Ugrás a fő tartalomra

BA / MA

Könyvtár a fotelből – Miért (ne) gyere a könyvtárba

VPN-nel a könyvtár elektronikus állományát bárhonnan eléred. Olvashatsz e-könyveket, cikkeket, hozzáférsz a szakdolgozati archívumhoz. A katalógusba belépve kölcsönzéseid távolról is meghosszabbíthatod, a kikölcsönzött könyvekre előjegyzést vehetsz fel. Részt vehetsz online tanulástámogató tréningeken, konzultációkon a Teams-en keresztül. 
Azonosítók a könyvtárhasználathoz 
VPN-beállítás 

A távhasználat mellett a könyvtár helyhez kötött lehetőségekkel is vár. Kölcsönözni, egyénileg vagy a konzultációs szobákban közösen tanulni gyere a könyvtárba! 

Könyvtárhasználatról – Gólyáknak 

„Azt a nagy kék könyvet keresem…” A (kötelező) szakirodalom keresése

Könyvek

A kötelező irodalom, vagy egy szakkönyv megtalálásához pontos információkra van szükséged. Használd a katalógust a szuperkeresőn keresztül, vagy állítsd át a keresődobozt a Katalógus opcióra, keress közvetlen a katalógusban. Írd be a könyv címének néhány kulcsszavát és a szerző vezetéknevét.

A lelőhelyadatok alapján leveheted a könyvet az adott polcról. Ha van e-példánya is a könyvnek (vagy egy nyomtatott folyóiratnak), a katalógusban megtalálod a hozzá vezető linket. A kölcsönzés menetéről tájékozódhatsz ezen a linken.

Cikkek, e-folyóiratok, e-könyvek

Tájékozódj, milyen adatbázisokat érsz el!
Az e-könyveket, e-folyóiratokat közös keresőjükkel találod meg leggyorsabban. Állítsd át a keresődobozt (alapértelmezett a Szuperkereső) erre az opcióra.

„Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

Egy témát 5-6 szavas mondattal tudsz meghatározni (pl.: Feketegazdaság hatása Magyarország gazdasági fejlődésére), ennek a kulcsszavait kell kereséskor használnod (a hatása nem kulcsszó, ezt helyettesítsd “and”-del). Ha gyorsan, megbízható tudományos forrásokat szeretnél találni, a keresést indítsd a Szuperkeresővel. Ez az alapértelmezett keresődoboz, egyszerűen írd be a kulcsszavakat, majd finomítsd a találati listát. 

Választhatod az összetett keresési lehetőséget is a Szuperkeresőben. Ezen a felületen a témád kulcsszavait összekapcsolva, a keresési mezőket megválasztva és a keresésed különféle szempontok (tudományos lektorált cikkek, teljes szöveg, stb.) szerint szűkítve kialakíthatod a legjobb találati listát. 

A szuperkeresővel elsősorban angol nyelvű szakirodalmat kapsz. Ha magyarul keresel vele, főként a katalógus magyar nyelvű könyveihez jutsz. Ha magyar nyelvű cikkekre van szükséged, használd a Matarkát

Kereshetsz nyílt hozzáférésű gyűjteményekben is. Az open accessről (nyílt hozzáférésről) hallgasd meg a Kalózok nyílt vizeken című podcastet. 

„Ctrl c – Ctrl v” : Hivatkozásokról, plágiumról

Hivatkozások, hivatkozáskezelő eszközök

A szakirodalom olvasása közben jegyzetelj, mert a dolgozatban meg kell adnod azokat a műveket, ahonnan szó szerint, vagy parafrázisként (saját szavaiddal) idéztél, amely gondolatokra reflektáltál. Ha ezt elmulasztod, dolgozatod hiteltelenné válik és akár plágiummal is vádolhatnak.

A szövegbe szúrt idézeteknél zárójelben meg kell adnod a szerző vezetéknevét és az évszámot, szó szerinti idézésnél az oldalszámot is, ahonnan a szöveg származik. Ezek a szövegközi hivatkozások, melyekből a dolgozat végére egy nemzetközi szabvány (pl. APA, Harvard) szerinti hivatkozásjegyzéket kell összeállítanod. Járj utána, milyen szabványt alkalmazz!

Legegyszerűbben úgy tudsz hivatkozásjegyzéket készíteni, ha hivatkozáskezelő szoftvert (Mendeley, Zotero) használsz. Így egy helyen tudhatod a jegyzeteidet, a hivatkozásaidat, az összegyűjtött cikkek teljes szövegét. Néhány kattintással a szövegbe szúrhatod, majd listázhatod a forrásaidat.

Plágium

Ha a dolgozathoz a felhasznált forrásokat nem adod meg, vagy nem pontosan hivatkozol rájuk, plágiumot követsz el.

A dolgozatokat a Covinuson a Turnitin szövegegyezőség ellenőrző szoftveren futtatják át, ezt az adott kurzus oktatója állítja be. Ha helyesen hivatkozol, akkor elkerülöd a plágiumot. Szövegegyezőség esetén a konzulens véleménye dönt.

„Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

Ha megtaláltad és kijegyzetelted a témádhoz tartozó szakirodalmat, nekikezdhetsz az írásnak. Érdemes kérdéseid, reflexióid alapján először egy vázlatot írnod. Erre, mint egy térképre támaszkodhatsz az írás során, megadja a dolgozat szerkezetét. Hogyan tovább? 
Tippek egy kivonatolt hallgatói dolgozat alapján 
A teljes dolgozat

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.27. - 06:04:10