Ugrás a fő tartalomra

Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma – GYDSZ

Szervezetünk 2007-ben alakult diákszervezetként, amelyet a Corvinus Társadalomtudományi Karán tanuló lelkes fiatalok hoztak létre azzal a céllal, hogy az egyetemen szerzett elméleti ismereteiket gyakorlati tudással egészítsék ki. 2017 óta a szervezet akkreditált szakkollégiumként, Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma néven működik. Fő célunk a külpolitika és a diplomácia világának minél mélyebb megismerése különféle szakmai programokon és rendezvényeken keresztül. Nagy hangsúlyt fektetünk a kritikai látásmód, a vita- és érveléstechnika, és a különböző kommunikációs és soft skillek fejlesztésére is. Tagjaink között a BCE-sek mellett sokan vannak az ELTE, NKE, Pázmány, és a Károli hallgatói is. Az egyetemek mellett a hallgatott szakok is változatosak: társadalomtudományi, gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, és jogi karra járó tagjaink mind elősegítik, hogy több nézőpontból tekinthessünk a nemzetközi kapcsolatok világára.

Elérhetőségeink

Iroda helye: Fővám tér 8. E épület, földszint 6.2-es iroda

Email: info@collegeofdiplomacy.com

Honlap: http://collegeofdiplomacy.com

Tevékenységeink

Szakmaiság
A különböző belsős szakmai programok (vitaklubok, aktuálpolitikai elemzések, belsős beszélgetések, nagykövetségi látogatások, tanulmányi kirándulások, szimulációk) mellett a tagságon kívüli hallgatók számára nyitott programokat is szervezünk, amelyek leggyakrabban kerekasztal-beszélgetések meghívott szakértőkkel, különböző aktuális témákról. Ezen kívül a tagság számára minden héten kiküldünk egy, a Szerkesztőségünk által összeállított hírlevelet az aktuális nemzetközi eseményekről. Szakkollégiumként a GyDSz-ben is indulnak kurzusok, amelyekből az aktív tagoknak félévente teljesíteniük kell egy bizonyos kreditszámot. Mivel kurzusaink nagyon sokfélék és a tagság igényeihez igazítjuk őket, így mindenki könnyen talál a saját érdeklődési körének megfelelőt. Az óráink kis létszámú csoportokban zajlanak, általában kétheti rendszerességgel, néha tömbösítve. A kurzusaink között találhatók regionális tanulmányok (pl. Kína, Nyugat-Balkán, Közel-Kelet, Irán, stb.), soft skill fejlesztők és kommunikációs tréningek, protokoll-kurzusok, informatikai kurzusok, illetve olyanok, amelyek egy-egy jogi vagy gazdasági témára koncentrálnak. Mivel erős igény fogalmazódott meg rá, elindítottunk nyelvi (spanyol, francia), illetve angol nyelvű kurzusokat is.
Mióta veszélyessé vált a személyes találkozás, szakmai programjaink és kurzusaink jelentős részét átköltöztettük az online térbe (Microsoft Teams, Zoom, és hasonlók), így még karantén alatt is bátran részt lehet venni rajtuk, és az online előadóképességünket is fejlesztjük ezáltal.

Közösség
Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, szükség van arra, hogy a tagok megismerjék egymást és gördülékenyen dolgozzanak együtt. Így gyakran hetente többször is változatos közösségépítő programokon veszünk részt a közösségi szekciónk szervezésében. Ezenkívül pedig évente több tábort is szervezünk mind közösségépítő, mind szakmai céllal, így azok a tagjaink, akik nem a Ráday koliban laknak, is teljes mértékben élvezhetik szervezetünk pezsgő közösségi életét! A szervezett programokon kívül pedig gyakran spontán összejöveteleken élvezzük egymás társaságát: mindig van kivel ebédelni, kávézni, összefutni az irodánkban egy-egy lyukas óra alatt, vagy lazítani a nap végén.
Természetesen mióta nem tanácsos nagyobb társaságban együtt tartózkodni, elsősorban a szabadtéri, illetve az online programokat részesítjük előnyben, de az élet nem áll meg! Rengeteg kiállítás, piknik, online társasjáték és kvíz biztosítja, hogy tagjaink sose érezzék magukat egyedül.

Társadalmi felelősségvállalás
Fontos számunkra, hogy segítsünk másoknak! Ennek fényében igyekszünk minél több adománygyűjtést szervezni, illetve különböző rendezvényeken önkénteskedni. A távoktatásra való átállásban több középiskolának is segítséget nyújtottunk. 

Jelentkezési információk

Bármelyik egyetemi hallgató jelentkezhet hozzánk, aki érdeklődik a szakterületünk iránt. Nincs megkötésünk az egyetemre, a szakra, és a képzés szintjére sem. Felvételinket minden évben február-márciusban szervezzük meg. Ennek során a jelentkezőknek egy írásbeli (önéletrajz + motivációs levél + szakmai feladatok) és egy szóbeli fordulón kell megfelelniük, hogy a szakkollégiumunk tagjaivá válhassanak.

Szervezeti felépítés

A szakkollégium gyakorlatiasságát és az első kézi tapasztalatokat az is biztosítja, hogy teljesen alulról szerveződünk: a szervezet pénzügyeit, a szakmai előadásokat és programokat, a közösségi összejöveteleket, a kurzusokat, és az eseményekkel kapcsolatos kommunikációs tevékenységet is teljes mértékben a tagjaink szervezik meg! Így ha egy támogató környezetben szeretnél az ilyen fajta tevékenységekben is fejlődni, akkor arra is remek lehetőséged kínálkozik nálunk. Minden tag részt vesz a szervezet mozgatásában, és a négy szekciónk valamelyikében beletanul az őt legjobban érdeklő feladatokba.

Gyakorlati-Diplomácia-Szakkollégiuma-infografika-Leila-Savci.png
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.21. - 14:58:36