Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

BA / MA

Könyvtár a fotelből – Miért (ne) gyere a könyvtárba

VPN-nel a könyvtár elektronikus állományát bárhonnan eléred. Olvashatsz e-könyveket, cikkeket, hozzáférsz a szakdolgozati archívumhoz. A katalógusba belépve kölcsönzéseid távolról is meghosszabbíthatod, a kikölcsönzött könyvekre előjegyzést vehetsz fel. Részt vehetsz online tanulástámogató tréningeken, konzultációkon a Teams-en keresztül. 
Azonosítók a könyvtárhasználathoz 
VPN-beállítás 

A távhasználat mellett a könyvtár helyhez kötött lehetőségekkel is vár. Kölcsönözni, egyénileg vagy a konzultációs szobákban közösen tanulni gyere a könyvtárba! 

Könyvtárhasználatról – Gólyáknak 
Könyvtárhasználati segédletek és kisfilmek

Irány a Könyvtár!

„Azt a nagy kék könyvet keresem…” A (kötelező) szakirodalom keresése

Könyvek

A kötelező irodalom, vagy egy szakkönyv megtalálásához pontos információkra van szükséged. Használd a katalógust a szuperkeresőn keresztül, vagy állítsd át a keresődobozt a Katalógus opcióra, keress közvetlen a katalógusban. Írd be a könyv címének néhány kulcsszavát és a szerző vezetéknevét.

A kötelező irodalom keresése

A lelőhelyadatok alapján leveheted a könyvet az adott polcról. Ha van e-példánya is a könyvnek (vagy egy nyomtatott folyóiratnak), a katalógusban megtalálod a hozzá vezető linket. A kölcsönzés menetéről tájékozódhatsz itt.

Cikkek, e-folyóiratok, e-könyvek

Ha cikket keresel, használd a Szuperkeresőt!

Tájékozódj, milyen adatbázisokat érsz el!
Az e-könyveket, e-folyóiratokat közös keresőjükkel találod meg leggyorsabban. Állítsd át a keresődobozt (alapértelmezett a Szuperkereső) erre az opcióra.

„Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

Egy témát 5-6 szavas mondattal tudsz meghatározni (pl.: Feketegazdaság hatása Magyarország gazdasági fejlődésére), ennek a kulcsszavait kell kereséskor használnod (a hatása nem kulcsszó, ezt helyettesítsd “and”-del). Ha gyorsan, megbízható tudományos forrásokat szeretnél találni, a keresést indítsd a Szuperkeresővel. Ez az alapértelmezett keresődoboz, egyszerűen írd be a kulcsszavakat, majd finomítsd a találati listát. 

Választhatod az összetett keresési lehetőséget is a Szuperkereső plusz ikonra kattintva. Ezen a felületen a témád kulcsszavait összekapcsolva, a keresési mezőket megválasztva és a keresésed különféle szempontok (tudományos lektorált cikkek, teljes szöveg, stb.) szerint szűkítve kialakíthatod a legjobb találati listát. 

A szuperkeresővel elsősorban angol nyelvű szakirodalmat kapsz. Ha magyarul keresel vele, főként a katalógus magyar nyelvű könyveihez jutsz. Ha magyar nyelvű cikkekre van szükséged, használd a Matarkát

Kereshetsz nyílt hozzáférésű gyűjteményekben is. Az open accessről (nyílt hozzáférésről) hallgasd meg a Kalózok nyílt vizeken című podcastet. 

A tematikus keresés (prezentáció)

Így keress egy témában.

„Ctrl c – Ctrl v” : Hivatkozásokról, plágiumról

Hivatkozások, hivatkozáskezelő eszközök

A szakirodalom olvasása közben jegyzetelj, mert a dolgozatban meg kell adnod azokat a műveket, ahonnan szó szerint, vagy parafrázisként (saját szavaiddal) idéztél, amely gondolatokra reflektáltál. Ha ezt elmulasztod, dolgozatod hiteltelenné válik és akár plágiummal is vádolhatnak.

A szövegbe szúrt idézeteknél zárójelben meg kell adnod a szerző vezetéknevét és az évszámot, szó szerinti idézésnél az oldalszámot is, ahonnan a szöveg származik. Ezek a szövegközi hivatkozások, melyekből a dolgozat végére egy nemzetközi szabvány (pl. APA, Harvard) szerinti hivatkozásjegyzéket kell összeállítanod. Járj utána, milyen szabványt alkalmazz!

Hivatkozz!

Legegyszerűbben úgy tudsz hivatkozásjegyzéket készíteni, ha hivatkozáskezelő szoftvert (Mendeley, Zotero) használsz. Így egy helyen tudhatod a jegyzeteidet, a hivatkozásaidat, az összegyűjtött cikkek teljes szövegét. Néhány kattintással a szövegbe szúrhatod, majd listázhatod a forrásaidat.

Így használd a ZOTERO-t!

Plágium

Ha a dolgozathoz a felhasznált forrásokat nem adod meg, vagy nem pontosan hivatkozol rájuk, plágiumot követsz el.

A dolgozatokat a Covinuson az Urkund szövegegyezőség ellenőrző szoftveren futtatják át, ezt az adott kurzus oktatója állítja be. Ha helyesen hivatkozol és a dolgozat szövegmennyiségének 50 %-át nem haladja meg az idézeteké, akkor elkerülöd a plágiumot. A végleges döntést arról, hogy plagizáltál-e, az oktató hozza meg.

„Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

Ha megtaláltad és kijegyzetelted a témádhoz tartozó szakirodalmat, nekikezdhetsz az írásnak. Érdemes kérdéseid, reflexióid alapján először egy vázlatot írnod. Erre, mint egy térképre támaszkodhatsz az írás során, megadja a dolgozat szerkezetét. Hogyan tovább? 
Tippek egy kivonatolt hallgatói dolgozat alapján 
A teljes dolgozat

Tréningek, konzultációk

Kérdezz – szakirodalom, plágium, hivatkozások

Nem találsz a témádhoz megfelelő forrásokat? Szeretnéd elkerülni a plágiumot? Kérdésed van a hivatkozásokkal kapcsolatban? Gyere, segítünk! Jelentkezz konzultációnkra, amit Teams-en tartunk.

Üzleti, pénzügyi és statisztikai adatbázisok a Könyvtárban – előadás

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói és oktatói számára számos, egyébként fizetős üzleti és pénzügyi adatbázis szabadon hozzáférhető az egyetemi hálózat gépeiről, ill. VPN használatával akár otthonról is. Az előadás célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak ahhoz, hogyan tudják optimálisan kihasználni a három talán leghasznosabb, legszélesebb körű ilyen adatbázist: a Statistát, a MarketLine-t és az EMIS-t. Az előadásokat különösen ajánljuk a G-kar hallgatóinak (ezen belül is a marketing, a pénzügy, a vállalkozásfejlesztés, számvitel és a vezetésszervezés szakos hallgatóknak), a K-kar hallgatóinak (ezen belül is a gazdaság-matematikai elemző, a közgazdálkodás és közpolitika, a közgazdasági elemző, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, valamint a pénzügy), valamint a T-kar nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakos hallgatóinak.
A tárgy ebben a félévben digitális oktatás keretében érhető el a Microsoft Teams rendszerben. Az oktató létre fog hozni egy csoportot a Teams-en belül a regisztrált részvevők számára, és az oktatás és a kommunikáció ebben a csoportban fog történni.

Üzleti pénzügyi, statisztikai adatbázisok a könyvtárban – konzultáció

A konzultáció célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak ahhoz, hogy konkrét projektjükben (legyen az egy házi dolgozat, projektfeladat, vagy éppen disszertáció) hogyan tudják optimálisan kihasználni a három talán leghasznosabb, legszélesebb körű pénzügyi, üzleti, statisztikai adatbázist: a Statistát, a MarketLine-t és az EMIS-t. E három adatbázis vállalati, iparági és céges bontásban tartalmaz pénzügyi és gazdaságstatisztikai adatokat, valamint elemzéseket, előrejelzéseket is, és mindhármat széles körben használják a nemzetközi piaci és tudományos szereplők. E fizetős adatbázisok nagy előnye az ingyenesen is elérhető tartalmakkal szemben az, hogy teljes körűen, egy helyen, egységes definíciók szerint, megbízhatóan és könnyen lekérdezhetően tartalmazzák az adatokat. Bemutatásra kerül továbbá három fontos, általános statisztikai adatbázis: a KSH, az Eurostat, illetve az OECD iLibrary is.

Plágiumvizsgálat, szövegegyezést vizsgáló programok az Egyetemen – hallgatóknak, tanszéki ügyintézőknek ajánljuk

A szövegegyezés vizsgálat folyamatát, az Ouriginal szoftver alkalmazását bemutató tájékoztató alkalmakat hirdetünk a Könyvtárban. Ismertetjük a Corvinus Egyetem szakdolgozat -beadási folyamatát és az ehhez kapcsolódó Moodle modul gyakorlati alkalmazását. Az előadás második felében bemutatjuk a vizsgálat eredményének értelmezését.

Az online tréning időtartama 40 perc. A csatlakozási információt válaszlevélben kapják meg a jelentkezők.

Időpontok: 2022. március 10. 15:30, 2022. április 6. 15:30

„Ctrlc – Ctrl v”: plágiumról, hivatkozásokról – BA-hallgatóknak ajánljuk

Szeretnéd elkerülni a plagizálást? Nem ismered a hivatkozási szabályokat? Kérdéseidre választ kaphatsz online tréningünkön. A csatlakozási információkat válaszlevélben küldjük el.

Jelentkezz!

Időpontok: március 17. 15.30, április 12. 13.40

A tréninget tartja: Fischer Monika

Vágólapra másolva
GEN.:2022.05.23. - 04:42:51