Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

BA / MA

Könyvtár a fotelből – Miért (ne) gyere a könyvtárba

VPN-nel a könyvtár elektronikus állományát bárhonnan eléred. Olvashatsz e-könyveket, cikkeket, hozzáférsz a szakdolgozati archívumhoz. A katalógusba belépve kölcsönzéseid távolról is meghosszabbíthatod, a kikölcsönzött könyvekre előjegyzést vehetsz fel. Részt vehetsz online tanulástámogató tréningeken, konzultációkon a Teams-en keresztül. 
Azonosítók a könyvtárhasználathoz 
VPN-beállítás 

A távhasználat mellett a könyvtár helyhez kötött lehetőségekkel is vár. Kölcsönözni, egyénileg vagy a konzultációs szobákban közösen tanulni gyere a könyvtárba! 

Irány a könyvtár! (videó) 
Könyvtárhasználatról – Gólyáknak 
Könyvtárhasználati segédletek és kisfilmek

„Azt a nagy kék könyvet keresem…” A (kötelező) szakirodalom keresése

Könyvek 

A kötelező irodalom, vagy egy szakkönyv megtalálásához pontos információkra van szükséged. Használd a katalógust a szuperkeresőn keresztül, vagy állítsd át a keresődobozt a Katalógus opcióra, keress közvetlen a katalógusban. Írd be a könyv címének néhány kulcsszavát és a szerző vezetéknevét. 

A kötelező irodalom keresése (videó) 
Keress a katalógusban 

A lelőhelyadatok alapján leveheted a könyvet az adott polcról. Ha van e-példánya is a könyvnek (vagy egy nyomtatott folyóiratnak), a katalógusban megtalálod a hozzá vezető linket. A kölcsönzés menetéről tájékozódhatsz itt.

Cikkek, e-folyóiratok, e-könyvek 


Ha cikket keresel, használd a Szuperkeresőt
Tájékozódj, milyen adatbázisokat érsz el! 
Az e-könyveket, e-folyóiratokat közös keresőjükkel találod meg leggyorsabban. Állítsd át a keresődobozt (alapértelmezett a Szuperkereső) erre az opcióra.

„Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

Egy témát 5-6 szavas mondattal tudsz meghatározni (pl.: Feketegazdaság hatása Magyarország gazdasági fejlődésére), ennek a kulcsszavait kell kereséskor használnod (a hatása nem kulcsszó, ezt helyettesítsd “and”-del). Ha gyorsan, megbízható tudományos forrásokat szeretnél találni, a keresést indítsd a Szuperkeresővel. Ez az alapértelmezett keresődoboz, egyszerűen írd be a kulcsszavakat, majd finomítsd a találati listát. 

Választhatod az összetett keresési lehetőséget is a Szuperkereső plusz ikonra kattintva. Ezen a felületen a témád kulcsszavait összekapcsolva, a keresési mezőket megválasztva és a keresésed különféle szempontok (tudományos lektorált cikkek, teljes szöveg, stb.) szerint szűkítve kialakíthatod a legjobb találati listát. 

A szuperkeresővel elsősorban angol nyelvű szakirodalmat kapsz. Ha magyarul keresel vele, főként a katalógus magyar nyelvű könyveihez jutsz. Ha magyar nyelvű cikkekre van szükséged, használd a Matarkát

Kereshetsz nyílt hozzáférésű gyűjteményekben is. Az open accessről (nyílt hozzáférésről) hallgasd meg a Kalózok nyílt vizeken című podcastet. 

Így keress egy témában (videó) 
A tematikus keresés (prezentáció)

„Ctrl c – Ctrl v” : Hivatkozásokról, plágiumról

Hivatkozások, hivatkozáskezelő eszközök 

A szakirodalom olvasása közben jegyzetelj, mert a dolgozatban meg kell adnod azokat a műveket, ahonnan szó szerint, vagy parafrázisként (saját szavaiddal) idéztél, amely gondolatokra reflektáltál. Ha ezt elmulasztod, dolgozatod hiteltelenné válik és akár plágiummal is vádolhatnak.

A szövegbe szúrt idézeteknél zárójelben meg kell adnod a szerző vezetéknevét és az évszámot, szó szerinti idézésnél az oldalszámot is, ahonnan a szöveg származik. Ezek a szövegközi hivatkozások, melyekből a dolgozat végére egy nemzetközi szabvány (pl. APA, Harvard) szerinti hivatkozásjegyzéket kell összeállítanod. Járj utána, milyen szabványt alkalmazz! 

Hivatkozz! (videó) 
Hivatkozz, kerüld el a plágiumot (prezentáció) 
Hivatkozások: kérdezz-felelek (segédlet) 

Legegyszerűbben úgy tudsz hivatkozásjegyzéket készíteni, ha hivatkozáskezelő szoftvert (Mendeley, Zotero) használsz. Így egy helyen tudhatod a jegyzeteidet, a hivatkozásaidat, az összegyűjtött cikkek teljes szövegét. Néhány kattintással a szövegbe szúrhatod, majd listázhatod a forrásaidat. 

Így használd a ZOTERO-t (videó) 
A Zotero használata (segédlet) 

Plágium 


Ha a dolgozathoz a felhasznált forrásokat nem adod meg, vagy nem pontosan hivatkozol rájuk, plágiumot követsz el. 

A dolgozatokat a Covinuson az Urkund szövegegyezőség ellenőrző szoftveren futtatják át, ezt az adott kurzus oktatója állítja be. Ha helyesen hivatkozol és a dolgozat szövegmennyiségének 50 %-át nem haladja meg az idézeteké, akkor elkerülöd a plágiumot. A végleges döntést arról, hogy plagizáltál-e, az oktató hozza meg. 

BCE Plágiumszabályzat 
BCE etikai kódex 
Plágium-példák hallgatói dolgozatokból 
Plágiumellenőrzés a Corvinuson 

„Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

Ha megtaláltad és kijegyzetelted a témádhoz tartozó szakirodalmat, nekikezdhetsz az írásnak. Érdemes kérdéseid, reflexióid alapján először egy vázlatot írnod. Erre, mint egy térképre támaszkodhatsz az írás során, megadja a dolgozat szerkezetét. Hogyan tovább? 
Tippek egy kivonatolt hallgatói dolgozat alapján 
A teljes dolgozat

Tréningek, konzultációk

Beadandót írsz? – könyvtári konzultációk BA-s hallgatóknak 
Nem találsz forrásokat? Kérdésed van a hivatkozásokkal kapcsolatban? Gyere, segítünk! A TEAMS-ben csatlakozz dolgozatíró konzultációinkhoz.
Jelentkezés a konzultációkra

Üzleti, pénzügyi és statisztikai adatbázisok a könyvtárban
A képzés célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak ahhoz, hogyan tudják optimálisan kihasználni a három talán leghasznosabb, legszélesebb körű ilyen adatbázist: a Statistát, a MarketLine-t és az EMIS-t. A tréning segíti a kutatási módszerek használatát a SAGE Research Methods adatbázis bemutatásával.
Jelentkezés az előadásokra
Jelentkezés a konzultációkra 


Vágólapra másolva
GEN.:2021.12.07. - 07:13:47