Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma

Kik vagyunk mi?

Szervezetünk 2007-ben alakult diákszervezetként, amelyet a Corvinus Társadalomtudományi Karán tanuló lelkes fiatalok hoztak létre azzal acéllal, hogy az egyetemen szerzett elméleti ismereteiket gyakorlati tudással egészítsék ki. 2017-től a szervezet akkreditált szakkollégiumként, Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma néven működik. Fő célunk a külpolitika és a diplomácia világának minél mélyebb megismerése különféle szakmai programokon és rendezvényeken keresztül. Nagy hangsúlyt fektetünk a kritikai látásmód, a vita-és érveléstechnika, és a különböző kommunikációs és soft skillek fejlesztésére.Tagjaink között a BCE-sek mellett sokan vannak az ELTE, NKE,Pázmány, és a Károli hallgatói is. Az egyetemek mellett a hallgatott szakok is változatosak: társadalomtudományi, gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, és jogi karra járó tagjaink mind elősegítik, hogy több nézőpontból tekinthessünk a nemzetközi kapcsolatok világára.

Szakmaiság

A különböző belsős szakmai programok (vitaklubok, aktuálpolitikai elemzések, belsős beszélgetések, nagykövetségi látogatások, tanulmányi kirándulások, szimulációk) mellett a tagságon kívüli diákság számára nyitott programokat is szervezünk, amelyek leggyakrabban kerekasztal-beszélgetések meghívott szakértőkkel, különböző aktuális témákról. Ezen kívül a tagság számáraminden héten kiküldünk egy, a Szerkesztőségünk által összeállított hírlevelet az aktuális nemzetközi eseményekről.Szakkollégiumként a GyDSz-ben is indulnak kurzusok, amelyekből az aktív tagoknak félévente teljesíteniük kell egy bizonyos kreditszámot. Mivel kurzusaink nagyon sokfélék és a tagság igényeihez igazítjuk őket, mindenki talál magának tetszőt, így ez nem jelent problémát.Az óráink kis létszámú csoportokban zajlanak, általában kétheti rendszerességgel, néha tömbösítve. A kurzusaink között találhatók regionális tanulmányok (pl. Kína, Nyugat-Balkán, Közel-Kelet, Irán, stb.), soft skill fejlesztők és kommunikációs tréningek, protokoll-kurzusok, informatikai kurzusok, illetve olyanok, amelyek egy-egy jogi vagy gazdasági témára koncentrálnak. Mivel erős igény fogalmazódott meg rá, előző félévtől indult nyelvi (spanyol, francia), illetve angol nyelvű kurzusunk is. 

Közösség 

Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, szükség van arra, hogy a tagok megismerjék egymást és gördülékenyen dolgozzanak együtt. Így gyakran hetente többször is változatos közösségépítő programokon veszünk részt a közösségi szekciónk szervezésében. Ezenkívül pedig évente több tábort is szervezünk mind közösségépítő, mind szakmai céllal, így azok a tagjaink, akik nem a Ráday koliban laknak, is teljes mértékben élvezhetik szervezetünk pezsgő közösségi életét!A szervezett programokon kívül pedig gyakran spontán összejöveteleken élvezzük egymás társaságát: mindig van kivel ebédelni, kávézni, összefutni az irodánkban egy-egy lyukas óra alatt, vagy lazítani a nap végén.

Társadalmi felelősségvállalás

Fontos számunkra, hogy segítsünk másoknak! Ennek fényében igyekszünk minél több adománygyűjtést szervezni, illetve különböző rendezvényeken önkénteskedni. A távoktatásra valóátállásban több középiskolának is segítséget nyújtottunk.

Ki jelentkezhet és hogyan?

Bármelyik egyetemi hallgató jelentkezhet hozzánk, aki érdeklődik a szakterületünk iránt. Nincs megkötésünk az egyetemre, a szakra, és a képzésszintjére sem. Felvételinket minden évben február-márciusban szervezzük meg.Ennek során a jelentkezőknek egy írásbeli (önéletrajz + motivációs levél + szakmai feladatok) és egy szóbeli fordulón kell megfelelniük, hogy egy csodálatos szervezet tagjaivá válhassanak.

Vágólapra másolva