nagyobb képben gondolkodni, hogy szélesebb és tágabb elképzelésem legyen a társadalmi és gazdasági folyamatokról, és szerintem ez a doktori iskola alkalmas erre. Sok idő van arra, hogy kutatással foglalkozz, tantárgyakat hallgathatsz, konferenciákra járhatsz, és ha valakit érdekel egy probléma, akkor ezt különböző szempontokból körbe tudja járni. Ha azt szeretnénk, hogy Magyarország fejlődjön, ahhoz több olyan szakemberre van szükség, akik átfogó képpel rendelkeznek a világról. A doktori képzés adhat egy olyan keretet, amellyel a későbbiekben jobban el tud helyezkedni az ember, ez adhat egy olyan célt, amellyel egy nagyobb jót lehet szolgálni.

Miért jelentkezik valaki egy doktori iskolába? 

Többféle motivációt is elképzelhető. Azoknak, akik egyetemi, akadémiai karriert szeretnének építeni, szükségük van a doktori képzésre. De azok számára is nagyon hasznos lehet, akik nem akadémiai pályában gondolkodnak: a doktori képzésnek köszönhetően feltehetően magasabb pozícióba tudnak elhelyezkedni az üzleti szférában vagy az államigazgatásban is.

Mit üzensz azoknak, akik most gondolkodnak azon, hogy jelentkezzenek-e a képzésre? Ha úgy gondolják, hogy valamilyen téma érdekli őket, és ebben szeretnének jobban elmélyülni, vagy ha megmozgatják őket nagyobb problémák, világmegváltó gondolataik vannak, vagy érdekli őket a kutatás-oktatás, akkor mindenképpen hasznos egy doktori képzés. Ha a közgazdaságtudomány az, ami jobban érdekli őket, vagy nyitottabbak a pénzügyi problémákra, mikro-makro problémákra, akkor ez a doktori iskola a megfelelő választás. Ha valaki mélyebb tudást szeretne szerezni arról, hogy hogyan működik a társadalom, hogyan működnek az országok, a világ, arra egy jó lehetőség a doktori képzés.


Mi jelenti számodra a legnagyobb élményt, amit a doktori képzés adott? 

Külföldi konferenciákon is részt vehettem, és találkozhattam külföldi szakmabeliekkel. Kutatókat, oktatókat ismerhettem meg, és kiderült, mennyire közvetlenek. Amikor az egyetemi világba is bekapcsolódik az ember, más lesz a nexus az egyetemi oktatókkal is. Valamennyire már kollégaként tekintenek rád, és ez külföldön is nagyon jó érzés.  

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.19. - 14:48:22