Ugrás a fő tartalomra

Rajk Szakkollégium

A Rajk Szakkollégiumot 1970-ben alapították az Egyetem diákjai a lényeges működési kérdésekben teljes autonómiával rendelkező intézményként. Az alapítók fő célkitűzése a tagok szakmai, közösségi és társadalmi aktivitásának fejlesztése volt. Ezek a célok napjainkban is érvényesek.
Bár az eltelt több, mint 50 év alatt történtek hangsúly eltolódások, a kollégium küldetésének és működésének három alappillére változatlan maradt:

– a kollégisták számára olyan szakmai lehetőségek biztosítása, mely lehetővé teszi egy nemzetközi mércével mérve is magas színvonal elérését;
– társadalmilag érzékeny és jól informált értelmiségiek képzése, a szakkollégisták önkifejtésének, önkiteljesedésének elősegítése;
– olyan demokratikus közösség működtetése, mely elősegíti a kollégium céljainak megvalósítását, a tagok későbbi társadalmi aktivitását és lehetővé teszi az egyetemi évek tartalmas és jó hangulatú eltöltését.

Közösségiesség, Szakmaiság és Társadalmi Felelősségvállalás

Szakmai téren ez abban nyilvánul meg, hogy a kollégisták olyan ismereteket sajátítanak el, melyekre a hivatalos egyetemi oktatás keretein belül nincs vagy igen korlátozott a lehetőség. A szakmai tevékenység sikerét a végzett szakkollégisták pályafutása mutatja.

A rendszerváltás óta a Rajk Szakkollégium intézményi szinten nem játszik aktív politikai szerepet, de a társadalmat érintő fontos kérdésekkel való foglalkozás nem tűnt el profiljából; tagjai az utóbbi években is igyekeztek hangjukat hallatni bizonyos fontos kérdésekben, állásfoglalásokban, rendezvényeiken keresztül.

Mindemellett a Rajk egy igen összetartó, szoros közösség, amely kifejezetten
értékalapon működik, elvárja tagjaitól a tisztességes emberi és társadalmi magatartást, a toleranciát, a teljesítmény tiszteletét. Ez a közösség ugyanakkor fontos célnak tartja, hogy sokoldalú tevékenységén, kulturális- és sporteseményein, bulijain keresztül tagjai tartalmas és jó hangulatú egyetemi életet éljenek.

A kollégium egyedülálló pedagógiai modelljében a tagjai egymástól tanulnak, egymást fejlesztik. Mind emberileg, mind szakmailag, a kollégium teljes embert nevel. Különös figyelmet szentelünk az egyéni fejlődés pályákra, folyamatos visszajelzésre. A kollégisták az együttélés során élethosszig tartó barátságokat kötnek, közösen alkotnak együttélési szabályokat, nőnek fel és fedezik fel a körülöttük lévő világ legfontosabb kérdéseit  

Elérhetőségeink

Tevékenységeink

A Rajk minden félévben indít elsős kurzusokat, amelyekre mindig változatos témában témában készülnek kollégisták. Bárki bármelyik alkalomra becsatlakozhat. Félév közben mindig vannak nyít kurzusalkalaink, nyílt előadásaink. Az előadásaink és nyílt eseményenk nagyon különböző témában zajlanak és jól tükrüzik a kollégisták sokszínű érdeklődését. Erről és minden aktuális eseményünkről tájékozódhattok a Vigyázz, Kész, Rajk nevű facebook oldalunkon.

Jelentkezési információk

A Rajk májusban hirdeti meg a felvételit, ami mindig két körös. Van egy írásbeli, ahol különböző elgondolkodtató kérdéseket teszünk fel, vannak rövidebb és kifejtős kérdések. Ennek az a küönlegessége, hogy a kérdésekre alapvetően nincsenek rossz vagy jó válaszok, arra törekszünk, hogy minél jobban megismerhessük a jelentkezők gondolkodását és világnézetét. Mindenkit behívunk a fél órás szóbeli beszélgetésre. Mindenképp érdemes várni májusig a Rajk felvételijére és eljönni a szóbeli fordulóra is, hiszen minden évben egyedi módon alakulnak az évfolyamok, különböző szempontok érvényesülnek a felvételin. Mindig a teljes embert nézzük és nem szigorúan csak a legjobbakat vesszük fel.

Szervezeti felépítés

A kollégium fő intézménye a DB, diákbizottság. Demokratikus úton a Kollégiumi Gyűlés, tehát az összes kollégista gyűlése választja meg őket. Minden hétfőn üléseznek, ami egy nyílt fórum a kollgéium mindennapjait szervezik. Emellett fontos szerepe van az SZMT-nek, ők a szakmai élet felelősei a kollégiumnak. Kurzusokat, blokkszemináriumokat szerveznek, segítik a kollgésiták szakmai útkeresését, monitorozzák a szakmai folyamatokat. Több kisebb bizottság is van a kollégiumban, alumniért felelős, pénzügyekért, épületért vagy a marketingért felelős bizottságok. Nem kötelező bizottsági tagnak lenni, mégis sokan kiprobálják magukat hiszen nagyon sok aspekutsban fejlődnek a tagok. Csapatmunka, stratégiai gondolkodás, kollégium értés, érzékenység és projekt manager skillekkel vérteződnek fel a tagjaink.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.24. - 14:58:59