Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet

BA / MA

Könyvtár a fotelből – Miért (ne) gyere a könyvtárba

VPN-nel a könyvtár elektronikus állományát bárhonnan eléred. Olvashatsz e-könyveket, cikkeket, hozzáférsz a szakdolgozati archívumhoz. A katalógusba belépve kölcsönzéseid távolról is meghosszabbíthatod, a kikölcsönzött könyvekre előjegyzést vehetsz fel. Részt vehetsz online tanulástámogató tréningeken, konzultációkon a Teams-en keresztül. 
Azonosítók a könyvtárhasználathoz 
VPN-beállítás 

A távhasználat mellett a könyvtár helyhez kötött lehetőségekkel is vár. Kölcsönözni, egyénileg vagy a konzultációs szobákban közösen tanulni gyere a könyvtárba! 

Könyvtárhasználatról – Gólyáknak 
Könyvtárhasználati segédletek és kisfilmek

„Azt a nagy kék könyvet keresem…” A (kötelező) szakirodalom keresése

Könyvek

A kötelező irodalom, vagy egy szakkönyv megtalálásához pontos információkra van szükséged. Használd a katalógust a szuperkeresőn keresztül, vagy állítsd át a keresődobozt a Katalógus opcióra, keress közvetlen a katalógusban. Írd be a könyv címének néhány kulcsszavát és a szerző vezetéknevét.

A kötelező irodalom keresése

A lelőhelyadatok alapján leveheted a könyvet az adott polcról. Ha van e-példánya is a könyvnek (vagy egy nyomtatott folyóiratnak), a katalógusban megtalálod a hozzá vezető linket. A kölcsönzés menetéről tájékozódhatsz ezen a linken.

Cikkek, e-folyóiratok, e-könyvek

Ha cikket keresel, használd a Szuperkeresőt!

Tájékozódj, milyen adatbázisokat érsz el!
Az e-könyveket, e-folyóiratokat közös keresőjükkel találod meg leggyorsabban. Állítsd át a keresődobozt (alapértelmezett a Szuperkereső) erre az opcióra.

„Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

Egy témát 5-6 szavas mondattal tudsz meghatározni (pl.: Feketegazdaság hatása Magyarország gazdasági fejlődésére), ennek a kulcsszavait kell kereséskor használnod (a hatása nem kulcsszó, ezt helyettesítsd “and”-del). Ha gyorsan, megbízható tudományos forrásokat szeretnél találni, a keresést indítsd a Szuperkeresővel. Ez az alapértelmezett keresődoboz, egyszerűen írd be a kulcsszavakat, majd finomítsd a találati listát. 

Választhatod az összetett keresési lehetőséget is a Szuperkeresőben. Ezen a felületen a témád kulcsszavait összekapcsolva, a keresési mezőket megválasztva és a keresésed különféle szempontok (tudományos lektorált cikkek, teljes szöveg, stb.) szerint szűkítve kialakíthatod a legjobb találati listát. 

A szuperkeresővel elsősorban angol nyelvű szakirodalmat kapsz. Ha magyarul keresel vele, főként a katalógus magyar nyelvű könyveihez jutsz. Ha magyar nyelvű cikkekre van szükséged, használd a Matarkát

Kereshetsz nyílt hozzáférésű gyűjteményekben is. Az open accessről (nyílt hozzáférésről) hallgasd meg a Kalózok nyílt vizeken című podcastet. 

A tematikus keresés (prezentáció)

Így keress egy témában.

„Ctrl c – Ctrl v” : Hivatkozásokról, plágiumról

Hivatkozások, hivatkozáskezelő eszközök

A szakirodalom olvasása közben jegyzetelj, mert a dolgozatban meg kell adnod azokat a műveket, ahonnan szó szerint, vagy parafrázisként (saját szavaiddal) idéztél, amely gondolatokra reflektáltál. Ha ezt elmulasztod, dolgozatod hiteltelenné válik és akár plágiummal is vádolhatnak.

A szövegbe szúrt idézeteknél zárójelben meg kell adnod a szerző vezetéknevét és az évszámot, szó szerinti idézésnél az oldalszámot is, ahonnan a szöveg származik. Ezek a szövegközi hivatkozások, melyekből a dolgozat végére egy nemzetközi szabvány (pl. APA, Harvard) szerinti hivatkozásjegyzéket kell összeállítanod. Járj utána, milyen szabványt alkalmazz!

Hivatkozz!

Legegyszerűbben úgy tudsz hivatkozásjegyzéket készíteni, ha hivatkozáskezelő szoftvert (Mendeley, Zotero) használsz. Így egy helyen tudhatod a jegyzeteidet, a hivatkozásaidat, az összegyűjtött cikkek teljes szövegét. Néhány kattintással a szövegbe szúrhatod, majd listázhatod a forrásaidat.

Így használd a Zotero-t!

Plágium

Ha a dolgozathoz a felhasznált forrásokat nem adod meg, vagy nem pontosan hivatkozol rájuk, plágiumot követsz el.

A dolgozatokat a Covinuson a Turnitin szövegegyezőség ellenőrző szoftveren futtatják át, ezt az adott kurzus oktatója állítja be. Ha helyesen hivatkozol, akkor elkerülöd a plágiumot. Szövegegyezőség esetén a konzulens véleménye dönt.

„Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

Ha megtaláltad és kijegyzetelted a témádhoz tartozó szakirodalmat, nekikezdhetsz az írásnak. Érdemes kérdéseid, reflexióid alapján először egy vázlatot írnod. Erre, mint egy térképre támaszkodhatsz az írás során, megadja a dolgozat szerkezetét. Hogyan tovább? 
Tippek egy kivonatolt hallgatói dolgozat alapján 
A teljes dolgozat

Tréningek, konzultációk

Kérdezz – szakirodalom, plágium, hivatkozások

Nem találsz a témádhoz megfelelő forrásokat? Szeretnéd elkerülni a plágiumot? Kérdésed van a hivatkozásokkal kapcsolatban? Gyere, segítünk! Jelentkezz konzultációnkra, amit kérés szerint online vagy személyesen (111-es terem) tartunk, az online bejelentkezési kódot a válaszlevélben küldjük el.

Tartják: Demecs Éva kutatástámogató könyvtáros (demecs@uni-corvinus.hu), Halász Ildikó tartalmi feldolgozó (ildiko.halasz@uni-corvinus.hu), Merényi Zsuzsa állománygyarapító könyvtáros (zsuzsa.merenyi@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


Szakirodalmat keresek – tréning BA-hallgatóknak

Nem találsz a témádhoz szakirodalmat? Találtál forrásokat, de nem tudod, hogy megfelelnek-e az egyetemi elvárásoknak? Segítünk!

Tartják: Fischer Monika könyvtárigazgató (monika.fischer@uni-corvinus.hu), Demecs Éva kutatástámogató könyvtáros (demecs@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


Írjunk közösen! – konzultáció

A képzés célja, hogy kapacitásépítő jelleggel javítsa az alap- és mesterképzéses hallgatók tudományos írás készségeit. Ennek kivitelezése gyakorlatorientált megbeszélések keretében történik, melyre csoportosan és egyénileg, magyar- és angol nyelven egyaránt van lehetőség jelentkezni. A megadott időpontokban minden héten alkalma nyílik a hallgatóknak, hogy 1-1,5 órás személyes, vagy online megbeszélés keretében iránymutatást kapjanak konkrét szövegeik tartalmi és stílusbeli fejlesztéséhez.

Tartja: Dabis Attila tudományos írás tanácsadó (attila.dabis@uni-corvinus.hu)

Időpontok: keddenként 10:00 (112-es terem), szerdánként 14:00 (online)


Mesterséges intelligencia az egyetemen – Hogyan használjuk és mikor mellőzzük a ChatGPT-hez hasonló platformokat?

A Teams rendszerben megrendezésre kerülő online előadás az egyetemi élet szemszögéből közelíti meg a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia (MI) platformokban rejlő lehetőségeket és kihívásokat. Alapképzéses hallgatóktól a doktoranduszig bezárólag bármely Corvinus-os hallgató jelentkezhet, aki fogódzókat szeretne kapni a tekintetben, hogy milyen mértékben, mire, és hogyan érdemes a különböző MI platformokat használni, vagy épp mellőzni az egyetemi tanulmányaik során, és főként, hogyan kell ezeket etikusan tenni.

Tartja: Dabis Attila tudományos írás tanácsadó (attila.dabis@uni-corvinus.hu)

INFORMÁCIÓK HAMAROSAN.


Szövegegyezőség vizsgálat a BCE-n

A szövegegyezés vizsgálat folyamatát, a Turnitin szoftver alkalmazását bemutató tájékoztató alkalmakat hirdetünk a Könyvtárban. Ismertetjük az Egyetem szövegegyezés-vizsgálatának gyakorlatát. Az előadás második felében bemutatjuk a vizsgálat eredményének értelmezését.

Az online tréning a TEAMS-en történik, időtartama 40 perc. A csatlakozási információt egy későbbi emailben kapják meg a jelentkezők.

Tartják: Horváth Alexandra digitális tartalomfejlesztő (alexandra.horvath2@uni-corvinus.hu), Li Robert informatikai tanácsadó (robert.li@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


„Ctrlc – Ctrl v”: plágiumról, hivatkozásokról – BA-hallgatóknak ajánljuk

Szeretnéd elkerülni a plagizálást? Nem ismered a hivatkozási szabályokat? Kérdéseidre választ kaphatsz tréningünkön.

Jelentkezz!

Tartják: Fischer Mónika könyvtárigazgató (monika.fischer@uni-corvinus.hu), Demecs Éva kutatástámogató könyvtáros (demecs@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


Zotero alap tréning

Zotero hivatkozáskezelő szoftver – kezdőknek.

A tréningen bemutatjuk a Zotero alapjait:

  • megismerheted a Zotero előnyeit, felépítését, használatát,
  • megtudhatod, hogyan tárold a jegyzeteidet, hivatkozásaidat, az összegyűjtött cikkek teljes szövegét egy helyen,
  • megtanulhatod, hogyan készíts hivatkozásjegyzéket, bibliográfiát.

Ha hozol magaddal saját laptopot, a gyakorlatban is kipróbálhatod!

Tartja: Merényi Zsuzsa állománygyarapító könyvtáros (zsuzsa.merenyi@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


Zotero haladóknak tréning

Ha már túl van az alapokon, s érdeklődik a Zotero extra funkciói iránt, jöjjön el erre a bemutatóra.

Témák:

  • Színkódos kategorizálás, dokumentumok, tag-ek, pdf-szövegek keresési lehetősége a Zotero-ban
  • Zotfile – pdf-szerkesztő
  • My publications – saját kiadványaink feltöltése a Zotero nyilvános felületére
  • Scite-plugin (cikkek utóéletének követése), OpenURL, Retraction Watch (visszahívott cikkek)

Tartja: Kőrösi Krisztina elektronikustartalom-szolgáltatási referens (krisztina.korosi@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.


Zotero – gyakorlati konzultáció

Ha már részt vettél a bemutatón, letöltötted a szoftvert, használnád, de elakadtál… Segítünk! Kérj személyre szabott konzultációt.

Tartja: Kőrösi Krisztina elektronikustartalom-szolgáltatási referens (krisztina.korosi@uni-corvinus.hu)

Időpont: egyénileg kérhető


Kutatás-módszertani konzultációk

Jelentkezz az online vagy személyes egyéni konzultációra,
  • ha kérdésed van a következő témákban: kutatási design, kutatási kérdés formálása, kutatási módszer választása, az alkalmazni kívánt kvantitatív és kvalitatív kutatási módszerek előnyeinek és hátrányainak megvitatása, interjú terv, interjúzási technikák;
  • vagy elakadtál a kutatásod megtervezésében és szeretnél beszélgetni róla.

Tartja: Kurucz Erika, kutatási adatfelelős (erika.kurucz@uni-corvinus.hu)

Időpontok: csütörtökönként 10:00-11:00, 11:00-12:00


Ctrl C Ctrl V – ellenőrizd!

Most adod le a szakdolgozatod?

Ellenőrizted, hogy rendben van-e a hivatkozásjegyzéked, jól illesztetted-e be a szövegbe a hivatkozásokat?

A tréningen áttekintjük a leggyakrabban előforduló hivatkozási hibákat, kitérünk az egyetemi szabályozásra és formai elvárásokra.

Tartják: Fischer Mónika könyvtárigazgató (monika.fischer@uni-corvinus.hu), Demecs Éva kutatástámogató könyvtáros (demecs@uni-corvinus.hu)

ERRE A FÉLÉVRE LEZÁRULT. LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.06. - 13:55:35